Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Οι δύο κινήσεις του Τσίπρα αν δεν υπάρξει συμφωνία.

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ προς τους δανειστές
Αν γίνει συμφωνία με μέτρα όχι ευχάριστα και δεν ψηφισθεί από όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα πάει σε εκλογές για... εκκαθαρίσεις και άνοιγμα στην Κεντροαριστερά - Στην Κεντρική Επιτροπή για πρώτη φορά μίλησε για παράταξη και όχι για κόμμα, και αυτό δεν είναι τυχαίο...

Δυσκολεύουν τα πράγματα. Λύση-συμφωνία πακέτο, στο πλαίσιο ενός επωφελούς και για τις δύο πλευρές συμβιβασμού, δεν διαφαίνεται να είναι στις προθέσεις των Ευρωπαίων -παρά τα χαμόγελα της Μέρκελ-, όπως προέκυψε από την κατάληξη των τριμερών συναντήσεων που έγιναν την εβδομάδα που πέρασε. Σύγκλιση, έστω σε κάποια σημεία, δεν υπήρξε ή, τουλάχιστον, κάποια αχτίδα που να σηματοδοτεί ότι υπάρχει πρόοδος και είναι θέμα ημερών να μπουν οι υπογραφές.

Η εκκωφαντική αποχώρηση του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις ότι υπάρχει πολύ σοβαρή εμπλοκή. Η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με τις κατηγορίες του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, όπως τη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό, προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα. Έχει να κάνει και με τη μεγάλη κόντρα με την ΕΕ και την ΕΚΤ στο καίριο θέμα που βάζει μονίμως το ΔΝΤ, την αναδιάρθρωση του χρέους, από τη στιγμή που όλοι συμφωνούν ότι δεν είναι βιώσιμο. Κάτι που δεν επιτρέπει στο ΔΝΤ, με βάση τον Κανονισμό του, να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα.

Πηγές του Μαξίμου, μετά τη χωρίς αποτέλεσμα κατάληξη της συνάντησης της Πέμπτης, άφηναν να διαρρεύσει ότι η γραμμή του πρωθυπουργού είναι ενιαία συμφωνία και όχι γέφυρα-μεταβατική για 6 ή 9 μήνες, η οποία θα καθορίζει το πλεόνασμα, τους συντελεστές του ΦΠΑ και τα βασικά βήματα στα εργασιακά και στο Ασφαλιστικό στο πλαίσιο των διεθνών Οργανισμών (ILO και ΟΟΣΑ), ενώ θα προβλέπει και ρύθμιση του χρέους, ώστε να μην έχουμε κάθε δυο τρεις μήνες νέες διαπραγματεύσεις και όλα να είναι στον αέρα.

Εμείς δεν συζητάμε, κάντε ό,τι νομίζετε...
Αν η πλευρά των δανειστών μείνει στην ίδια τακτική, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει τις αποφάσεις του για τις επόμενες κινήσεις σε συσκέψεις που έχει κάνει με τους στενούς συνεργάτες του και το Κυβερνητικό Συμβούλιο.

Σε αντίθεση με το μόνιμο... ρεφρέν περί Grexit, περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η κυβέρνηση έχει επιλέξει τη γραμμή «Μένουμε στο ευρώ, συνεχίζουμε και, από τη στιγμή που η άλλη πλευρά δεν έχει τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις και έχει να καταβάλει από τον περασμένο Αύγουστο τις δόσεις που υποχρεούται -είναι πάνω από 7 δισ. ευρώ-, η Ελλάδα δεν θα πληρώνει τους δανειστές».

Στο ερώτημα πώς θα αντιμετωπισθούν οι χρηματικές ανάγκες της χώρας -καταβολή μισθών και συντάξεων, λειτουργικά έξοδα νοσοκομείων και όλου γενικά του δημόσιου τομέα- η απάντηση κυβερνητικών κύκλων είναι ότι προσβλέπουν στα έσοδα από τις φορολογικές δηλώσεις, τον τουρισμό, τις ρυθμίσεις για τις οφειλές κ.ά.

Δυνατότητα να μας βγάλουν από το ευρώ δεν έχουν οι... νταβατζήδες της ΕΕ - ο Σόιμπλε και η παρέα του.

Και οι επιπτώσεις μιας στάσης πληρωμών περισσότερο θα πλήξουν τους μεγάλους (θα προκληθεί κρίση στην Ευρωζώνη) και λιγότερο την Ελλάδα, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε στάση πληρωμών των δανεικών και άλλες χώρες. Δεν θα είναι, πάντως, μια εύκολη εξέλιξη για τον κ. Ντράγκι, τον κ. Γιούνκερ και τα μεγάλα αφεντικά.

Αν υπάρξει συμφωνία και δεν ψηφισθεί στη Βουλή, τότε...
Στην περίπτωση που οι... εταίροι και δανειστές μας μέσα στις επόμενες μέρες καταλάβουν πού οδηγούν το καράβι της ΕΕ και χαμηλώσουν τις απαιτήσεις τους, ώστε να επέλθει μια συμφωνία ενιαία για όλα τα θέματα, με υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά αλλά και με λιγότερα μέτρα από τους δανειστές, που όμως δεν θα είναι ευχάριστη και θα παραβιάζει σε μεγάλο βαθμό τις «κόκκινες γραμμές» της Θεσσαλονίκης, η γραμμή του πρωθυπουργού, όπως λένε συνεργάτες του, θα είναι να πάει στη Βουλή και να πει: «Ελληνικέ λαέ, δεν είναι αυτό που σου είχα υποσχεθεί, πάλεψα, αυτό κατάφερα να πάρω. Σας ζητώ να ψηφίσετε τη συμφωνία και να αγωνισθούμε στη συνέχεια για να κερδίσουμε και τα άλλα».

Το ότι θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας ψήφο εμπιστοσύνης είναι παραμύθι, όπως δήλωσε κατηγορηματικά και ο ευρωβουλευτής και εκ των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στο Kontra το βράδυ της Τετάρτης. Πολιτική απόφαση θα ζητήσει από τους βουλευτές του ο Τσίπρας και, αν η συμφωνία δεν ψηφισθεί από τους βουλευτές του κόμματός του, θα πάει σε εκλογές, όπου θα κοπούν όσοι θα αρνηθούν να ψηφίσουν.

Άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά
Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι η αφορμή, η... ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα να ανοιχθεί πέρα από τα σύνορα του ΣΥΡΙΖΑ, για μια μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς, μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς, όπως λένε κορυφαία στελέχη που στηρίζουν τον Τσίπρα και πιστεύουν στις δυνατότητές του. Μάλιστα, μια γεύση των σχεδίων του έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου για πρώτη φορά δεν μίλησε για κόμμα αλλά για παράταξη. Κι αυτό μας το επισήμαναν στενοί συνεργάτες του.

«Προχωράμε με βάση τις δεσμεύσεις μας απέναντι στον ελληνικό λαό και στην παράταξή μας», τόνισε ο Τσίπρας και έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος ξανά σε παράταξη: «Να μην ξεχνάμε ότι ο λαός για πρώτη φορά εμπιστεύτηκε την Αριστερά και δεν πρέπει να τον απογοητεύσουμε. Είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Το μεγάλο στοίχημα της παράταξής μας και του λαού μας, το μεγάλο στοίχημα της Ευρώπης. Έχουμε πολιτική υποχρέωση να το κερδίσουμε. Και θα το κερδίσουμε».

Για κόμμα, λέξη...

***

Δεν θα γίνω Παπαδήμος, απαντάει ο πρωθυπουργός στα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση
ΣΕΝΑΡΙΑ επιστημονικής φαντασίας χαρακτηρίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου τα περί οικουμενικής κυβέρνησης που διακινούν πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι στο εσωτερικό της χώρας, με τη συνδρομή ενδεχομένως και παραγόντων του εξωτερικού. Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες αποκλείουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο ο Αλ. Τσίπρας, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, να συμφωνήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

«Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία», υπογραμμίζουν, «το να ταυτιστεί δηλαδή με κόμματα που ευθύνονται για την καταστροφή της οικονομίας και την εξαθλίωση του ελληνικού λαού». «Θα προτιμήσει να πάει σπίτι του», προσθέτουν. Είναι νέος σε ηλικία και μπορεί να μείνει απ' έξω για ένα διάστημα, ώστε να επανέλθει κάποια στιγμή, ενώ αν συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι, θα ταυτιστεί μαζί τους και θα «τελειώσει» πολιτικά.

Ενδεικτικό των προθέσεων του πρωθυπουργού είναι και το γεγονός ότι έχει ήδη αποφασίσει, σε περίπτωση που η συμφωνία δεν υπερψηφιστεί από τους κυβερνητικούς βουλευτές, να καταθέσει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές. Να μη… συμμορφωθεί δηλαδή με τα σχέδια που καταστρώνουν διάφορα κέντρα για νέες κυβερνήσεις, με τον ίδιο πρωθυπουργό, αλλά με διαφορετική σύνθεση. «Εγώ Παπαδήμος δεν πρόκειται να γίνω», διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι πίσω από τα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση, εκτός από τους οικονομικούς παράγοντες που θα ήθελαν μια ελεγχόμενη κυβέρνηση, κρύβονται και συγκεκριμένα κόμματα. Αναφέρουν τη Νέα Δημοκρατία, λόγω του ότι ο κ. Σαμαράς προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει την καθαίρεσή του από την αρχηγία και αυτό θα το πετύχαινε με τη συμμετοχή του σε μια νέα κυβέρνηση. Συμβολή στα σενάρια αυτά έχει και ο Στ. Θεοδωράκης, που δεν κρύβει άλλωστε την αδημονία του να γίνει μέρος της εξουσίας, σε βαθμό να… «εκλιπαρεί» τον Αλ. Τσίπρα να τον κάνει κυβερνητικό εταίρο.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...