Έτος 2015: Αλλαγές και εντάσεις σε Ρωσία, Ιράν και Ελλάδα.
Μετά από μια σειρά δραματικών γεγονότων που σημάδεψαν το 2014 τον πλανήτη, εισερχόμαστε τώρα στα πρόθυρα της σύγκρουσης,
στην οποία δεν θα υπάρξει ουδετερότητα, όπως γράφουν οι αναλυτές οι οποίοι είναι απαισιόδοξοι για το 2015.
Από το προηγούμενο έτος παρέμειναν άλυτα προβλήματα, τα οποία ενδεχομένως θα προκαλέσουν εντάσεις μεταξύ των ηγετών του κόσμου, καθώς και τεταμένες σχέσεις μεταξύ των κρατών.
Καθώς οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν, η ρωσική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη σε σημαντικές προκλήσεις από το 1998, επίσης, τα χρέη ορισμένων χωρών έχουν φθάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, ενώ ορισμένες χώρες ενισχύουν την στρατιωτική τους ισχύ, προκαλούν και απειλούν.
Το αμερικανικό Bloomberg επισημαίνει αρκετά πλανητικά προβλήματα που θα βρεθούν στο προσκήνιο κατά τους προσεχείς μήνες και θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανάφλεξη στον κόσμο, ίσως, και το ενδεχόμενο ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου.
Το Ιράν
Η Δύση δεν έχει καταφέρει να περιορίσει τις φιλοδοξίες του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, που αυτή η τάση του, μπορεί να προκαλέσει μια εκτεταμένη σύγκρουση. Κατά πρώτο στάδιο από το Ισραήλ, αλλά και από τις ΗΠΑ. Το Ιράν πιέζεται λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Συγκεκριμένα η χώρα αυτή εξαρτάται από την πώληση του μαύρου χρυσού και τώρα υφίσταται τεράστιες απώλειες.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί, κατηγόρησε, ήδη, τη Σαουδική Αραβία και την Αμερική ότι επηρεάζουν σκόπιμα την τιμή του πετρελαίου για να κάνουν ζημιά στη Ρωσία και το Ιράν.
Η Ρωσία
Ένα άλλο σενάριο το οποίο επικαλούνται οι αναλυτές είναι η στάση της Ρωσίας στη συνεχή πίεση από τη Δύση.
Το ΝΑΤΟ κατηγόρησε τη Ρωσία για την Ουκρανία, ότι προσπαθεί να επανακτήσει επιρροή στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στις χώρες της Βαλτικής. Αποτέλεσμα αυτής της δικαιολογίας, είναι η μεταφορά αμερικανικών ή συμμαχικών στρατευμάτων στη Βαλτική, στα σύνορα με τη Ρωσία. Αυτό ενδέχεται να προκαλέσει την οργή των Ρώσων και αρχίσει μια διαμάχη που μπορεί να επεκταθεί σε πυρηνικό πόλεμο.
Η Ελλάδα
Το τρίτο σενάριο αναφέρεται στην Ελλάδα, στην οποία οι άνθρωποι της αριστεράς χαρακτηρίζονται ως αναρχικοί.
Λόγω της πολυετούς οικονομικής κρίσης, υπάρχει ένα τεράστιο λαϊκό κύμα δυσαρέσκειας στην Ελλάδα και αυτό μπορεί να κλιμακωθεί σε ένα μεγάλο «αναρχικό» κίνημα.
Η πτώση της ελληνικής κυβέρνησης και η ανάδειξη της αριστεράς, ενδεχομένως θα προκαλέσει ντόμινο στις χώρες της Ευρώπης, γράφει η 'Βέτσερ'.
The Hellenic Information Team
http://www.echedoros-a.gr/2015/01/2015_4.html
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος