Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ ΚΑΙ ΧΙΤΛΕΡ.

σχόλιο Ρ : Τότε με τον Χίτλερ, σήμερα με τον σιωνισμό. Πλύση εγκεφάλου να γίνεται...

Στοιχεία για τη στενή συνεργασία αμερικανικών εταιρειών-κολοσσών του Χόλιγουντ με τη ναζιστική λογοκρισία και διπλωματία καθ' όλη τη δεκαετία του 1930 φέρνει στο φως βιβλίο του μεταδιδακτορικού ερευνητή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Μπεν Ούρβαντ, αποκαλύπτοντας παράλληλα τη σκοτεινή πλευρά της χρυσής εποχής του αμερικανικού κινηματογράφου...

«Η Συνεργασία. Το Συμβόλαιο του Χόλιγουντ με τον Χίτλερ», είναι ο τίτλος του βιβλίου του Μπεν Ούρβαντ για τις πρακτικές των κινηματογραφικών στούντιο τη δεκαετία του '30. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η συνεργασία συνεχίστηκε μέχρι και το 1940

Το απόσπασμα του βιβλίου «Η Συνεργασία. Το Συμβόλαιο του Χόλιγουντ με τον Χίτλερ», που αποκαλύπτει το εύρος της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, δημοσίευσε κατ' αποκλειστικότητα το αμερικανικό περιοδικό «Hollywood Reporter» στο τελευταίο τεύχος του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται στο δημοσίευμα, καταδεικνύεται ότι οι ναζί απειλούσαν να απαγορεύσουν τις προβολές αμερικανικών ταινιών στη Γερμανία, εκτός κι αν τα στούντιο παραγωγής συνεργάζονταν μαζί τους.
Συνολικά από το 1933, που ο Χίτλερ και η συμμορία του πήραν την εξουσία, 250 αμερικανικές ταινίες προβλήθηκαν στη Γερμανία, που μέχρι τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τις αμερικανικές ταινίες.




Η συνεργασία Χόλιγουντ και ναζιστικού καθεστώτος, σύμφωνα με το βιβλίο και το δημοσίευμα, συνεχίστηκε μέχρι το 1940 γιατί οι επιχειρηματίες της RKO, της MGM, της 20th Century Fox, της Universal και της Paramount θεωρούσαν ότι θα έχαναν σημαντικά έσοδα σε περίπτωση που οι ναζί απαγόρευαν τις ταινίες τους ή διέκοπταν τη συνεργασία μαζί τους. Ο άνθρωπος-κλειδί στην όλη υπόθεση ήταν ο πρόξενος της Γερμανίας στο Λος Αντζελες, ο ναζί Γκέοργκ Γκίσλινγκ. Ο ρόλος του ήταν η αστυνόμευση των παραγωγών της αμερικανικής βιομηχανίας του θεάματος.
 

Η αρχή της παρέμβασης της ναζιστικής λογοκρισίας, διπλωματίας και γραφειοκρατίας, ξεκινάει ήδη από το 1930, στην ταινία «Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο» της Universal. Η ταινία θεωρείται ότι αποδίδει πιστά τη φρίκη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και είχε προκαλέσει την οργή των ναζί, αφού έδειχνε τη γερμανική ήττα.
 

Στην πρεμιέρα της στο Βερολίνο 300 μέλη του ναζιστικού κόμματος άρχισαν να φωνάζουν κατά τη διάρκεια της προβολής και πέταξαν βόμβες βρωμιάς και ποντίκια στην αίθουσα, ενώ ο Γιόζεφ Γκέμπελς έβγαλε λόγο λέγοντας ότι η ταινία είχε σκοπό να καταστρέψει την εικόνα της Γερμανίας.
 

Λίγες μέρες αργότερα η επιτροπή λογοκρισίας έκρινε ότι η ταινία πρέπει να απαγορευτεί. Τον Αύγουστο της επόμενης χρονιάς ο Γερμανός πρόεδρος της Universal Καρλ Λέμλε παρουσίασε μια αλλαγμένη κόπια του φιλμ. Σιγά σιγά όλες οι εταιρείες του Χόλιγουντ πέρναγαν από τα γραφεία της γερμανικής λογοκρισίας.
 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΓΛΙΑΣ
Μετέφερε χρυσό για λογαριασμό των ναζί
 

Business as usual έκανε η Τράπεζα της Αγγλίας με το ναζιστικό καθεστώς μετά την εισβολή των ναζί στη Τσεχοσλοβακία, καθώς όπως αποδεικνύεται από έγγραφα της ίδιας της Τράπεζας της Αγγλίας που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από μερικές ημέρες, η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας βοήθησε να πωληθεί ο χρυσός που είχαν κλέψει οι ναζί από την Τσεχοσλοβακία το 1939.
 

Παρότι η βρετανική κυβέρνηση είχε παγώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Τσεχοσλοβακίας στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Μάρτιο του 1939 η Τράπεζα της Αγγλίας μετέφερε από τον λογαριασμό της Τσεχοσλοβακίας στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) χρυσάφι αξίας 5,6 εκατομμυρίων στερλινών (με τις αξίες της εποχής) σε λογαριασμό της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Reichsbank).
 

Ο οργανισμός
 

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η Τράπεζα της Αγγλίας είχε την περίοδο εκείνη την προεδρία του διεθνούς οργανισμού της BIS, της τράπεζας των κεντρικών τραπεζών, καθώς επικεφαλής της ήταν ο Βρετανός κεντρικός τραπεζίτης Οτο Νιεμάγιερ.
 

Ετσι ένα μεγάλο μέρος του χρυσού της Τσεχοσλοβακίας κατέληξε να φυλάσσεται στα θησαυροφυλάκια της ΤτΑ, στην Threadneedle Street, γεγονός που είχε αποκαλυφθεί τότε στον Τύπο προκαλώντας σάλο.
 

Τα υπόλοιπα έγιναν γνωστά μόλις πριν από μερικές μέρες, όταν δημοσιεύθηκε η ιστορία της Τράπεζας της Αγγλίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, την οποία και έγραψαν αξιωματούχοι της και την οποία είχαν κρατήσει κρυφή από το 1950 οπότε και είχαν ολοκληρώσει το πόνημά τους.
 

Μεταξύ των αποκαλύψεων είναι ότι η Τράπεζα της Αγγλίας έκανε και δύο επιπλέον συναλλαγές για λογαριασμό των ναζί, πουλώντας χρυσό αξίας 440.000 στερλινών και μεταφέροντας άλλες 420.000 στη Νέα Υόρκη από τον λογαριασμό νο. 19 της BIS. (ΕΘΝΟΣ)

THE CURIOSITY OF CAT
http://anti-neotaxites.blogspot.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...