Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Επιστήμονες: H Omicron είναι 100 φορές λιγότερο θανάσιμη απ’ ότι η απλή γρίπη!

H Omicron είναι 100 φορές λιγότερο θανάσιμη απ’ ότι η γρίπη

Θα μπορούσε το Omicron να είναι λιγότερο θανατηφόρο από την εποχική γρίπη; Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το υπερ-μολυσματικό στέλεχος μπορεί να σκοτώσει 100 ΦΟΡΕΣ λιγότερους ανθρώπους από το Delta (και τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν ΗΔΗ παρόμοια με τη γρίπη πριν εμφανιστεί η παραλλαγή)
Οι ερευνητές αναμένουν ότι η εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή θα σκοτώσει μεταξύ 97 και 99% λιγότερους ανθρώπους από το Delta
Οι σύμβουλοι του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμούν ότι το ποσοστό μόλυνσης-θνησιμότητας (IFR) ήταν 0,25 τοις εκατό πριν από την εμφάνιση της Omicron
Άλλοι εκτιμούν ότι θα μπορούσε να είναι 0,1% – παρόμοιο με τη γρίπη – σε σύγκριση με 1% πριν από την κυκλοφορία του εμβολίου
Αλλά οι ειδικοί αναρωτήθηκαν για την εκτίμηση του 99%, επιμένοντας ότι δεν φαίνεται εύλογη και ότι υπάρχει υπερβολική αβεβαιότητα

Το Omicron θα μπορούσε να είναι ακόμη λιγότερο θανατηφόρο από τη γρίπη, πιστεύουν οι επιστήμονες σε μια ώθηση των ελπίδων ότι τα χειρότερα της πανδημίας έχουν τελειώσει.

Ορισμένοι ειδικοί πάντα υποστήριζαν ότι ο κορωνοϊός θα μεταμορφωνόταν τελικά σε έναν εποχιακό ιό που μοιάζει με κρυολόγημα καθώς ο κόσμος αναπτύσσει ανοσία μέσω εμβολίων και φυσικής ανοσίας. Αλλά η εμφάνιση της εξαιρετικά μεταλλαγμένης παραλλαγής Omicron φαίνεται να έχει επιταχύνει τη διαδικασία.

Cambridge University researchers, who are No10 scientific advisors, estimate that less than one per cent of under-75s who catch Covid die from the virus, with the fatality rate dropping for younger age groups. Over-75s are at most risk from the virus, with three per cent of those infected estimated to die from the virus

Η ανάλυση της MailOnline δείχνει ότι ο Covid σκότωσε έναν στους 33 ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί στην κορύφωση του καταστροφικού δεύτερου κύματος τον περασμένο Ιανουάριο, σε σύγκριση με μόλις ένα στους 670 τώρα. Αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι το ποσοστό θα μπορούσε να είναι ακόμη χαμηλότερο λόγω της Omicron.

Το ποσοστό θνησιμότητας – το ποσοστό των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων που καταλήγουν σε θάνατο – για την εποχική γρίπη είναι 0,1, το ισοδύναμο ενός στα 1.000.

Ένας πρώην κυβερνητικός σύμβουλος είπε σήμερα εάν η τάση συνεχίσει να πέφτει, τότε «θα πρέπει να ρωτήσουμε εάν δικαιολογούμαστε να λάβουμε μέτρα που δεν θα λαμβάναμε για μια κακή περίοδο γρίπης». Αλλά άλλοι ειδικοί λένε ότι ο κορωνοϊός είναι πολύ πιο μεταδοτικός από τη γρίπη, πράγμα που σημαίνει ότι αναπόφευκτα θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους.

Εν τω μεταξύ, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον που μοντελοποιούν το επόμενο στάδιο της πανδημίας αναμένουν ότι η Omicron θα σκοτώσει έως και 99% λιγότερους ανθρώπους από την Delta, σε μια άλλη ένδειξη ότι θα μπορούσε να είναι λιγότερο θανατηφόρο από τη γρίπη.

The Oxford University team behind Our World in Data estimates that the UK’s IFR rate is currently 0.1 per cent. At the peak of the wave last winter, they estimated three per cent of those who caught Covid died from the virus. The declining IFR will be impacted by the increase in testing capacity this year, as comparatively more cases are now being detected

Δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί για το Delta ακριβές ποσοστό μόλυνσης-θνησιμότητας (IFR), το οποίο είναι πάντα μόνο ένα κλάσμα του CFR επειδή αντικατοπτρίζει τους θανάτους όλων των ατόμων που κολλούν τον ιό.

Ωστόσο, οι σύμβουλοι της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου υπολόγισαν ότι το συνολικό ποσοστό ήταν περίπου 0,25 τοις εκατό πριν το Omicron εμφανιστεί στη σκηνή, από τα υψηλά περίπου 1,5 τοις εκατό πριν από την εμφάνιση των εμβολίων που σώζουν ζωές.

Εάν το Omicron είναι 99% λιγότερο θανατηφόρο από το Delta, υποδηλώνει ότι το τρέχον IFR θα μπορούσε να είναι τόσο χαμηλό όσο 0,0025%, το ισοδύναμο ενός στα 40.000, αν και οι ειδικοί λένε ότι αυτό είναι απίθανο. Αντίθετα, η μοντελοποίηση της Ουάσιγκτον εκτιμά ότι το ποσοστό στην πραγματικότητα βρίσκεται στην περιοχή του 0,07%, που σημαίνει ότι περίπου ένας στους 1.430 ανθρώπους που θα μολυνθούν θα υποκύψουν στην ασθένεια.

Κορυφαίοι ερευνητές εκτιμούν ότι το IFR της γρίπης κυμαίνεται μεταξύ 0,01 και 0,05 τοις εκατό, αλλά υποστηρίζουν ότι η σύγκριση των ποσοστών για τις δύο ασθένειες είναι περίπλοκη.

Η ανάλυση MailOnline δείχνει ότι το ποσοστό θνησιμότητας κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο – το ποσοστό των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων που καταλήγουν σε θάνατο – έχει συρρικνωθεί 21 φορές από 3% κατά τις πιο σκοτεινές ημέρες του δεύτερου κύματος τον περασμένο χειμώνα πριν από την κυκλοφορία του εμβολίου σε 0,15% στο τέλος του Δεκέμβριος. Για σύγκριση, τα ευρέως διαδεδομένα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η εποχική γρίπη έχει ποσοστό θνησιμότητας περίπου 0,1% +5

MailOnline analysis shows just 0.15 per cent of cases led to a death towards the end of December, compared to highs of over three per cent during the darkest days of last year's second wave when the Alpha variant was in full motion and the NHS had yet to embark on its vaccination drive. The rate is calculated by comparing average death numbers to average case numbers from two weeks earlier, which is roughly the amount of time it takes for the disease to take hold, experts say

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, οι οποίοι είναι Νο 10 επιστημονικοί σύμβουλοι, εκτιμούν ότι λιγότερο από το 1% των ατόμων κάτω των 75 ετών που κολλούν Covid πεθαίνουν από τον ιό, με το ποσοστό θνησιμότητας να μειώνεται για τις μικρότερες ηλικιακές ομάδες. Οι άνω των 75 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον ιό, με το 3% των μολυσμένων να υπολογίζεται ότι πεθαίνουν από τον ιό +5

Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης πίσω από το Our World in Data εκτιμά ότι το ποσοστό IFR του Ηνωμένου Βασιλείου είναι επί του παρόντος 0,1%. Στο αποκορύφωμα του κύματος τον περασμένο χειμώνα, υπολόγισαν ότι το 3% όσων προσβλήθηκαν από τον Covid πέθαναν από τον ιό. Η μείωση του IFR θα επηρεαστεί από την αύξηση της ικανότητας τεστ φέτος, καθώς τώρα ανιχνεύονται συγκριτικά περισσότερα κρούσματα +5.

Ο Gideon Meyerowitz-Katz, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Wollongong στην Αυστραλία, είπε στο MailOnline ότι η «πολύ πρόχειρη καλύτερη εικασία» του ήταν ότι τα άτομα με τριπλή δόση διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο από το Omicron όπως και από τη γρίπη. «Προσθέστε τα νέα φάρμακα στο μείγμα και θα γίνει ακόμα πιο περίπλοκο», πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι επιστήμονες σήμερα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, λέγοντας ότι ήταν περισσότερη απόδειξη ότι οι χειρότερες μέρες της πανδημίας τελείωσαν και ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει στην πορεία προς την κανονικότητα.

Ο καθηγητής Robert Dingwall, πρώην μέλος του JCVI και ειδικός στην κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Nottingham Trent, είπε στο MailOnline ότι θα περάσουν μερικές εβδομάδες μέχρι να υπάρξουν οριστικά ποσοστά θνησιμότητας από το Omicron, αλλά εάν είναι συνεπή με τα ευρήματα ότι είναι λιγότερο σοβαρό, «θα πρέπει ν’ αναρωτηθούμε εάν δικαιολογούμαστε να λάβουμε μέτρα που δεν θα λαμβάναμε για μια κακή περίοδο γρίπης».

Είπε: «Αν δεν λάβαμε τα μέτρα τον Νοέμβριο του 2019, γιατί το κάνουμε τώρα; Ποια είναι η συγκεκριμένη αιτιολόγηση για να το κάνετε;”

Official data shows the number of people dying has barely changed across the UK over the last month, with fatalities dropping in the week up to December 31. Graph shows: Covid deaths by death date in the UK. More up to date death data by date reported is biased by reporting issues over the bank holiday weekends

«Αν η σοβαρότητα της λοίμωξης από τον Covid μειώνεται σε σημείο που να συγκρίνεται με τη γρίπη, τότε πραγματικά δεν πρέπει να έχουμε εξαιρετικά επίπεδα παρέμβασης».

Δεν θα υπήρχε καμία δικαιολογία να έχουμε «οποιονδήποτε περιορισμό που δεν είχαμε προηγουμένως» εάν το μόντελινγκ επιβεβαιωθεί τις επόμενες εβδομάδες, είπε ο καθηγητής Dingwall.

Ωστόσο, σημείωσε ότι εάν το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δύο αναπνευστικούς ιούς στον πληθυσμό που είναι ικανοί να παράγουν σημαντικά επίπεδα νοσηλείας, το NHS μπορεί να χρειαστεί περισσότερη χρηματοδότηση για να αντιμετωπίσει τόσο τον Covid όσο και τη γρίπη για να αυξήσει την ικανότητά του.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον που ισχυρίστηκαν ότι η Omicron θα προκαλέσει 97 έως 99 ανά εκατό λιγότερους θανάτους από την Delta – με βάση δεδομένα κρουσμάτων και θανάτων – παραδέχονται ότι οι προβλέψεις τους ήταν πιο «αισιόδοξες» από τις προβλέψεις που χρησιμοποιούσαν επιστήμονες της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Πρωθυπουργός προειδοποιήθηκε ότι οι ημερήσιοι θάνατοι από Covid στη Βρετανία θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τους 6.000 ημερησίως αυτόν τον χειμώνα υπό το χειρότερο σενάριο της ταχείας εξάπλωσης του Omicron.

Αλλά η προβολή του Doomsday, που διεξήχθη από μία από τις υποομάδες μοντελοποίησης που τροφοδοτούν τον πίνακα SAGE του Νο10, χαρακτηρίστηκε «πλασματική».

Οι ημερήσιοι θάνατοι από κορωνοϊό ανήλθαν σε ελαφρώς λιγότερους από 1.400 στα βάθη του δεύτερου κύματος, προτού οι υπουργοί ξεκινήσουν μια τεράστια έκρηξη εμβολιασμού.

Και οι μελέτες δείχνουν ότι δύο δόσεις εξακολουθούν να μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά οι ασθενείς εάν κολλήσουν τον ιό, ακόμα κι αν προσφέρουν ελάχιστη προστασία από την ασθένεια.

Τα ενισχυτικά εμβόλια – που έχουν ήδη χορηγηθεί σε 34 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, ή 60,1 τοις εκατό των άνω των 12 ετών – ενισχύουν ακόμη περισσότερο την ανοσία, δείχνουν τα πραγματικά στοιχεία.

Ανεξάρτητοι ακαδημαϊκοί αμφισβήτησαν την εκτίμηση της ομάδας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, λέγοντας ότι δεν φαίνεται εύλογη και ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τα δεδομένα της Omicron.

Οι ερευνητές δεν προσέφεραν μια πραγματική εκτίμηση για το IFR του Omicron – το οποίο οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν, δεδομένου ότι ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά μόλις στα μέσα Νοεμβρίου.

Η ομάδα είπε: «Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, αναμένουμε ότι το ποσοστό μόλυνσης-θνητότητας θα είναι 97-99% χαμηλότερο από ό,τι για το Delta.

«Τεράστιοι αριθμοί λοιμώξεων και μέτριοι αριθμοί νοσηλειών μπορεί να μεταφραστούν σε κορύφωση αναφερόμενων (παγκόσμιων) ημερήσιων θανάτων πάνω από 9.000 στις αρχές Φεβρουαρίου».

Η ανάλυση MailOnline δείχνει ότι μόλις το 0,15 τοις εκατό των κρουσμάτων οδήγησαν σε θάνατο προς τα τέλη Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με το υψηλό άνω του 3% κατά τις πιο σκοτεινές ημέρες του δεύτερου κύματος του περασμένου έτους, όταν η παραλλαγή Alpha ήταν σε πλήρη διάχυση και το NHS δεν είχε ακόμη ξεκινήσει τον εμβολιασμό του.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν ελάχιστα έχει αλλάξει σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο τον τελευταίο μήνα, με τους θανάτους να μειώνονται την εβδομάδα έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Ο καθηγητής Πολ Χάντερ, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, είπε στη MailOnline ότι το ποσοστό θνησιμότητας από τον Covid μειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ορισμένα από αυτά «οφείλονται πιθανώς στην καθυστερημένη αναφορά θανάτων τα Χριστούγεννα».

Είπε ότι το «ποσοστό θνησιμότητας για το Omicron φαίνεται να είναι χαμηλότερο από ό,τι έχουμε δει με προηγούμενες παραλλαγές και είναι πιθανότατα τώρα κάτω από 0,2 τοις εκατό», παρόμοιο με το ποσοστό για τη γρίπη.dailymail 7/1/22

dimpenews.com

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...