Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Με συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ δεν θα είναι πρωθυπουργός ο Τσίπρας - Με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι θα ηγηθεί.

Παρά τις προεκλογικές κορώνες, το σενάριο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ δεν μπορεί να αποκλειστεί αν και πιθανότερη είναι η τρικομματική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ...
Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν την διαφορά με την ΝΔ περίπου στο 2,5%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται αλλά πολύ κοντά βρίσκεται η ΝΔ.
Τρίτο κόμμα σε όλες τις κυλιόμενες παραμένει η Χρυσή Αυγή.


Με βάση την παράσταση νίκης που ωστόσο είναι ευμετάβλητος ποιοτικός δείκτης και το γεγονός ότι από την δεξαμενή των αναποφάσιστων ο ΣΥΡΙΖΑ – θεωρητικά – μπορεί να αντλήσει τους περισσότερους ψηφοφόρους, πρώτο κόμμα στις εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ αν η διαφορά είναι μικρή χωρίς πρωθυπουργό Τσίπρα

Όμως το κρίσιμο ερώτημα τι θα γίνει στις 21 Σεπτεμβρίου του 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει την πρώτη διερευνητική εντολή για να σχηματίσει κυβέρνηση.
Αν η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι μικρή – όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις δηλαδή 1% με 2% και με χαμηλά ποσοστά πέριξ ή κάτω του 25% τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ χωρίς όμως τον Τσίπρα πρωθυπουργό.
Σε μια τέτοια περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει να σχηματιστεί μια ευρύτατη κυβέρνηση όχι μόνο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αλλά να ενταχθούν και άλλα πολιτικά κόμματα.
Ουσιαστικά θα πρόκειται για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, εθνικού σκοπού με πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει όλο το μνημόνιο ότι δηλαδή έχει ψηφίσει και κατά το δοκούν θα αντιμετωπίζει νέα μέτρα που θα φέρνει η κυβέρνηση.
Το σενάριο αυτό εξετάζεται πολύ σοβαρά από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ και η ΝΔ θέλει συγκυβέρνηση με στόχο την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδος.

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι με Τσίπρα πρωθυπουργό

Αν οι ΑΝΕΛ δεν καταφέρουν να μπουν στην Βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διακριτή διαφορά από την ΝΔ π.χ. 5% με 5,5% τότε ο Τσίπρας κατά την διαδικασία των διερευνητικών εντολών θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Πρωθυπουργός θα είναι ο Τσίπρας.

Συμπέρασμα

Παρά τις προεκλογικές κορώνες, το σενάριο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ δεν μπορεί να αποκλειστεί αν και πιθανότερη είναι η τρικομματική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, στην περίπτωση που οι ΑΝΕΛ δεν καταφέρουν να μπουν στην Βουλή.

bankingnews.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...