Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Φωνές για πιθανότητα ενός πολέμου ακούγονται κάθε μέρα πια σε Ρωσία και ΗΠΑ!

enterprise
Η Ρωσία και η Δύση έχουν εισέλθει σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξανόμενες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν αμφισβητεί την αμερικανική διεθνή ηγεμονία.

Αυτή είναι η κοινή άποψη  μεταξύ εμπειρογνωμόνων στους τομείς του στρατού και της εξωτερικής πολιτικής στη Μόσχα, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία και η Δύση είναι σε φάση  μιας αντιπαράθεσης τόσο επικίνδυνης όσο η κρίση των πυραύλων της Κούβας.
“Αν μιλάμε για τον τελευταίο Ψυχρό Πόλεμο, σήμερα βρισκόμαστε κάπου ανάμεσα στην ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου και την κουβανική κρίση με τους πυραύλους”, δήλωσε ο αντιστράτηγος Evgeny Buzhinsky,  επικεφαλής στο κέντρο PIR, που αποτελεί ένα think tank της Μόσχας. “Με άλλα λόγια, στα πρόθυρα του πολέμου, αλλά χωρίς τους μηχανισμούς για τη διαχείριση της αντιπαράθεσης”, προσέθεσε.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το Σάββατο κατηγόρησε την κυβέρνηση Ομπάμα για απόπειρα  “τελικής καταστροφής των σχέσεων με τη Ρωσία”.
Ο Sergei Ryabkov, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Μόσχα θα προβεί σε αντίποινα, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσουν με νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την αντιμετώπιση των βομβαρδισμών στο Χαλέπι.
Η Telegraph αντιλαμβάνεται ότι το Κρεμλίνο έχει ήδη πάρει την απόφαση να βάλει στην άκρη  την διπλωματία τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου των ΗΠΑ, με την ελπίδα της εξεύρεσης μιας πιο “ειλικρινούς” σχέσης με τον διάδοχό του Μπαράκ Ομπάμα.
Η κίνηση αυτή ήρθε αφού ο Τζον Κέρι, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ακύρωσε όλες τις συμφωνηθέντες συνεργασίες σχετικά με τη Συρία, λέγοντας ότι η Ρωσία ακύρωσε με τον τρόπο της μήνες  διπλωματικής εργασίας που είχε γίνει.
Αξιωματούχοι στη Μόσχα λένε ότι οι ίδιοι οι Αμερικανοί έχουν συχνά αθετήσει τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις.
Ο κύριος Πούτιν έκανε την έκταση αυτής της νέας αντιπαράθεσης σαφή την περασμένη εβδομάδα, όταν επέπληξε έναν Ρώσο δημοσιογράφο που τον ρώτησε γιατί οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον έχουν καταρρεύσει λόγω της Συρίας.
“Δεν είναι λόγω της Συρίας. Αυτό συμβαίνει λόγω της προσπάθειας του αμερικανικού έθνους να επιβάλει τις αποφάσεις του σε ολόκληρο τον κόσμο”, είπε.
Ο Πούτιν αναζωπύρωσε όσο το δυνατόν περισσότερο τον “Ψυχρό Πόλεμο” σε επίσημη δήλωση του στις 3 Οκτωβρίου, όταν ακύρωσε μια συμφωνία επανεπεξεργασίας πλουτωνίου λόγω “εχθρικής” πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η συνάντηση του Πούτιν με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα είχε ως αποτέλεσμα το Κρεμλίνο να εξακολουθεί να θέλει να κρατήσει ανοιχτές κάποιους διπλωματικούς διαύλους με τις δυτικές κυβερνήσεις.
Στόχος της Ρωσίας, σύμφωνα με μια σειρά από στρατιωτικές, διπλωματικές και πολιτικές πηγές στη Μόσχα, είναι ένα μεγάλο παζάρι που θα ανατρέψει αυτό που βλέπει να έρχεται, ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο και τις συνέπειές του.
Ωστόσο, υπάρχει μικρή συναίνεση σχετικά με το πώς μια τέτοια διευθέτηση πρέπει να τακτοποιηθεί. Μερικά από τα δηλωθέντα δημοσίως αιτήματα της Μόσχας, όπως ο ρολός του ΝΑΤΟ, είναι εντελώς απαράδεκτα για τη Δύση.
Ρώσοι ειδικοί φοβούνται ότι η  κατάρρευση της διπλωματίας έχει αυξήσει τους κινδύνους μιας “καυτής” αντιπαράθεσης  με πόλεμο .
Πιθανά σημεία ανάφλεξης περιλαμβάνουν τη Βαλτική, όπου το ΝΑΤΟ και η Ρωσία έχουν κατηγορήσει ο ένας τον άλλον για συσσώρευση στρατευμάτων και την ανατολική Ουκρανία, όπου η Ρωσία συνεχίζει να προμηθεύει και να κατευθύνει στις αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και Luhansk.
Το πιο επικίνδυνο σημείο ανάφλεξης είναι η Συρία. Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η σύγκρουση έχει ήδη μετατραπεί σε μια άμεση αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Ρωσία.
Εν τω μεταξύ, η Μόσχα κινείται προκειμένου να επεκτείνει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή. Η Ρωσία έχει ήδη κινηθεί για να βελτιώσει τις σχέσεις της με την κυβέρνηση του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Αίγυπτο, με την αποστολή 500 στρατιωτών στη χώρα για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις αυτή την εβδομάδα.
Υπήρξαν επίσης εικασίες σχετικά με την επαναλειτουργία των στρατιωτικών βάσεων στην Κούβα και το Βιετνάμ.

ΠΗΓΗ: http://www.telegraph.co.uk
http://www.militaire.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...