Το γεγονός ότι η Ρωσία αύξησε το ποσοστό του ευρώ στα διεθνή συναλλαγματικά της αποθέματα, δείχνει ότι δημιουργείται ένας πολυπολικός κόσμος.
Η Ρωσία συνεχίζει τις προσπάθειές της για να απομακρυνθεί από το αμερικανικό δολάριο και στην προσπάθεια αυτή μετέτρεψε 100 δισ. δολάρια από τα αποθεματικά της σε γουάν, γιεν και ευρώ στη συνεχιζόμενη προσπάθειά της Μόσχας για αποδολαριοποίηση της οικονομίας της.
Στις 9 Ιανουαρίου η Τράπεζα της Ρωσίας, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι τα διεθνή συναλλαγματικά της αποθέματα, κατά την περίοδο από τον Ιούλιο του 2017 έως τον Ιούνιο του 2018, αυξήθηκαν κατά 40,4 δισεκατομμύρια δολάρια, φθάνοντας τα 458,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της τράπεζας, οι τοποθετήσεις σε ευρώ αυξήθηκαν από το 25,1% στο 32%, ενώ την ίδια περίοδο μειώθηκαν οι τοποθετήσεις σε δολάρια από το 46,3% στο 21,9%.Τα συνολικά ενεργητικά της Κεντρικής Τράπεζας σε ξένα νομίσματα και χρυσό αυξήθηκαν κατά 40,4 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Ιούλιο του 2017 έως τον Ιούνιο του 2018, φθάνοντας τα 458,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Ρωσία ξεκίνησε το πρωτοφανές ντάμπινγκ των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ τον Απρίλιο και Μάιο του 2018.
Η Ρωσία φαίνεται να προχωράει από την άνοδο των εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το ξεπούλημα των 81 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη συνέπεσε με την επιβολή κυρώσεων από τους Ρώσους επιχειρηματίες, εταιρείες και κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Ωστόσο, η Ρωσία έχει από καιρό σχεδιάσει να "νικήσει" τις ΗΠΑ όταν πρόκειται για κυρώσεις από την αποθεματοποίηση χρυσού.
Ο πρώτος υποδιοικητής της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας Dmitry Tulin δήλωσε ότι η Μόσχα βλέπει την απόκτηση του χρυσού ως "100% εγγύηση από νομικούς και πολιτικούς κινδύνους".
Το Κρεμλίνο δήλωσε ανοιχτά ότι οι αμερικανικές κυρώσεις και πιέσεις αναγκάζουν τη Ρωσία να βρει εναλλακτικά νομίσματα διακανονισμού στο δολάριο ΗΠΑ για να εξασφαλίσει την ασφάλεια της οικονομίας της χώρας.
Άλλες χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία και το Ιράν, επιδιώκουν επίσης να αντιμετωπίσουν την κυριαρχία του ξένου κεφαλαίου στο παγκόσμιο εμπόριο.
www.bankingnews.gr
https://infognomonpolitics.blogspot.com