Τροποποίηση του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου ώστε να λαμβάνεται περισσότερο υπόψη η βούληση του λαού, όπως αυτή εκδηλώνεται διά της ψήφου του στις εκλογές, θα θέσει τουλάχιστον ένας Συνοδικός, όπως πληροφορείται ο «Φ».
Ένεκα της πίεσης του χρόνου αλλά και της συγκυρίας των αρχιεπισκοπικών εκλογών, στην παρούσα φάση δεν μπορεί καν να εγερθεί το ζήτημα, γι’ αυτό και θα τεθεί κατόπιν εκλογών. Σε περίπτωση που υιοθετηθεί η οποιαδήποτε διαφοροποίηση, αυτή θα γίνει στις επόμενες εκλογές για μητροπολιτικές ή επισκοπικές εκλογές ή και του επόμενου Αρχιεπισκόπου. Πάντως, ακόμη και μετά τις εκλογές να εγερθεί το θέμα, οι συσχετισμοί είναι τέτοιοι που δεν ευνοούν το εγχείρημα.
Στο μεταξύ, υποψήφιοι για τον θρόνο άρχισαν να σκέφτονται, πλέον, την επόμενη μέρα και συγκεκριμένα το σκηνικό που θα διαμορφωθεί μετά τις 18 Δεκεμβρίου, οπόταν θα διεξαχθούν οι εκλογές με τη συμμετοχή του λαού. Τουλάχιστον ένας Συνοδικός ο οποίος βρίσκεται κοντά στο να κόψει το νήμα και να περάσει στο Τριπρόσωπο, εξετάζει το ενδεχόμενο να έρθει σε επαφή με άλλον υποψήφιο, ο οποίος επίσης παλεύει να περιληφθεί στους τρεις πρώτους. Η σκέψη έγινε κατόπιν παρότρυνσης υποστηριχτών του, οι οποίοι δεν θεωρούν ότι τους δύο ιεράρχες χωρίζει χάσμα, οπόταν με το σκεπτικό αυτό παρότρυναν τον υπό αναφορά υποψήφιο να επιχειρήσει επαφή με συγκεκριμένο συνυποψήφιό του.
Τυχόν επαφή και κατάληξη σε στήριξη όποιου από τους δύο περάσει στο Τριπρόσωπο, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει και στην προσέγγιση άλλων Συνοδικών, ώστε να μη γίνουν όλα την τελευταία στιγμή. Πάντως το παράδειγμα των προηγούμενων αρχιεπισκοπικών εκλογών το 2006, έδειξε ότι οι κινήσεις των υποψηφίων είναι μεν χρονικά περιορισμένες αλλά μπορεί να εξευρεθεί κοινός παρονομαστής ακόμη και υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου. Αυτό ωστόσο, εμπερικλείει τον κίνδυνο λάθους κινήσεων.
Τα επιτελεία των υποψηφίων αλλά και οι ίδιοι οι υποψήφιοι, παρακολουθούν και τις δημοσκοπήσεις οι οποίες δεν δίνουν ξεκάθαρη εικόνα εκτός από τους δύο που θα συμπληρώσουν το τριπρόσωπο, κάτι το οποίο διευκολύνει τις πιθανές επαφές προτού κριθεί το αποτέλεσμα των εκλογών στις 18 Δεκεμβρίου. Μία από τις αδυναμίες κάποιων δημοσκοπήσεων αποτελεί και το μικρό δείγμα το οποίο δεν θεωρείται πλήρως ασφαλές ως προς τη σειρά κατάταξης.
Πάντως, υπάρχουν και δημοσκοπήσεις τις οποίες διεξάγουν επιτελεία χωρίς να τις γνωστοποιούν για ευνόητους λόγους. Το άλλο που απασχολεί τους υποψηφίους, ως προς τις δημοσκοπήσεις, είναι το γεγονός ότι πολλοί δεν απαντούν σε όλα τα ερωτήματα που τους υποβάλλονται ή δεν θέλουν καν να έχουν οποιαδήποτε συμμετοχή στις δημοσκοπήσεις. Αυτό ενισχύει τη ρευστότητα που επικρατεί, αλλά παράλληλα ασκεί πίεση στα επιτελεία να κυνηγήσουν μέχρι και την τελευταία ψήφο.
Εξάλλου, ερωτηματικό παραμένει κατά πόσον οι ερωτώμενοι λένε την αλήθεια όταν απαντούν ή αν στο τέλος θα ψηφίσουν ή απλώς εκδηλώνουν την πρόθεση τους και εν τέλει θα προτιμήσουν να μείνουν στα σπίτια τους. Η αδιαφορία αρκετών πολιτών ενισχύει όσους έχουν φανατικούς υποστηριχτές οι οποίοι θα πάνε στην κάλπη «βρέξει χιονίσει», έστω και αν είναι λιγότεροι σε ποσοστά από άλλους οι οποίοι θεωρητικά επηρεάζουν μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων.
Στην παρούσα φάση, οι κύριοι διεκδικητές του θρόνου παρουσιάζονται ικανοποιημένοι από τη δουλειά που γίνεται ή από τη δουλειά που τους διαβεβαιώνουν οι επιτελάρχες ότι γίνεται.
Θα χαλάσει το ήπιο κλίμα;
Όσο πλησιάζει η μέρα των εκλογών τόσο εντείνεται η δράση των επιτελείων αλλά και η αγωνία των ιδίων των υποψηφίων. Οι πολίτες σε κάποιες περιπτώσεις δέχονται τηλεφωνήματα ή και μηνύματα από επιτελεία διαφορετικών υποψηφίων και άγνωστο παραμένει αν τάζουν σε όλους την ψήφο τους. Πάντως, το κλίμα εξακολουθεί να είναι ήπιο και η παρούσα προεκλογική περίοδος περιέχει λιγότερο παρασκήνιο και εντάσεις σε σχέση με τις αρχιεπισκοπικές εκλογές του 2006. Άγνωστο παραμένει κατά πόσον το σχετικά ήπιο αυτό κλίμα θα παραμείνει μέχρι τέλους ή αν κάποια επιτελεία φύλαξαν για το τέλος κάποια βέλη στη φαρέτρα για τους κύριους αντιπάλους τους.
Οι επόμενες μέρες θα δείξουν προς τα πού κινείται η προεκλογική και αν η φαινομενική ηρεμία θα διαταραχθεί στο παρά πέντε, μερικές μέρες πριν τις εκλογές και πριν τα Χριστούγεννα. Οψόμεθα.