Τα λουλούδια μπορούμε να τα μεταχειριστούμε όπως τα μπαχαρικά. Το βασικό μέρος των λουλουδιών που χρησιμοποιούμε για τα γλυκά, τις σαλάτες ή τα φαγητά μας είναι τα πέταλα. Δίνουν στα φαγητά ωραίο άρωμα και είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, είναι πλούσια σε φλαβονοειδή (κάτι το οποίο μαρτυρούν οι υπέροχες αποχρώσεις τους), ενώ δεν έχουν θερμίδες.
Τα βρώσιμα λουλούδια δεν τα αγοράζουμε από ανθοπωλεία αλλά από καταστήματα που τα προμηθεύονται από παραγωγούς που τα καλλιεργούν χωρίς να έχουν χημικά και συντηρητικά ή τα καλλιεργούμε μόνοι μας από σπόρους, μόνο για αυτό το σκοπό. Τα λουλούδια της γλάστρας του εμπορίου προέρχονται από ριζώματα, όχι από σπόρο. Τα ριζώματα αυτά έχουν ορμόνες και είναι εν δυνάμει δηλητηριώδη, άρα απαγορευτικά για βρώση.
Τριαντάφυλλα
Στη φύση υπάρχουν περισσότερα από 150 είδη τριαντάφυλλων διαθέσιμα σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Το καλύτερο είναι ότι σχεδόν όλα είναι βρώσιμα, ωστόσο δεν έχουν όλα τα τριαντάφυλλα την ίδια γεύση.
Ένας απλός κανόνας που μπορείς να ακολουθήσεις για την επιλογή του ιδανικού τριαντάφυλλου στην μαγειρική σου είναι να το μυρίσεις. Αν μυρίζει ευχάριστα το πιθανότερο είναι να είναι και …νόστιμο! Σε κάθε περίπτωση τα ροζ πέταλα – που προτιμούνται στη μαγειρική – έχουν μια αρωματική και ελαφρώς γλυκιά γεύση.
Μπορείς να τα καταναλώσεις ωμά σε διάφορες σαλάτες, ή να τα φτιάξεις γλυκό του κουταλιού, ζελέ και ποτά. Τα ψιλοκομμένα ροποπέταλα μπορούν επίσης να συνοδέψουν το γιαούρτι σου.
Γαρύφαλλα
Χάρη στη ζωντανή, πιπεράτη γεύση τους, τα γαρύφαλλα προσθέτουν γεύση και χρώμα σε ένα πιάτο. Πασπάλισε με ψιλοκομμένα πέταλα σαλάτες με μαρούλι ή χρησιμοποίησε τα γαρύφαλλα ως γαρνίρισμα στα κέικ για να δώσουν μια ελαφρώς πικάντικη γεύση.
Πανσές
Πλούσιος σε διάφορες αντιοξειδωτικές ενώσεις, ο πανσές βγαίνει σε διάφορα χρώματα και δίνει μια λεπτή, λουλουδένια γεύση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν γαρνιτούρα σε πράσινες σαλάτες. Λειτουργεί επίσης καλά με καλοκαιρινά κοκτέιλ και φρουτοσαλάτες. Για ένα γρήγορο και εύκολο ορεκτικό, δοκίμασε να απλώσεις τυρί κρέμα σε ένα κράκερ και να το συνοδέψεις με άνθη πανσέ.