Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για τα πυρηνικά.


σχόλιο Γ.Θ : Μας έχει αποδείξει ο κύριος στα δεξιά και οι προκάτοχοί του πόσο σέβεται την ανθρώπινη ζωή και τους λαούς... Τέτοιοι αδίστακτοι άνθρωποι δεν θα διστάσουν να κάνουν τις πόλεις παραγκουπόλεις με τα πυρηνικά τους...
Την πρόθεσή τους να υπογράψουν μια νέα συμφωνία για τη διασφάλιση και την καταστροφή πυρηνικού υλικού καθώς και για την πρόληψη της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων εξέφρασαν στο περιθώριο της G8 o Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ουσιαστικά πρόκειται για την... ανανέωση της συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ των δυο δυνάμεων το 1992 και έληξε τη Δευτέρα.

Ο Ομπάμα είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πούτιν, κατά τη διάρκεια τη συνόδου κορυφής της G8 που γίνεται στη Βόρεια Ιρλανδία, προκειμένου να συζητήσουν ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν για την προστασία και τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων. «Νομίζω ότι αυτή η συνάντηση αποτελεί το ηχηρό παράδειγμα μιας εποικοδομητικής σχέσης συνεργασίας», δήλωσε ο Ομπάμα.

Στη διοργάνωση μιας διμερούς συνόδου κορυφής Ρωσίας - ΗΠΑ στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου στη Μόσχα, συμφώνησαν οι πρόεδροι Πούτιν και Ομπάμα, όπως αναφέρουν οι ίδιοι σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνάντησή τους που έγινε στο περιθώριο της G8.

«Για να ενισχυθεί η εποικοδομητική φύση των σχέσεών μας προβλέπουμε να διατηρήσουμε τακτικές επαφές στο πιο υψηλόβαθμο επίπεδο και να διοργανώσουμε μια σύνοδο κορυφής ΗΠΑ - Ρωσίας στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, η Ρωσία και οι ΗΠΑ διαφωνούν όσον αφορά στον τρόπο τερματισμού της σύγκρουσης στη Συρία ωστόσο και οι δύο θέλουν να σταματήσει η αιματοχυσία και οι εμπόλεμες πλευρές να οδηγηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Οι θέσεις μας δεν συμπίπτουν πλήρως, αλλά μας ενώνει η κοινή πρόθεση για τον τερματισμό της βίας, για να σταματήσει η αύξηση του αριθμού των θυμάτων στη Συρία, για να επιλυθούν τα προβλήματα με ειρηνικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών στην Γενεύη», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

«Συμφωνούμε να προωθήσουμε την διαδικασία των ειρηνευτικών συνομιλιών και να ενθαρρύνουμε τις πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να διοργανώσουμε τις συνομιλίες στην Γενεύη», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε πως οι δύο ηγέτες έχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στον πόλεμο στη Συρία, αλλά σημείωσε ότι ενδιαφέρονται και οι δύο να σταματήσει η βία και να διασφαλιστεί ότι δεν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα στη σύγκρουση.

Παράλληλα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι συγκρατημένα αισιόδοξες όσον αφορά στο ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν μετά την εκλογή του νέου προέδρου Χασάν Ροχανί.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα είναι δυνατό να οδηγηθεί σε πρόοδο ο διάλογος με την άνοδο στην εξουσία στην Τεχεράνη του Ροχανί, ο οποίος υποστηρίζεται από τους μεταρρυθμιστές.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...