Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Πολλοί πιστοί εγκαταλείπουν την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην Αυστρία.

Πολλοί πιστοί εγκαταλείπουν την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην Αυστρία
Καταβάλλεται από τους πιστούς εκκλησιαστικός φόρος-συνδρομή

Μία επιπλέον μείωση των πιστών της κατέγραψε μέσα στην περασμένη χρονιά η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην Αυστρία, καθώς, σύμφωνα με τα νέα επίσημα στοιχεία, το 2013 εγκατέλειψαν...
τις τάξεις της 54.645 πρόσωπα, έναντι των 52.336 που είχαν αποχωρήσει μία χρονιά νωρίτερα, με το συνολικό αριθμό των πιστών της στη χώρα να ανέρχεται πλέον σε 5,36 εκατομμύρια, σε ένα συνολικό πληθυσμό 8,45 εκατομμυρίων κατοίκων.
Όπως αναφέρεται από τη Σύνοδο των Επισκόπων οι αποχωρήσεις από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία κινούνται τα τελευταία χρόνια περίπου στα ίδια επίπεδα, αλλά το 2010 είχαν καταγραφεί οι περισσότερες έως τώρα, σε ετήσια βάση, φθάνοντας τις 85.960 που αποτελεί ιστορικό (αρνητικό) ρεκόρ.

Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν πως μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2013 είχαν προσχωρήσει ή είχαν επιστρέψει την περασμένη χρονιά στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία συνολικά 4.769 πρόσωπα.

Η Αυστρία, όπου από τους πιστούς καταβάλλεται εκκλησιαστικός φόρος-συνδρομή, θεωρείται παραδοσιακά καθολική χώρα με ιδιαίτερη προσήλωση και αφοσίωση, της —αρκετά συντηρητικής— Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της στο Βατικανό, κάτι που την δεκαετία του 2000 είχε προκαλέσει έντονες συζητήσεις και αμφισβητήσεις με αποτέλεσμα τη μαζική αποχώρηση πιστών από τις τάξεις της, με αποκορύφωμα το 2010.

Στην απογραφή του 2001 στην Αυστρία, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία βρισκόταν στην πρώτη θέση του καταλόγου θρησκεύματος των Αυστριακών, με ποσοστό 73,6%, που έχει βέβαια μειωθεί σημαντικά, λόγω αποχωρήσεων, την τελευταία δεκαετία. Όπως δήλωσε πρόσφατα εκπρόσωπος της Επισκοπής Βιέννης, κάθε αποχώρηση πιστού είναι για την Εκκλησία ως Κοινότητα πολύ οδυνηρή.

Όπως αναφέρουν αναλυτές στη Βιέννη, η μείωση των πιστών έχει συνέπεια και τη μείωση των εισπράξεων της αυστριακής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε εκκλησιαστικές συνδρομές, που ανέρχεται κατά ανεπίσημους υπολογισμούς σε μερικά εκατομμύρια Ευρώ. Το ποσό αυτό σε σύγκριση με το σύνολο των συνδρομών (περίπου 350 εκατ. ευρώ), θεωρείται πάντως μάλλον αμελητέο.


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...