Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Nα πάει να πνιγεί η ΕΕ ή η Κύπρος;

Μια ηχογραφημένη συνομιλία ανάμεσα σε δύο αμερικανούς διπλωμάτες εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ. Σε αυτήν, μία φωνή που αποδίδεται στην υφυπουργό Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, αναφέρεται στην κρίση στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας απρεπή γλώσσα για την ΕΕ σε κάποιον που φέρεται να είναι ο αμερικανός πρέσβης στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ ζήτησαν συγγνώμη για τα σχόλια.
Το βίντεο ανέβηκε στο YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=MSxaa-67yGM#t=89) με τίτλο «οι μαριονέτες της Maidan» (μια αναφορά στην πλατεία του Κιέβου όπου γίνονται οι διαμαρτυρίες τους τελευταίους μήνες), στα ρώσικα. http://www.antinews.gr/
«Εντελώς απαράδεκτη» χαρακτήρισε η Άνγκελα Μέρκελ την προσβλητική και απαξιωτική δήλωση της βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ σχετικά με τη μεσολαβητική προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πολιτική κρίση της Ουκρανίας.
Μα τι είπε τελικά η Βικτώρια και έγινε τόσος σάλος;
Το παραφράζουμε επι το ευγενικότερο ¨να πάει να πνιγεί η ΕΕ¨.
Και φυσικά αυτό που λαλεί το στόμα δείχνει και την διάθεση της διπλωματικής σκέψης . Επειδή Κύπρος είναι και  Ευρωπαική Ένωση, μήπως η κ.Νούλαντ ήθελε να πεί ¨να πάει να πνιγεί και η Κύπρος¨ και πάλι παραφρασμένο ευγενικά;
Τρίτη  4  Φεβρουαρίου 2014
Η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρυ ότι η Αμερικανική διπλωματία εργάζεται σιωπηρά στο Κυπριακό, προκάλεσε συζήτηση στην ενημέρωση των δημοσιογράφων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
 Συνέπεια αυτής της δήλωσης ήταν και  η συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη  της Υφυπουργού  Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ, η οποία βρέθηκε  στην Κύπρο για σειρά επαφών.
Μετά την συνάντηση η κ.Νούλαντ μετέβη στα κατεχόμενα όπου είχε συνάντηση και με τον Τ/Κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου
Σύμφωνα με τις πληροφορίες και στους οποίους μετέφερε την αμερικανική υποστήριξη στην επιτάχυνση της προόδου για μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, με προτεραιότητα την έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος που θα βοηθήσει την προσπάθεια.
Η επίσκεψη Νούλαντ στην Κύπρο έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζόν Κέρι, ο οποίος ουσιαστικά επιβεβαίωσε την ενεργό εμπλοκή των ΗΠΑ στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών.
Η συναντήσεις αυτές έφεραν στο προσκήνιο το κοινό ανακοινωθέν με όλες τις παρενέργειες.
Το σχέδιο κοινής ανακοίνωσης Αναστασιάδη-Έρογλου για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, που δημοσιεύθηκε στον Τύπο, προκαλεί έντονες ανησυχίες.

«Το σχέδιο αναφέρεται σε δύο “συνιστώντα κράτη”, σύμφωνα με το πνεύμα του σχεδίου Ανάν, που καταψήφισε ο Κυπριακός λαός. Φέρνει τη σφραγίδα των παρεμβάσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ, είναι διαμορφωμένο στη βάση της συνομοσπονδιακής, διχοτομικής λύσης, που νομιμοποιεί την εισβολή της Τουρκίας το 1974 και την κατοχή στο βόρειο τμήμα του νησιού», «οι ισχυρισμοί ότι μπορεί να δοθεί δίκαιη λύση στο Κυπριακό, με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδείχθηκαν επικίνδυνοι και ο Κυπριακός λαός έχει συμφέρον να αντιταχθεί…».
Έτσι λοιπόν τα  αθυρόστομα Αμερικανάκια άρχισαν να ασχολούνται   ενεργά με την Ευρώπη και μάλιστα από το ΝΑ άκρο αυτής και συγκεκριμένα από το γνωστό νησί των μαρτυρικών παθών του Ελληνισμού , την ΚΎΠΡΟ.
Τελικά η φράση ¨να πάει να…. η ΕΕ¨  βρήκε κυριολεκτικά  εφαρμογή στο ¨να πάει να πνιγεί η Κύπρος¨.
Την στιγμή που η επιθετικότητα των Τούρκων βρίσκεται στο ζενίθ σε όλη την Αν. Λεκάνη της Μεσογείου και στο Αιγαίο.
Όταν δεν έχουν καθορισθεί οι ΑΟΖ Ελλάδος- Κύπρου- Αιγύπτου- Τουρκίας- Λιβάνου- Συρίας.
Όταν οι σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας είναι ευμετάβλητες και εύθραστες ως αναφορά τα ενεργειακά πεδία.
Γιατί έρχονται οι Αμερικάνοι και θέλουν να κλείσουν πρόχειρα παλιές αμαρτίες τους από την εποχή του Αττίλα;
Αυτή την φορά μια ¨στραβή¨στις διαπραγματεύσης μπορεί να κάνει τον άπληστο γείτονα πραγματικά ¨τούρκο¨και να ανάψει το φυτίλι στην περιοχή  με ραγδαία επέκταση της κρίσης σε όλα τα επίπεδα ακόμα και του οικονομικού στην ΕΕ.
Άραγε τι τους νοιάζει τους Αμερικάνους η ΕΕ;
Αυτό άλλωστε και δήλωσαν ξεδιάντροπα ¨να πάει να .. ΕΕ¨
Εμάς όμως τους Έλληνες όπου γης μας ενδιαφέρει και ανησυχούμε ¨να μην πνίξουν¨ την Κύπρο με την πρόκληση ενός νέου Αττίλα.
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...