Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Η πρώτη σύγκρουση υποστηρικτών και αντιπάλων του Ερντογάν.


  Δέκα ημέρες μετά το ξέσπασμα των μαζικών διαδηλώσεων στην Τουρκία, καταγράφηκε η πρώτη σύγκρουση μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του πρωθυπουργού της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το περιστατικό συνέβη στην πόλη της Μαύρης Θάλασσας, Ρίζε(το αρχαίο Ριζαίον ή μέχρι τον 20ο αιώνα – Ριζούντα), όταν ένα μεγάλο πλήθος υποστηρικτών του Ερντογάν και τους κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) επιτέθηκαν σε μια μικρότερη ομάδα που συμμετείχε σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Έπρεπε να παρέμβει η τοπική αστυνομία για την αποτροπή των οδομαχιών.
Στο μεταξύ, στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα, στη Σμύρνη και σε άλλες αρκετές πόλεις συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, ζητώντας οι διαδηλωτές περισσότερη δημοκρατία, ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και διακοπή του εξισλαμισμού της τουρκικής κοινωνίας.
Οι διαδηλωτές απαίτησαν, ακόμη, τις παραιτήσεις των αξιωματικών της αστυνομίας που εμπλέκονται στη βία κατά των διαμαρτυρομένων καθώς και στην παραίτηση του Ερντογάν.


Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού στο αεροδρόμιο Ατατούρκ για να διαλύσει τους διαδηλωτές

Χθες, κατά την επιστροφή του Τούρκου πρωθυπουργού από την Αλγερία, στο αεροδρόμιο Ατατούρκ έγιναν συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, η οποία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Ο Ερντογάν καταδίκασε, βρισκόμενος στο εξωτερικό, ως «αντιδημοκρατικές» τις διαδηλώσεις και ότι «προέρχονται από τον εξωτερικό παράγοντα», επικρίνοντας συγχρόνως δριμύτατα το «Twitter».

The Hellenic Information Team
© Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...