Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

ΠΟΣΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι απόπειρες αυτοκτονίας από την γνωστή γέφυρα του Βοσπόρου που ενώνει την ευρωπαϊκή με την ασιατική ακτή της Κωνσταντινούπολης,

ένα γεγονός που σε συνδυασμό και με τα γνωστά τελευταία γεγονότα των τρομοκρατικών επιθέσεων των Τζιχανιστών έχει βάλει σε σκέψεις τις αρχές της Πόλης για το κατά πόσο κινδυνεύει αυτή η γέφυρα από ένα απρόοπτο τρομοκρατικό χτύπημα. Μάλιστα ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet, (16/1), που επικαλείται πηγές των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με τον χαρακτηριστικό τίτλο, «IŞİD Türkiye de saldırı hazırlığında iddiasi», δηλαδή, «Φήμη ότι οι Τζιχαντιστές ετοιμάζονται να χτυπήσουν την Τουρκία», έχει σημάνει συναγερμό στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας. 



Το σίγουρο είναι πως πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα στην μεγάλη γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, θα προκαλούσε εκατόμβη θυμάτων καθώς η κυκλοφορία πάνω από την γέφυρα είναι συνεχής με πολύ μεγάλη κίνηση και από τις δυο ακτές . Σύμφωνα με τα όσα έχουν «διαρρεύσει» στον τουρκικό τύπο, τελευταία υπάρχουν κάποιες αδιευκρίνιστες υποψίες των τουρκικών μουστικών υπηρεσιών που αναφέρουν ότι υπάρχει κάποιο αόριστο ενδεχόμενο να εκδηλωθεί τρομοκρατικό χτύπημα στον Βόσπορο. Τις πληροφορίες αυτές εξέτασε και το Εθνικό Συμβούλιο της Τουρκίας και όπως αναφέρεται έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή. Μάλιστα έχουν κυκλοφορήσει και κάποιες φήμες ενώ έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε διάφορα τουρκικά έντυπα και σενάρια τρομοκρατιών χτυπημάτων τα οποία περιγράφουν τις διάφορες εκδοχές τρομοκρατικού χτυπήματος πάνω στην γέφυρα.

Ένα από αυτά τα σενάρια είχε δημοσιευτεί στο γνωστό τουρκικό περιοδικό, «Ακσιόν», όπου περιγράφεται ένας… απλός και πολύ εύκολος τρόπος να εφαρμοστεί σχέδιο πλήγματος της μεγάλης γέφυρας του Βοσπόρου. Όπως ανέφερε το περιοδικό, στην Τουρκία σήμερα δεν είναι δύσκολο να πας σήμερα να νοικιάσεις ένα ελικόπτερο, με σκοπό να πραγματοποιήσεις εκπαιδευτικές πτήσεις. Το ελικόπτερο, ή ακόμα και τα ελικόπτερα αφού θα ενοικιαστούν από τους επίδοξους τρομοκράτες, θα τα γεμίσουν με εκρηκτικά και στην συνέχεια θα απογειωθούν για την τρομοκρατική επιχείρηση. Στον αέρα θα αλλάξουν ξαφνικά την πορεία τους και θα κατευθυνθούν στην μεγάλη γέφυρα του Βοσπόρου την ώρα της μεγάλης κυκλοφορίας και ενώ στο κατάστρωμα της γέφυρας περνάνε εκατοντάδες αυτοκίνητα. Τότε τα ελικόπτερα με μια απότομη στροφή θα πέσουν ακριβώς στην μέση της γέφυρας κόβοντας την στα δυο, προκαλώντας έτσι την πτώση των δυο κομμένων τμημάτων στη θάλασσα και στη συνέχεια το ρίξιμο χιλιάδων ανθρώπων που εκείνη την ώρα θα περνούσαν πάνω από την γέφυρα με τα οχήματα τους, στο κενό.

Και μόνο το να γράφεις ένα τέτοιο σενάριο με δεδομένη την ψυχολογική τρομοκρατία που υπάρχει τον τελευταίο καιρό σε διεθνές επίπεδο, είναι φυσικό να προκαλεί μεγάλο πανικό. Και όμως ένα τέτοιο σενάριο, όπως επισημάνει το «Ακσιόν», είναι πολύ πιθανό να συμβεί από τρομοκράτες όπως οι Τζιχαντιστές που είναι αποφασισμένοι να χτυπήσουν προκαλώντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καταστροφή. Οι δυνατότητες πραγματοποίησης ενός τέτοιου τρομοκρατικού χτυπήματος είναι ακόμα περισσότερες, όπως γράφει το τουρκικό περιοδικό, αν αναλογιστούμε ότι τα μέτρα ασφαλείας σε ιδιωτικές αεροπορικές πιστές δεν και πολύ αξιόπιστα, ενώ κυκλοφορούν πολλά ιδιωτικά ελικόπτερα. Ένα παράδειγμα τέτοιας περίπτωσης αναφέρετε το αεροδρόμιο του Σαφάκιοϊ, στην Κωνσταντινούπολη, ένα ιδιωτικό αεροδρόμιο όπου είναι προσιτό σε μια ξαφνική τρομοκρατική ενέργεια.

Το γεγονός αυτό του κινδύνου τρομοκρατικού χτυπήματος στην γέφυρα του Βοσπόρου είχε επισημάνει στο παρελθόν και η Ένωση Τούρκων Αεροπόρων, η οποία είχε ζητήσει να απαγορευτούν όλες οι ιδιωτικές πτήσεις σε μια μεγάλη απόσταση ασφαλείας από την ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Μάλιστα πριν από μερικά χρόνια είχαν κυκλοφορήσει φήμες και στην Άγκυρα ότι τρομοκράτες σχεδίαζαν να χτυπήσουν με ελικόπτερα το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ σε μέρα εθνικής γιορτής και για τον λόγο αυτό είχαν απαγορευτεί όλες οι ιδιωτικές πτήσεις πάνω από την τουρκική πρωτεύουσα.

Τώρα με τα νέα δεδομένα καθώς η τρομοκρατία έχει πλέον διεθνείς διαστάσεις και μεγάλες δυνατότητες όπως έχει αποδειχτεί, οι Τούρκοι τρέχουν και δεν προλαβαίνουν να ελέγξουν όλα τα ιδιωτικά αεροδρόμια της χώρας. Ειδικά για την Τουρκία, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, πολλοί είναι εκείνοι που θα επιθυμούσαν να την πλήξουν με τις νέες μεθόδους τρομοκρατικών χτυπημάτων, καθώς ακόμα και οι Τζιχαντιστές την έχουν απειλήσει με τρομοκρατικά χτυπήματα αλλά και με πολλές εγχώριες «τρομοκρατικές» ομάδες, οι οποίες εκφράζουν απελευθερωτικά κινήματα που έχουν καταπιεστεί με τον πιο σκληρό τρόπο από το τουρκικό καθεστώς.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

www.nikosxeiladakis.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...