Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Η κατάντια του Παπισμού δεν έχει τελειωμό

Σταματήστε να εκμεταλλεύεστε τις "μοναχές"

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο μηνιαίο περιοδικό Women, Church, World και περιγράφει την πραγματικότητα που ζουν αρκετές μοναχές που μαγειρεύουν, καθαρίζουν και σερβίρουν καρδινάλιους, επισκόπους και ιερείς

Αίσθηση έχει προκαλέσει το άρθρο περιοδικού που εκδίδεται στο Βατικανό που καταγγέλλει την εκμετάλλευση των γυναικών μοναχών ως φτηνά εργατικά χέρια και καλεί την αρσενική ιεραρχία της 
Παπικής  Εκκλησίας να σταματήσει να τις αντιμετωπίζει ως χαμηλόβαθμο υπηρετικό προσωπικό.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο μηνιαίο περιοδικό Women, Church, World και περιγράφει την πραγματικότητα που ζουν αρκετές μοναχές που μαγειρεύουν, καθαρίζουν και σερβίρουν καρδινάλιους, επισκόπους και ιερείς.

Επικαλούμενοι μαρτυρίες δεκάδων μοναχών οι συντάκτες περιγράφουν πως ορισμένες εξ αυτών εργάζονται στα σπίτια ανδρών της εκκλησίας, ξυπνάνε από τα χαράματα για να φτιάξουν πρωϊνό και κοιμούνται αφού σερβίρουν και το δείπνο ενώ κρατούν σε τάξη το νοικοκυριο πλένοντας και σιδερώνοντας. Άλλες πάλι περιγράφουν πώς δεν βλέπουν ποτέ το τραπέζι που στρώνουν καθώς υποχρεώνονται να τρώνε στην κουζίνα μόνες τους.
Το ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι στο άρθρο υποστηρίζεται ότι οι άνδρες της 
Παπικής  Εκκλησίας εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι αρκετές μοναχές έχουν δώσει όρκο φτώχειας και γι' αυτό τους στέλνουν σε σπίτια αξιωματούχων στο πλαίσιο της αποστολής τους.

Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, οι περισσότερες από αυτές τις μοναχές είναι από την Αφρική, την Ασία και άλλες χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Μια από τις μοναχές που μίλησε στο περιοδικό καταθέτει την εμπειρία της για άλλες μοναχές με διδακτορικά στη θεολογία που διατάσσονται να κάνουν τη δουλειά υπηρέτριας ή άλλες εργασίες «που δεν έχουν καμία σχέση με την πνευματική τους συγκρότηση».

Σημειώνεται ότι στο περιοδικό που κυκλοφορεί μια φορά το μήνα με την καθημερινή εφημερίδα Osservatore Romano εργάζονται γυναίκες δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί.

Ο νεοταξίτης Πάπας Φραγκίσκος, για τα μάτια του κόσμου, ζει σε ξενώνα στο Βατικανό που λειτουργεί σαν ξενοδοχείο με υπηρετικό προσωπικό επ' αμοιβή. Αντίθετα ένας εκ των προκατόχων του, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος που ήταν επικεφαλής της Παπικής εκκλησίας από το 1978 έως το 2005, είχε πέντε Πολωνές μοναχές για να «τρέχουν» το νοικοκυριό.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...