Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Το σπάνιο διαμάντι των Παλαιολόγων και το καρφί της Σταύρωσης


Το σπάνιο διαμάντι των Παλαιολόγων και το καρφί της Σταύρωσης

Καρφί (=Τίμιος Ήλος) της Σταύρωσης του Χριστού (ορατό στην κάτω πλευρά).
Έχει ενσωματωθεί σε χρυσή θήκη-κατασκευή, ενώ η μία πλευρά της θήκης διακοσμείται με ακατέργαστο διαμάντι ινδικής προέλευσης που θεωρείται το παλαιότερο διαμάντι της Ευρώπης, δώρο του Ιωάννη Ε' Παλαιολόγου στον Κάρολο Δ',αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο γοτθικός Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βίτου στην Πράγα, το σημαντικότερο εθνικό μνημείο της Τσεχίας, φιλοξενεί τα κοσμήματα του βοημικού Στέμματος. Εδώ στέφονταν οι βασιλείς της Βοημίας, ενώ αποτελούσε και
τόπο ταφής τους.

Μέρος από τα κοσμήματα του βοημικού Στέμματος. Αριστερά ο χρυσός σταυρός λειψανοθήκη του Κάρολου Δ'.
Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βίτου στην Πράγα (Τσεχία). Όποιος επισκέπτεται σήμερα τα κοσμήματα του βοημικού Στέμματος σπάνια αφιερώνει πολύ χρόνο για να παρατηρήσει τον χρυσό σταυρό λειψανοθήκη του Κάρολου Δ' όντας περιτριγυρισμένος από τις εντυπωσιακές βασιλικές κορώνες και τους άλλους θησαυρούς.


Δεν θα συμφωνούσε όμως μαζί του ο ίδιος ο Κάρολος Δ΄, αφού για αυτόν ο χρυσός σταυρός λειψανοθήκη ήταν ό,τι πολυτιμότερο είχε στους θησαυρούς του.


Ο χρυσός σταυρός λειψανοθήκη του Κάρολου Δ'.
Στη φωτογραφία δείχνεται το εσωτερικό του, όπου σε ειδικές θήκες
αποθησαυρίζονται πολλά λείψανα του Πάθους του Χριστού προερχόμενα
από το Βυζάντιο. Ανάμεσα σε αυτά και καρφί της Σταύρωσης (το 4).
(η φωτογραφία είναι υψηλής ανάλυσης).

Ο Κάρολος Δ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Τσέχικα: Karel IV., Πράγα, 14 Μαΐου 1316 – Πράγα, 29 Νοεμβρίου 1378) γεννήθηκε με το όνομα Wenceslaus (Václav) και ήταν ο πρώτος βασιλιάς της Βοημίας που έγινε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Θεωρείται ο αγαπητότερος τσέχος βασιλιάς και ο "πατέρας του τσέχικου έθνους".

Ο Κάρολος Δ' με την τρίτη του γυναίκα Άννα Schweidnitz.
Τοιχογραφία στο κάστρο Karlštejn, Τσεχία.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Κάρολου Δ΄, η Τσεχία γνώρισε τη χρυσή εποχή της ιστορίας της. Ο Κάρολος Δ΄, ένας εξαιρετικά μορφωμένος άνθρωπος (μιλούσε πέντε γλώσσες), άριστος διπλωμάτης και πολύ καλός βασιλιάς, έκανε την Πράγα πολιτιστική πρωτεύουσα της Κεντρικής Ευρώπης και την κατέστησε μία από τις πλουσιότερες πόλεις της Ευρώπης εκείνη την εποχή.
Όταν μάλιστα στέφθηκε σε αυτοκράτορα το 1355, η Πράγα αναβαθμίστηκε σε πρωτεύουσα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, και με ενέργειές του οικοδομήθηκαν πολλά δημόσια οικοδομήματα, ανάμεσα στα οποία και το πρώτο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά και το κάστρο Karlštejn, που το προόριζε για τη φύλαξη και προστασία των αυτοκρατορικών κοσμημάτων και των άλλων θησαυρών, ανάμεσα στα οποία και τα αυτοκρατορικά εμβλήματα και τα διακριτικά του Στέμματος (regalia).

Ο Κάρολος Δ΄ είχε πάθος με τα λείψανα και είχε καταφέρει να προμηθευτεί πολλά λείψανα του Πάθους του Χριστού προερχόμενα από το Βυζάντιο. Τα λείψανα αυτά ενσωμάτωσε σε χρυσό σταυρό λειψανοθήκη (για τον οποίον ετοιμάζεται προσεχώς ανάρτηση από τη λειψανοθήκη).
Ανάμεσα στα λείψανα του χρυσού σταυρού λειψανοθήκη είναι και ένα καρφί της Σταύρωσης.
Το καρφί της Σταύρωσης έχει ενσωματωθεί σε χρυσή θήκη-κατασκευή, ενώ η μία πλευρά της θήκης διακοσμείται με ακατέργαστο διαμάντι ινδικής προέλευσης που θεωρείται το παλαιότερο διαμάντι της Ευρώπης. Το διαμάντι αυτό ήταν προσωπικό δώρο του Ιωάννη Ε´ Παλαιολόγου στον Κάρολο Δ'. 




Πώς όμως βρέθηκε εκεί; Ο Ιωάννης Ε´ Παλαιολόγος (18 Ιουνίου 1332 - 16 Φεβρουαρίου 1391) ήταν Βυζαντινός αυτοκράτορας, ο οποίος κυβέρνησε επισήμως από το 1341 μέχρι το θάνατό του το 1391. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του επιδόθηκε σε διάφορες διπλωματικές ενέργειες, ώστε να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο των Τούρκων.
Μάλιστα περιόδευσε ο ίδιος στη Δύση αναζητώντας στρατιωτική βοήθεια, ενώ την ίδια στιγμή οι Τούρκοι προήλαυναν ακάθεκτοι στη Θράκη, τη Μακεδονία, την Αλβανία, τη Σερβία και τη Βουλγαρία.
Ίσως το διαμάντι να ήταν μέρος της διπλωματικής του προσπάθειας να εξασφαλίσει στρατιωτική βοήθεια εναντίον των Τούρκων.
Πάντως το δώρο δεν έτυχε ανταπόκρισης και καμία βοήθεια δεν έλαβε τελικά ο Ιωάννης Ε´ Παλαιολόγος.

Αριστερά ο Κάρολος Ε' της Γαλλίας δωρίζει στον Κάρολο Δ' τεμάχιο Τιμίου Ξύλου και δύο άκανθες από τον
Ακάνθινο Στέφανο του Χριστού.
Τα λείψανα αυτά του Πάθους του Χριστού προέρχονταν από τη δήωση των
ιερών θησαυρών της Κωνσταντινούπολης το 1204 από τους Λατίνους Σταυροφόρους.
Στο κέντρο ο Ιωάννης Ε' ο Παλαιολόγος δωρίζει το σπάνιο διαμάντι, ενώ δεξιά ο Κάρολος Δ' ενσωματώνει
τα ιερά κειμήλια στον χρυσό σταυρό λειψανοθήκη.
Τοιχογραφία στο κάστρο Karlštejn, Τσεχία (φωτογραφία υψηλής ανάλυσης).



Το σπάνιο διαμάντι των Παλαιολόγων.

http://www.epilekta.com

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...