Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Σοφία είναι να εκτιμάς τα πράγματα που έχεις, ενώ τα έχεις

Στεφανία Χριστοδούλου

Έχετε παρατηρήσει ποτέ να ξεκινάτε να εκτιμάτε κάτι στη ζωή σας, όταν βρίσκεστε αντιμέτωποι με το να το χάσετε;

Λέγεται ότι οι πλείστοι από εμάς ξοδεύουν τη ζωή τους σπαταλώντας λεφτά τα οποία δεν έχουμε, για ν’ αγοράσουμε πράγματα τα οποία δεν χρειαζόμαστε, για να εντυπωσιάσουμε ανθρώπους που στην πραγματικότητα δε μας αρέσουν.

Τι είναι λοιπόν σοφία; Ένας ορισμός της σοφίας είναι να εκτιμάς τα πράγματα που έχεις, ενώ τα έχεις. Πολλοί από εμάς, για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, δεν το κάνουν αυτό. Θέλουμε πράγματα που δεν έχουμε ή θέλουμε να είμαστε κάτι το οποίο δεν είμαστε. Έχουμε την τάση συχνά να επικεντρωνόμαστε στα πάντα σάμπως κι είναι ένας αγώνας.
(...)
“Πότε πέρασες για τελευταία φορά χρόνο πραγματικά σιωπηλός;” Ξοδεύοντας περισσότερο χρόνο με τον εαυτό σας στη σιωπή μπορεί να αποβεί πολύ ανταμείβουσα. Ίσως αρχίσετε να βλέπετε ποιοι πραγματικά είστε. Ίσως μάλιστα αναγνωρίσετε ότι πολλά από τα πράγματα που θεωρείτε τόσο σημαντικά, είναι απλά παιχνίδια που εφευρέθηκαν από άλλους ανθρώπους. Ακόμα και τα χρήματα εφευρέθηκαν και είναι φανταστικά.

(...)
Για περισσότερη σαφήνεια και σκοπό στη ζωή σας, μπορούν να σας βοηθήσουν οι ακόλουθες τρεις ερωτήσεις.

1. Αν ήξερες ότι επρόκειτο να πετύχεις σε οτιδήποτε κάνεις, τι θα έκανες ή θα ήσουν;

2. Αν ήξερες ότι έχεις 100 εκατομμύρια Ευρώ στην τράπεζα, ή πέτυχες αυτό το οποίο θέλεις, τι θα έκανες ή θα ήσουν;

3. Αν ήξερες ότι σου έμειναν μόνο 6 μήνες για να ζήσεις, τι θα έκανες ή θα ήσουν;

Αυτά τα ερωτήματα όχι μόνο μπορούν να φέρουν σαφήνεια, αλλά και βαθιά επούλωση. Προσκαλείστε να υποβάλετε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σας και να βρείτε αυτές τις απαντήσεις. Ενθαρρύνεστε να τις γράψετε σε ένα χαρτί και να τις αναθεωρείτε κάθε μέρα. Η απάντησή σας σε αυτές τις τρεις ερωτήσεις, αχρείαστο να πω, ότι αξίζει περισσότερο από οποιοδήποτε χρηματικό ποσό.

Ο χρόνος μας είναι το πιο πολύτιμο πράγμα που έχουμε. Γιατί όχι, να τον ξοδέψουμε με ανθρώπους που αγαπάμε, ενώ κάνουμε πράγματα που έχουν σημασία. Να δώσουμε αξία σε αυτά που έχουμε, ενώ τα έχουμε. Να περάσουμε περισσότερο χρόνο στη σιωπή, ρωτώντας “ποιος είμαι εγώ και γιατί κάνω αυτό που κάνω;” Το πιο σημαντικό όμως που μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας και για τους άλλους, είναι να βρουμε τις απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα.

Φαινομενικά αδύνατα πράγματα θα γίνουν δυνατά, η ζωή μας μπορεί να γεμίσει με αληθινή σοφία και μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε στη δημιουργία αυτού του κόσμου για να είναι ένα πιο υγιεινό και πιο ευτυχισμένο μέρος.

Πηγή 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...