Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ: Ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία για το σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών.

Κείμενο Θεοδώρα Αβαγιανού

Το σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών και την επιστροφή των εκκλησιών, των χριστιανικών ιδρυμάτων και κειμηλίων, τόσο στην Τουρκία, όσο και στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου απαιτεί η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, από τη γείτονα.


Η επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα νομοσχέδιο, το οποίο καθιστά την Άγκυρα υπόλογη για τις χριστιανικές περιουσίες στην Τουρκία και την Κύπρο. Το εν λόγω νομοσχέδιο με αριθμό 4347, με την ονομασία «Πράξη για τη λογοδοσία της Τουρκίας αναφορικά με τους Χριστιανικούς Ναούς», ενισχύει παλαιότερο νόμο που ενέκρινε η Βουλή, το Δεκέμβριο του 2011.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις, να επιστρέψει κατασχεμένες περιουσίες, να σεβαστεί τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να επιτρέπει στους χριστιανούς να εξασκούν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα, χωρίς κανένα περιορισμό.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το νομοσχέδιο ζητά από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να συντάσσει ετήσια έκθεση προς το Κογκρέσο, στην οποία θα αναφέρεται στα «πεπραγμένα της κυβέρνησης» των ΗΠΑ ως προς «την παρακολούθηση και τη διασφάλιση της επιστροφής, προστασίας και αποκατάστασης των κλεμμένων, κατασχεμένων ή με άλλον τρόπο μη επιστραφέντων χριστιανικών περιουσιακών στοιχείων στη Δημοκρατία της Τουρκίας και στη βόρεια περιοχή της Κύπρου, που βρίσκεται σήμερα υπό κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα».


http://www.dogma.gr/default.php?pname=Article&art_id=6247&catid=19

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...