Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Ποιός είπαμε ότι κέρδισε τον… Ψυχρό Πόλεμο;


Οι γενιές μας μεγάλωσαν με δεδομένες σταθερές: Την επικράτηση των ΗΠΑ στον πολυετή Ψυχρό Πόλεμο με τη Σοβιετική Ένωση.

Τον θρίαμβο του Ρόναλντ Ρίγκαν (και της Μάργκαρετ Θάτσερ) έναντι της σοβιετικής αρκούδας. Τη διάλυση της άλλοτε κραταιάς ΕΣΣΔ, και ηγετικές καρικατούρες τύπου Μπόρις Γέλτσιν.

Όλα αυτά μέχρι το… γύρισμα του αιώνα, και την αναρρίχηση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην ηγεσία του Κρεμλίνου. Σχεδόν 17 χρόνια μετά την 7η Μαϊου του 2000, και με το ενδιάμεσο “πείραμα” Μεντβέντεφ, την τετραετία 2008-2012, ο άλλοτε πράκτορας της KGB κατάφερε να εξελιχθεί στον “ελέφαντα στο δωμάτιο”. Στον ισχυρότερο ηγέτη του κόσμου, και σίγουρα εκείνον που επηρεάζει τις εξελίξεις περισσότερο από κάθε άλλον.

Το… διέπραξε τη δεύτερη τετραετία του Μπαράκ Ομπάμα, το επαναλαμβάνει και στον πρόλογο της πρώτης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατάφερε να ανακτήσει τη χαμένη αίγλη της χώρας που κυβερνά. Και όχι μόνο αυτό. Πέτυχε να έχει εδραιώσει η δική του Ρωσία ένα σύστημα επιρροής και παρεμβάσεων ανά τον πλανήτη, που θα έκανε ακόμη και τον… Χένρι Κίσινγκερ να κοκκινίσει.

Η συνέντευξη που παραχώρησε ο Ρώσος Πρόεδρος στην τηλεόραση του NBC και τη Megyn Kelly, κράτησε μόλις 11 λεπτά. Ωστόσο, αυτά τα 11 λεπτά ήταν αρκετά για να μας θυμίσουν το νέο status quo που επικρατεί στον πλανήτη. Ο Πούτιν μίλησε για όλα, με τον… δικό του τρόπο. Για τη δήθεν ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, για την εμπλοκή των ΗΠΑ σε… εκλογές ανά τον πλανήτη, για τις σχέσεις του με την ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ, για τις θεωρίες συνωμοσίας. Έφτασε στο σημείο να ανακαλέσει στην ιστορική μνήμη των Αμερικανών, ακόμη και τη δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, για να αναρωτηθεί αναφορικά με τα παιχνίδια των μυστικών υπηρεσιών.

Ένας Πούτιν με το γνωστό, παγωμένο και ανέκφραστο πρόσωπο, που δυσκολεύεσαι να διαβάσεις επαρκώς, ώστε να αντιλαμβάνεσαι εγκαίρως τι πραγματικά αισθάνεται. Και φυσικά, σε κάνει να αναρωτιέσαι, για το ποιός… κέρδισε τον Ψυχρό Πόλεμο. Έστω και με χρονοκαθυστέρηση μερικών δεκαετιών…


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...