Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Κλοπή δεδομένων του F-35 από την Κίνα.


Τον γύρο του κόσμου κάνουν δημοσιεύματα περί κλοπής δεδομένων γύρω από το υπερσύγχρονο αμερικανικό μαχητικό F-35 από την Κίνα, στο πλαίσιο δραστηριοτήτων κυβερνοκατασκοπείας.

Όπως ανέφερε στο Sky News η υπουργός Εξωτερικών  της Αυστραλίας, Τζούλι Μπίσοπ (η Αυστραλία έχει παραγγείλει 72 μαχητικά του τύπου), οι αναφορές περί κλοπής δεδομένων, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας στο πλαίσιο των αποκαλύψεων Σνόουντεν (σχετικό δημοσίευμα ανέβασε η αυστραλιανή The Age – Fairfax Media- επικαλούμενη έγγραφα που δημοσίευσε το Der Spiegel), υπογραμμίζουν τον κίνδυνο που συνιστά το φαινόμενο της κυβερνοκατασκοπείας, ενώ δήλωσε ότι είναι σίγουρη πως οι ΗΠΑ είναι σε θέση να προστατέψουν την πνευματική τους ιδιοκτησία.

Τα εν λόγω μαχητικά είναι προγραμματισμένο να εισέλθουν σε ενεργό υπηρεσία με τις αυστραλιανές ένοπλες δυνάμεις το 2020. Σημειώνεται ότι το F-35 θεωρείται το πιο δαπανηρό αμυντικό πρόγραμμα στην ιστορία των ΗΠΑ, καθώς το κόστος του ανέρχεται περίπου στα 400 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η όλη διαδικασία έχει χαρακτηριστεί από πολλές καθυστερήσεις, προβλήματα και επιπλέον έξοδα.
Όπως αναφέρεται στο αυστραλιανό δημοσίευμα, απόρρητη αναφορά της NSA υποδεικνύει πως Κινέζοι κυβερνοκατάσκοποι υπέκλεψαν μεγάλους όγκους εμπιστευτικών δεδομένων, περιλαμβανομένων «terabytes στοιχείων» που σχετίζονται με το F-35 Lightning II (JSF- Joint Strike Fighter). Τα δεδομένα αυτά περιλαμβάνουν λεπτομέρειες για τα συστήματα ραντάρ, τους κινητήρες και άλλα τμήματα του αεροσκάφους.
Σημειώνεται πως ειδικοί του χώρου της πολεμικής αεροπορίας είχαν υπογραμμίσει στο παρελθόν πως ο σχεδιασμός των νέων κινεζικών μαχητικών πέμπτης γενεάς, (Chengdu J-20 και Shengyang J-31) δείχνει να έχει επηρεαστεί από αμερικανικά σχέδια.

naftemporiki


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...