Την «ουρά στα σκέλια» έβαλε η μαρινέτα- πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ζητά από τον Ρώσο πρόεδρο να συναντηθούν, ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάσταση.
Ο Β.Ζελένσκι μίλησε στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όπου και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί άμεσα λύση γιατί αλλιώς οι Ουκρανοί στρατιώτες «θα μπουν σε φέρετρα». Οι δηλώσεις του έγιναν λίγο μετά την προτροπή του Γάλλου προέδρου Ε.Μακρόν να «μαζευτούν» οι ουκρανικές παραστρατιωτικές μονάδες.
«Δεν ξέρω τι θέλει ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, γι' αυτό προτείνω μια συνάντηση», είπε ο Ζελένσκι στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όπου συναντήθηκε επίσης με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις. Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιλέξει την τοποθεσία για τις συνομιλίες. «Η Ουκρανία θα συνεχίσει να ακολουθεί μόνο τη διπλωματική οδό για χάρη μιας ειρηνικής διευθέτησης». Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Κρεμλίνο.
Ζήτησε επίσης από τους συμμάχους της Ουκρανίας να αρχίσουν να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία αμέσως, για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν μια εισβολή. «Τι περιμένετε;» είπε από το Μόναχο, προειδοποιώντας ότι θα είναι πολύ αργά όταν επιβληθούν κυρώσεις καθώς «τμήματα της χώρας μας θα έχουν καταληφθεί».
«Το να μπούμε σε φέρετρα και να περιμένουμε να μπουν ξένοι στρατιώτες δεν είναι κάτι που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε», είπε ο Ζελένσκι. «Θα προστατεύσουμε τη χώρα μας», υποσχέθηκε, «με ή χωρίς [εξωτερική] υποστήριξη».
Κατηγορώντας τη Δύση για αδράνεια, είπε: «Η Ουκρανία έχει λάβει εγγυήσεις ασφαλείας για την εγκατάλειψη του τρίτου μεγαλύτερου πυρηνικού οπλοστασίου στον κόσμο. Δεν έχουμε όπλα. Και καμία ασφάλεια… Αλλά έχουμε δικαίωμα – δικαίωμα να απαιτούμε τη μετάβαση από μια πολιτική κατευνασμού σε μια πολιτική που διασφαλίζει την ασφάλεια και την ειρήνη», είπε.
«Επί οκτώ χρόνια, η Ουκρανία ήταν ασπίδα. Για οκτώ χρόνια, η Ουκρανία συγκρατεί έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο». Είπε επίσης ότι η Ουκρανία επιδιώκει ένα «σαφές» και «εφικτό» χρονοδιάγραμμα για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάτι που όμως δεν πρόκειται να γίνει, καθώς το έχουν συμφωνήσει Μόσχα, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες.
Γενική αποκλιμάκωση
Γενικά τις τελευταίες ώρες παρατηρείται εκτόνωση της έντασης στις αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, όπου οι ρωσόφωνοι έχουν ανακηρύξει ανεξάρτητες δημοκρατίες το Λουγκάνσκ και το Ντονιέτσκ μετά το πραξικόπημα του 2014 στην Ουκρανία που ανέτρεψε τη νόμιμη και εκλεγμένη κυβέρνηση του Βίκτωρα Γιανουκόβιτς.
Κάποιες σποραδικές συγκρούσεις και πυρά που εκτοξεύτηκαν από παραστρατιωτικές νεοναζιστικές μονάδες δεν αλλάζουν την γενική εικόνα, καθώς σε όλη την μεθόριο επικρατούσε γενικά ηρεμία.
Σύμφωνα με την αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ (LPR) κάποιες παραστρατιωτικές μονάδες του Κιέβου προσπάθησαν να επιτεθούν κατά των θέσεων της.
Όπως αναφέρεται οι ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν να επιτεθούν σε θέσεις της LPR στην περιοχή Πιονέρσκογιε με συνέπεια το Κίεβο να έχει απώλειες και να υποχωρήσει, σύμφωνα με την υπηρεσία Άμυνας.
«Περίπου στις 5 πμ στις 20 Φεβρουαρίου, οπλίτες της 79ης Ταξιαρχίας Αεροπορικής Επίθεσης, έκαναν μία απόπειρα να επιτεθούν σε θέσεις της λαϊκής αστυνομίας στην περιοχή του οικισμού Πιονέρσκογιε. Αποτέλεσμα των συγκρούσεων, ο εχθρός να έχει απώλειες και να υποχωρήσει», αναφέρει η ανακοίνωση της λαϊκής αστυνομίας.
Την ίδια ώρα βέβαια η Δύση συνεχίζει την υστερία, καθώς αρκετές χώρες απομακρύνουν πρεσβείες και πολίτες από την Ουκρανία, δίνοντας την εικόνα μιας «υπό κατάληψη» χώρας.