Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Σεραφείμ Πειραιώς, Μεσογαίας Νικόλαος και άλλοι πέντε Ιεράρχες αντιστάθηκαν

σχόλιο Γ.Θ : Οι ΗΠΑ κατάφεραν και πέρασαν το δικό τους και στην σύνοδο της Ελλαδικής Εκκλησίας. Από αυτούς που αντιστάθηκαν... μπορούμε να καταλάβουμε ξεκάθαρα πολλά πράγματα... Από την μία έχουμε Ιερώνυμο, Μεσσηνίας, Λαγκαδά και από την άλλη Μεσογαίας Νικόλαο, Σεραφείμ Πειραιώς, Αιτωλίας Κοσμά, Δρυινουπόλεως Ανδρέα. Αυτό και μόνο τα λέει όλα...
Η αναγνώριση των σχισματικών ΝΑΖΙ αμερικανοπροσκυνημένων ουκρανών δεν έγινε κάτω από θεολογικούς προβληματισμούς όπως θα δείτε παρακάτω αλλά λόγο της εμπάθειας προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας την οποία δεν έχασαν την ευκαιρία να κατασυκοφαντήσουν. Ένας έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει με αγανάκτηση την Ρωσική Εκκλησία ότι φτιάχνει σε όλο τον κόσμο Ορθόδοξους Ναούς! 
Υπάρχει και Θεός αδέρφια...




Διάλογοι «φωτιά» στην Ιεραρχία για το Ουκρανικό: «Ποιος είναι ο Μόσχας;»

   

ORTHODOXIA.INFO |  Των Α. Λουδάρου – Α. Τριανταφύλλου

  
Σε «μπούμερανγκ» μετατράπηκαν οι αφόρητες πιέσεις και οι απειλές κορυφαίων αξιωματούχων της Εκκλησίας της Ρωσίας κατά ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως αποδείχθηκε από την σημερινή απόφαση της έκτακτης Συνόδου της Ιεραρχίας που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι. [σ.σ.: Στρατευμένοι δημοσιογράφοι, δὲν βλέπουν τοὺς δειλοὺς καὶ φοβισμένους «δεσποτάδες» μπροστὰ στὸν ἀφέντη τοῦ Φαναρίου, καὶ ἀνακάλυψαν τὸ «μπούμερανγκ», ὡσάν, ἐὰν δὲν ὑπῆρχαν «οι αφόρητες πιέσεις… της Ρωσίας», τὰ συντεταγμένα στρατιωτάκια-δεσποτάδες θὰ τολμοῦσαν νὰ πάρουν ἄλλη ἀπόφαση!]. 
Ο ένας μετά τον άλλο οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος που έλαβαν τον λόγο κατά την συνεδρίαση, πάνω από 35, περιέγραψαν με τα πλέον μελανά χρώματα τις πιέσεις που έχουν δεχθεί από Ρώσους εκκλησιαστικούς αξιωματούχους δηλώνοντας πως αρνούνται να υποκύψουν. 

«Οι απειλές ότι οι Ρώσοι θα κάνουν «αυτό η εκείνο» επιβεβαιώνουν ότι ο πανσλαβισμος που ξεκίνησε επί Στάλιν συνεχίζεται με αλλά μέσα σήμερα» τόνισε ο μητροπολίτης Λαγκαδά, ενώ ο Περιστερίου έκανε λόγο για «πονηρά κίνητρα» από πλευράς Εκκλησίας Ρωσίας. [σ.σ.: Το πρωτοπαλίκαρο τοῦ Βαρθολομαίου γιὰ τὴν ἀναγνώριση τῆς νέας "ἐκκλησίας", ὁ Λαγκαδᾶ Ἰωάννης (πῶς ἀλλιῶς θὰ ἀποκτήσει τὸν πολυπόθητο θρόνο τῆς Θεσσαλονίκης) ἔφτασε μέχρι τόν …Στάλιν!].

Ο μητροπολίτης Πατρών ο οποίος ήταν μέλος της προηγούμενης σύνθεσης της ΔΙΣ έκανε λόγο για κλίμα εκφοβισμού από την πλευρά της Μόσχας και μετέφερε στην Ιεραρχία συνομιλία που είχε με Ρώσο αρχιερέα που τον επισκέφθηκε για να κατηγορήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη για «ηγουμενισμό». 
Αν είχατε έρθει στην Σύνοδο της Κρήτης τίποτα από αυτά δεν θα είχε συμβεί φέρεται να είπε στον Ρώσο απεσταλμένο ο μητροπολίτης Πατρών που όπως παραδέχθηκε αν και είχε αρχικά επιφυλάξεις όταν συζήτησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κατάλαβε. [σ.σ.: Ὁ Οἰκουμενισμὸς ποὺ κορυφώθηκε στὸ Κολυμπάρι, οὔτε ὡς ὑπόθεση δὲν ὑπάρχει στὸ μυαλὸ τοῦ Πατρῶν καὶ ὅλων τῶν ἄλλων. Καταχωρήθηκε στὴ συνείδησή τους ὡς ἡ «Ἁγία καὶ Μεγάλη Σύνοδος»!].
«Εμείς σήμερα έχουμε ευκαιρία να λύσουμε τα χέρια και των άλλων Πατριαρχείων» είπε με νόημα ο κ. Χρυσόστομος που σημείωσε προς τον Αρχιεπίσκοπο πως «Δεν θα είχαμε φθάσει εδώ αν κι εσείς μακαριώτατε είχατε μνημονεύσει αμέσως τον Επιφάνιο».


       ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΣΧΑΣ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ;

Ιδιαίτερα προβληματισμένος ήταν και ο μητροπολίτης Κορίνθου που έκανε εκτενή αναφορά στην εμπειρία του από πρόσφατη επίσκεψη του στα Ιεροσόλυμα όπου είδε τις πιέσεις που ασκούνται στο εκεί Πατριαρχείο από τη ρωσική Εκκλησία. Ο κ. Διονύσιος αναρωτήθηκε «Ποιος είναι τέλος πάντων ο Μόσχας; Ο Οικουμενικός;», ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του αναφέρθηκε στις συνεχείς επεκτάσεις της Εκκλησίας της Ρωσίας ανά τον κόσμο λέγοντας πως «Δεν είναι δυνατόν να μιλούν για κανονικότητα εκείνοι που παραβιάζουν όλους τους κανόνες και να μιλούν για εξαγορά αυτοί που χτίζουν ναούς σε όλο τον κόσμο με ρωσικό χρήμα». [σ.σ.: Ὁ ἀθεολόγητος Κορίνθου, ὁμιλεῖ γιὰ παράβαση Κανόνων ἀπὸ τοὺς Ρώσους, ἀλλὰ τσιμουδιὰ γι’ αὐτοὺς ποὺ παραβαίνει τὸ Φανάρι!].
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο μητροπολίτης Μαρωνείας που κάλεσε την Ιεραρχία να μην φοβάται. «Δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα. Είμαστε μια λεβέντικη ιεραρχία και δεν πρέπει να φοβόμαστε κανέναν και τίποτα» είπε. [σ.σ.: Ἡ «λεβεντιὰ» νὰ παραβαίνεις τὸ Εὐαγγέλιο καὶ τοὺς Κανόνες, χωρὶς τύψεις!].
Αλλά και ο μητροπολίτης Βεροίας ξεκαθάρισε πως για τους μητροπολίτες της Βόρειας Ελλάδας δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης τη στιγμή που μνημονεύουν Οικουμενικό Πατριάρχη. «Πρέπει να είμαστε ταυτισμένοι με το Πατριαρχείο εμείς στη Βόρεια Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Παντελεήμων.
   ΘΑ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΕΡΟΤΑΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ;
«Εμείς των Νέων Χωρών έχουμε de facto αναγνωρίσει» ξεκαθάρισε στην Ιεραρχία ο μητροπολίτης Δράμας που τάχθηκε, όπως και η συντριπτική πλειονότητα της Ιεραρχίας, κατά της οποιασδήποτε ψηφοφορίας. «Δεν είναι δυνατόν να ψηφίσουμε για μια απόφαση της προϊσταμένης μας αρχής» είπε ο κ. Παύλος που κάλεσε τους Ιεράρχες να σεβαστούν το Πατριαρχείο λέγοντας τους «Θα πετάξουμε τον ιερότατο θεσμό του γενους;». [σ.σ.: Προϊσταμένη τους ἀρχὴ δὲν εἶναι ἡ Ἱεραρχία, ἀλλὰ τὸ Φανάρι!].
Ο Μεσσηνίας προειδοποίησε την Ιεραρχία ότι δεν πρέπει να αμφισβητηθεί το δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να εκχωρεί αυτοκεφαλία, αλλά και πως, όσο η Εκκλησία της Ελλάδος δεν προχωρά στην αναγνώριση του Επιφανίου τόσο θα επιτείνεται η διάσταση στο εσωτερικό της Ουκρανίας. [σ.σ.: Ὄμορφος κόσμος ἠθικός…!].
Αντίστοιχα και ο μητροπολίτης Ύδρας υπενθύμισε στην Ιεραρχία πως αν δεν ληφθεί σωστή απόφαση υπέρ της νέας Εκκλησίας «θα έχουμε διαπράξει το μεγαλύτερο έγκλημα». [σ.σ.: Ὅποιος ὑποθέσει ὅτι στοὺς Μητροπολίτες εἶχε δοθεῖ κοινὴ "γραμμὴ" πρὸς ὑπεράσπιση τῆς Ἐντολῆς Φαναρίου, ἴσως κάνει ...λάθος!].
«Δεν γίνεται να υποκύψουμε στους εκβιασμούς του μητροπολίτη Βολοκολάμσκ» είπε στην Ιεραρχία ο μητροπολίτης Ιωαννίνων που έκανε λόγοι για πάνω από 200 ρωσικές δικαιοδοσίες ανά τον κόσμο για τις οποίες δεν μιλά κανείς. 
Αλλά και ο μητροπολίτης Ιερισσού δεν έκρυψε την ενόχληση του για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται αναφορές στο Πατριαρχείο. «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε να αναφέρουν το Οικουμενικό ως απλά Πατριαρχείο… να σοβαρευτούμε» είπε ο κ. Θεόκλητος.
    ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ρωσική επιχειρηματολογία περί χρηματισμού του Οικουμενικού Πατριάρχη προκειμένου να παραχωρήσει το αυτοκέφαλο αποδείχθηκε πως έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως και η απόφαση του Πατριαρχείου της Μόσχας να διακόψει την Κοινωνία με το Φανάρι.
Ο μητροπολίτης Γουμενίσσης χαρακτήρισε την διακοπή Κοινωνίας «Ασυγχώρητο έγκλημα» ενώ ο μητροπολίτης Σερρών ξεκαθάρισε πως δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται η Θεία Κοινωνία ως διαπραγματευτικό όπλο. [σ.σ.: Η αναγνώριση ἀχειροτόνητων ὡς Ἐπισκόπων δὲν εἶναι «Ασυγχώρητο έγκλημα»;].
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος αρνήθηκε να μπει στη διαδικασία ψηφοφορίας παρά τις έντονες παρεμβάσεις του μητροπολίτη Καισαριανής που ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία.
Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου φέρεται να τόνισε ότι οι Ρώσοι και το Πατριαρχείο της Μόσχας διαχρονικά υπονομεύουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κάτι που δεν μπορεί να το αγνοήσει η Εκκλησία της Ελλάδος. «Έχει ανατραπεί το συνοδικό σύστημα, έχουμε έναν ηγουμενισμό» φέρεται να τόνισε ο κ. Ιερόθεος ο οποίος κατά τις ίδιες πηγές επισήμανε στην Ιεραρχία ότι ως σώμα δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει αποφάσεις άλλης Εκκλησίας, εννοώντας τον Τόμο που εκχώρησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ τάχθηκε κατά της διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας. [σ.σ.: Αἰώνιο ὄνειδος γιὰ τὸν «θεούμενο» κ. Ἱερόθεο Βλάχο, ἡ στάση του στὸ Οὐκρανικό! Κι ὄχι μόνο;].
Ο Καστορίας Σεραφείμ στηλίτευσε έντονα τις κινήσεις της Εκκλησίας της Ρωσίας και τις απειλές της. «Η Εκκλησία της Ουκρανίας, λένε, ότι μεταδίδει κοινωνία στους ουνίτες, μήπως δεν τα κάνουν τα ίδια και οι Ρώσοι;» είπε. [σ.σ.: Ἄρα, ἀφοῦ ἁμαρτάνουν οἱ ἄλλοι, ἂς ἁμαρτάνουμε ἄφοβα κι ἐμεῖς;].
Από τα μέλη της Ιεραρχίας που έλαβαν τον λόγο, ζήτησαν να καταγραφεί η αντίρρηση τους στο να ληφθεί απόφαση οι μητροπολίτες: Καρυστίας, Πειραιώς, Κυθήρων, Ηλείας και Μεσογαίας ενώ οι μητροπολίτες Αιτωλίας και Δρυινουπόλεως αν και δεν έλαβαν τον λόγο ζήτησαν να καταγραφούν επίσης πως δεν επιθυμούν την λήψη απόφασης. 
Αντίθετος στο να ληφθεί απόφαση προκειμένου η Εκκλησία της Ελλάδος να μην εμπλακεί στην σύγκρουση δήλωσε και ο μητροπολίτης Κερκύρας ο οποίος λόγω της απουσίας του στο εξωτερικό προχώρησε σε γραπτή δήλωση.
     ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ:  ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ
Ιδιαίτερα αρνητικός στο να ληφθεί απόφαση ήταν ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος που είπε προς την ιεραρχία πως «το ρίσκο είναι μεγάλο» επισημαίνοντας πως με την έκδοση του τόμου της αυτοκεφαλίας δεν επιτεύχθηκε η εκκλησιαστική ενότητα των Ουκρανών.
«Να περιμένουμε να ωριμάσει» ζήτησε από τα μέλη της Ιεραρχίας ο κ. Νικόλαος που επέμεινε πως αν η Αθήνα αναγνωρίσει θα υπάρξει σύγχυση.
Τέλος ο μητροπολίτης Καισαριανής δεν έκρυψε τους φόβους του για νέο παλαιοημερολογιτικό ζήτημα στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος λέγοντας χαρακτηριστικά «φοβούμαι πως σπέρνουμε νέο διχασμό».
 
πηγή 
πηγή

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...