Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Στο «σκοτεινό» ίντερνετ ανθεί μια άκρως μυστική αγορά

Οι διακινητές ναρκωτικών, δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τις τελευταίες τεχνολογίες προκειμένου να διασφαλίσουν τη διευκόλυνση αλλά και ασφάλεια της παράνομης δραστηριότητας.

Ο «Δρόμος του Μεταξιού» (Silk Road), εξασφαλίζει την πρόσβαση στο δίκτυο αγοράς και πώλησης ναρκωτικών ουσιών μέσω διαδικτύου. Μόνο που για να τον βρει κανείς, δεν αρκεί απλά να τον αναζητήσει στο Google, καθώς οι μηχανές αναζήτησης δεν πρόκειται να δώσουν κανένα αποτέλεσμα.

Το δίκτυο εμπορίας ονομάζεται «Darknet» και η είσοδος σε αυτό γίνεται τρόπους που εξασφαλίζουν την ανωνυμία του χρήστη, όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η «Ελευθεροτυπία». Το ίδιο σύστημα,μάλιστα, χρησιμοποιούσαν οι Ιρανοί ακτιβιστές για να επικοινωνούν αλλά και οι Κινέζοι για να παρακάμπτουν τη λογοκρισία.

Με την είσοδο στο σύστημα, ο χρήστης αποκτά πρόσβαση σε μια αχανή αγορά αγοραπωλησιών, όπου ο έλεγχος και οι κανόνες απουσιάζουν και κυριαρχεί η ανωνυμία. Ο «Δρόμος του Μεταξιού» θυμίζει το γνωστό ηλεκτρονικό κατάστημα, όπου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να δει φωτογραφίες των «αγαθών», τις τιμές τους, το χρόνο παράδοσης και άλλες λεπτομέρειες.

Στο «Δρόμο του Μεταξιού» πέρα από ναρκωτικά, μπορεί κανείς να βρει πλαστά διαβατήρια και πορνογραφικό υλικό. Όσο για την πληρωμή, αυτή γίνεται με το ηλεκτρονικό νόμισμα Bitcoin προκειμένου και πάλι να εξασφαλιστεί η ανωνυμία. Η αποστολή των προϊόντων στον αγοραστή, γίνεται με διακριτικότητα και αφού ο έμπορος εξασφαλίσει ότι δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά του.


http://www.sofokleousin.gr/

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...