Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Η Ρωσία κατέθεσε αίτηση για διεύρυνση της ΑΟΖ της.


σχόλιο Γ.Θ : Προχωράνε οι εξελίξεις με την μέθοδο του "σαλαμιού", βασανιστικά αργά. Προχωράνε όμως...
 
Η Ρωσία σκοπεύει να διευρύνει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της στη Θάλασσα του Οχότσκ με υπολογισμό την υφαλοκρηπίδα. Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ έχουν ήδη πάρει την αντίστοιχη αίτηση και προχώρησαν στην εξέτασή της. Κατά τη δεύτερη της προσπάθεια (η πρώτη έγινε πριν από 12 χρόνια), η Μόσχα ελπίζει να αποδείξει τα αποκλειστικά της δικαιώματα για σχεδόν 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα του θαλάσσιου βυθού. Σύμφωνα με τους γεωλόγους, αυτή η περιοχή είναι πλούσια σε υδρογονάνθρακες, μέταλλα, και άλλα ορυκτά.
Για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Ρωσίας στην περιοχή της υφαλοκρηπίδας στη Θάλασσα του Οχότσκ ήρθε μια ειδική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από εκπροσώπους του Υπουργείου Φυσικών Πόρων και εμπειρογνώμονες στον τομέα της γεωλογίας υποβρυχίου. Η Μόσχα θα ήθελε πρώτα απ’ όλα, να θέσει τέρμα στη βάρβαρη εξόρυξη των βιολογικών πόρων στην περιοχή αυτή, - εξήγησε σε μια αποκλειστική συνέντευξή του στη «Φωνή της Ρωσίας» ο Ντενίς Χράμοφ, Αναπληρωτής Υπουργός Φυσικών Πόρων και Οικολογίας της Ρωσίας.

- Σήμερα στην περιοχή αυτή παρατηρείται μια αχαλίνωτη ληστρική αλιεία καβουριών και ψαριών. Ωστόσο, δεν έχουμε καμιά δυνατότητα να την περιορίσουμε έστω και με κάποιο τρόπο, επειδή τυπικά είναι μέρος του Παγκόσμιου Ωκεανού. Μόλις παρθεί η αντίστοιχη απόφαση, η περιοχή αυτή, θα είναι κυρίαρχη ρωσική οικονομική ζώνη, στην οποία οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορεί να πραγματοποιείται αποκλειστικά υπό τον έλεγχό μας και με την άδειά μας.
Αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια της Ρωσίας να εξασφαλίσει για τον εαυτό της τα αποκλειστικά δικαιώματα για την υφαλοκρηπίδα. Το 2001, η Μόσχα είχε υποβάλει ήδη την αντίστοιχη αίτηση, αλλά όχι για κάποια ξεχωριστά τμήματα, αλλά για όλη την υφαλοκρηπίδα, συμπεριλαμβανομένης και της Αρκτικής. Τότε όμως οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ απέρριψαν την ρωσική αίτηση λόγω της αντίρρησης των γειτονικών χωρών. Αντιτάχθηκε, π.χ. η Ιαπωνία. Εκτός απ’ αυτό, κρίθηκαν ανεπαρκείς οι επιστημονικές αποδείξεις ότι αυτή η θαλάσσια περιοχή υπάγεται στην άκρη της ηπειρωτικής Ρωσίας.
Σήμερα, εξάλλου, οι αποδείξεις είναι υπεραρκετές. Μάλιστα, όπως είπε ο Ντενίς Χράμοφ, υπάρχει ήδη και το πρώτο θετικό μήνυμα: οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ είναι έτοιμοι να εξετάσουν αμέσως την αίτηση της Μόσχας.
- Συνήθως η εξέταση της αίτησης διαρκεί για αρκετούς μήνες, επειδή τα μέλη της Επιτροπής είναι πολύ απασχολημένα. Ωστόσο, η ιδρυμένη το 2001 Επιτροπή, που εξετάζει την αίτησή μας, συμπληρώθηκε από νέα ενεργά μέλη. Εκτός απ’ αυτό, ύστερα από παράκλησή μας ο ΟΗΕ συμφώνησε να προχωρήσει στις αντίστοιχες εργασίες σχεδόν αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι πολύ καλό σημάδι για μας. Θα παρουσιάσουμε στην Επιτροπή αξιόπιστες αποδείξεις ότι όλη η Θάλασσα του Οχότσκ, μαζί και το εν λόγω τμήμα της υφαλοκρηπίδας, είναι μια φυσική επέκταση της απομακρυσμένης ηπειρωτικής περιοχής της Ρωσίας.
Η Ρωσία τεκμηριώνει τις αξιώσεις της για το εν λόγω τμήμα της υφαλοκρηπίδας, βασιζόμενη στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία επιτρέπει τη διεύρυνση της οικονομικής ζώνης των 200 μιλίων του κράτους, υπό το όρον ότι η περιοχή αυτή αποτελεί φυσική προέκταση της ηπειρωτικής χώρας.
Η ρωσική αντιπροσωπεία ελπίζει ότι η οριστική απόφαση σχετικά με την αίτηση για το εν λόγω τμήμα της υφαλοκρηπίδας στη Θάλασσα του Οχότσκ θα παρθεί το αργότερο στις αρχές του 2014.
(από τη Φωνή της Ρωσίας) - http://energia.gr/article.asp?art_id=73273

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...