Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Νύχτα επεισοδίων στην Τουρκία παρά την κίνηση Έρντογάν.

Δακρυγόνα και συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομία.
«H κυβέρνηση θα δεχτεί τη δικαστική απόφαση για την ανάπλαση του πάρκου Γκεζί», δήλωσε ο Ερντογάν σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους διαδηλωτές.

Με ρίψη νερού και δακρυγόνων επιχειρούσε η αστυνομία κατά την διάρκεια της νύχτας να διαλύσει τους διαδηλωτές που είχαν στήσει οδοφράγματα κοντά στο Κοινοβούλιο της Τουρκίας, ενώ το Σαββατοκύριακο οι υποστηρικτές του πρωθυπουργού σχεδιάζουν αντιδιαδηλώσεις σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη.

Η αντίδραση των διαμαρτυρόμενων προήλθε μετά την κίνηση Ερντογάν να ζητήσει από αντιπροσωπεία των διαδηλωτών, τους οποίους συνάντησε την Παρασκευή, να πείσουν όλους τους συμμετέχοντες για αποχώρηση από το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης.

Πάντως, ο Ερντογάν υποσχέθηκε να αναβάλει την ανοικοδόμηση του πάρκου μέχρι να βγει η δικαστική απόφαση. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χουσεΐν Τζελίκ, δήλωσε ότι σε μία δημοκρατία μόνο η θέληση του λαού είναι εκείνο που μετράει, αλλά ζήτησε ξανά να σταματήσουν οι διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με την τούρκικη εφημερίδα Χουριέτ, η λήξη των διαδηλώσεων είναι στο χέρι των διαδηλωτών, εφόσον η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αγγίξει το πάρκο μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης, ενώ υπάρχει και ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος σχετικά με το θέμα.

Παρόλα αυτά, παραμένει αβέβαιο το αν ως απάντηση στην υπόσχεση της κυβέρνησης οι διαδηλωτές θα αποχωρήσουν από το πάρκο ή αν η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει την αστυνομία για να τους διώξει, οι επεμβάσεις της αστυνομίας με στόχο τον «καθαρισμό» του πάρκου αποτέλεσαν και το έναυσμα για τις διαδηλώσεις.


πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...