Είναι γλυκό που
φτιάχνω όταν έχω ξαφνικές επισκέψεις ή κάθε φορά που θέλουμε
οικογενειακώς να γλυκαθούμε με κατιτίς, μαζί με το γάλα, τον καφέ ή το
τσάι μας.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 210οC. Χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μίγμα. Ανακατεύετε το αλεύρι με την κανέλα και την προσθέτετε στο μίγμα των αβγών, μαζί με τα τριμμένα μήλα. Τέλος, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο.
Ρίχνετε το μίγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι διαμέτρου 28εκ. και ψήνετε στο φούρνο για 5 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμη.
Τη βγάζετε από το φούρνο και όταν μισοκρυώσει, την αναποδογυρίζετε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς πριν τη μεταφέρετε σε πιατέλα. Την πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη ή την περιχύνετε με σάλτσα καραμέλα και σερβίρετε.
Για τη σάλτσα καραμέλας: Σε βαθύ και βαρύ τηγάνι βάζετε τη ζάχαρη με 250ml από το νερό και το χυμό λεμονιού και ζεσταίνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει το χρώμα του μελιού. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε το υπόλοιπο νερό σιγά-σιγά ανακατεύοντας κάθε φορά και τέλος το ξίδι. Μεταφέρετε τη σάλτσα σε μπουκάλι και τη διατηρείται στο ψυγείο.
Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food styling: Αντωνία Κατή
https://www.olivemagazine.gr
Μερίδες:8-10
Χρόνος προετοιμασίας:40'
Χρόνος μαγειρέματος:35'
Έτοιμο σε:1:15'
Χρόνος αναμονής:25'
Υλικά
- 3 μήλα
- 200γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 125γρ. ζάχαρη
- 3 αβγά
- 125γρ. βούτυρο φρέσκο
- 1 κουτ. σούπας κανέλα
- ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- ½ κιλό ζάχαρη
- 450ml νερό
- μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού
- 1 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
Για τη σάλτσα καραμέλας
Διαδικασία
Λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και αφήνετε να κρυώσει. Καθαρίζετε τα μήλα και τα τρίβετε στον τρίφτη.Προθερμαίνετε το φούρνο στους 210οC. Χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μίγμα. Ανακατεύετε το αλεύρι με την κανέλα και την προσθέτετε στο μίγμα των αβγών, μαζί με τα τριμμένα μήλα. Τέλος, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο.
Ρίχνετε το μίγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι διαμέτρου 28εκ. και ψήνετε στο φούρνο για 5 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμη.
Τη βγάζετε από το φούρνο και όταν μισοκρυώσει, την αναποδογυρίζετε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς πριν τη μεταφέρετε σε πιατέλα. Την πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη ή την περιχύνετε με σάλτσα καραμέλα και σερβίρετε.
Για τη σάλτσα καραμέλας: Σε βαθύ και βαρύ τηγάνι βάζετε τη ζάχαρη με 250ml από το νερό και το χυμό λεμονιού και ζεσταίνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει το χρώμα του μελιού. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε το υπόλοιπο νερό σιγά-σιγά ανακατεύοντας κάθε φορά και τέλος το ξίδι. Μεταφέρετε τη σάλτσα σε μπουκάλι και τη διατηρείται στο ψυγείο.
Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food styling: Αντωνία Κατή
https://www.olivemagazine.gr