Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Ναι, ο Ερντογάν θα χτυπήσει την Ελλάδα

του Αbdullah Bozkurt*

Στο παρελθόν είχα γράψει εκτενώς για προβοκάτσιες που στόχευαν την Ελλάδα και άλλες γειτονικές χώρες, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί από το ισλαμιστικό καθεστώς του Ερντογάν και τους νεο-εθνικιστές συνεταίρους του. Οι τωρινές πληροφορίες αφορούν τον αυξημένο αριθμό ενεργών κατασκόπων στην Ελλάδα και άλλες βαλκανικές χώρες.
Γνωρίζοντας καλά τον τρόπο λειτουργίας αυτών των τύπων στα σκοτεινά στενά της τουρκικής πρωτεύουσας, πιστεύω πως υπάρχει λόγος ανησυχίας στην Ελλάδα. Βρίσκονται σε εξέλιξη μυστικές επιχειρήσεις καθαρά προς όφελος του Ερντογάν και των συνεταίρων του εις βάρος της Ελλάδας και των συμφερόντων ασφάλειας της Τουρκίας.
Δυστυχώς, η ΜΙΤ έχει εξελιχθεί σε ιδιωτική εταιρεία ντετέκτιβ του Ερντογάν, ο οποίος έχει καταχραστεί την εξουσία για προσωπικό όφελος και την χρησιμοποιεί, δημιουργώντας εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς του.
Στόχος του είναι να δημιουργήσει ένταση, να πέσει η Ελλάδα στην «παγίδα» του και έτσι να μαζέψει τις αναγκαίες ψήφους για το δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου. 

Ο Ερντογάν χρειάζεται μια τεχνητή κρίση με την Ελλάδα, για να αποσπάσει την τουρκική κοινωνία από τα οικονομικά προβλήματα που χειροτερεύουν συνεχώς. Δεν νομίζω πως ο Ερντογάν θέλει να κηρύξει ανοιχτό πόλεμο με την Ελλάδα. Ωστόσο θα χρησιμοποιήσει -όπως τον ακούμε συχνά τελευταία- εθνικιστική ρητορική και δρομολογεί κάποιο «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο.
Μόνο που κανείς δεν μπορεί αν ξέρει, πόσο εύκολα το «θερμό» αυτό επεισόδιο μπορεί να ξεφύγει και να κλιμακωθεί, και στη συνέχεια να μην μπορεί να «μαζευτεί».
Σας θυμίζω πως το 2003 είχε σχεδιαστεί ένα σχέδιο πρόκλησης τεχνητής έντασης με την Ελλάδα , όπου υπερ-εθνικιστές στρατηγοί είχαν προτείνει την κορύφωση των πτήσεων τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, με στόχο να πιεστεί η Ελλάδα ώστε να προχωρήσει σε κατάρριψη, η οποία και θα έδινε αφορμή για θερμό επεισόδιο.
Για την ιστορία αυτή, υπάρχουν ντοκουμέντα που αποκαλύφθηκαν στα δικαστήρια. Δεν έχουν φραγμούς.
Το τελευταίο διάστημα στοχοποιείται η Ελλάδα ως «εχθρός» στο στράτευμα και στην τουρκική κοινωνία.
Θα παρότρυνα [τον Αλέξη Τσίπρα] να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην ασφάλεια και είναι σε επιφυλακή για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Η Αθήνα πρέπει να συνεργαστεί με τους συμμάχους της για αποτρέψει τις φιλοδοξίες του Ερντογάν να καταστεί απόλυτος μονάρχης στην Τουρκία. Θα πρέπει να υπάρξει ένα δυνατό μήνυμα από την παγκόσμια κοινότητα προς τον Ερντογάν, να μην επιχειρήσει να περάσει την «κόκκινη γραμμή» και πως θα πρέπει να υπολογίσει τις επιπτώσεις των ενεργειών του.
Ακολουθεί σχόλιο από το tribune.gr:
Την ίδια ώρα κύκλοι των Αθηνών εισηγούνται ανοιχτά σε περίπτωση που η Ελλάδα «εμπλακεί» σε θερμό επεισόδιο να απαντήσει με ολοκληρωτική δύναμη πυρός. Ο λόγος που το εισηγούνται αυτό δεν είναι για να «πάρουμε πίσω την Πόλη», αλλά για να διαφυλαχτεί η κοινωνική συνοχή στο εσωτερικό της χώρας. Μετά από 7 χρόνια μνημονίων και σχεδόν μια δεκαετία οικονομικής ύφεσης, η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει μια επανάληψη των Ιμίων. Η συσσωρευμένη εθνική ταπείνωση από τους δανειστές και η αδιέξοδη οικονομική κρίση έχουν «αγριέψει» τον ελληνικό λαό.
Για αυτό η οποιαδήποτε θερμή πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας το πιθανότερο είναι να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη στρατιωτική σύρραξη. Εάν έχουν το ελάχιστο μυαλό στην Άγκυρα, ας κάτσουν ήρεμα κι ας σεβαστούν επιτέλους τη διεθνή νομιμότητα.
Η Ελλάδα δεν έχει «λίπος» για να αντέξει τα παιχνίδια τους, και η Τουρκία δεν έχει «λίπος» για να αντέξει έναν κανονικό πόλεμο με την Ελλάδα.
Ας πρυτανεύσει η λογική…
* Toύρκος αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος, πρώην διευθυντής της αγγλόγλωσσης έκδοσης της Zaman και αυτοεξόριστος στη Σουηδία. Από συνέντευξή του στο ''Πρώτο Θέμα''

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...