Υπήρξαν καταγγελίες για νοθεία κατά τις εκλογές, στις οποίες νικητής αναδείχθηκε ο κ. Βίκτορ Γιανούκοβιτς, με τον κ. Βίκτορ Γιουσένκο να αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών, και τους οπαδούς του να διαδηλώνουν καθημερινώς. Υπήρξαν τότε μαρτυρίες, πως μαζί με τους διαμαρτυρομένους Ουκρανούς υπήρχαν και "επαγγελματίες διαδηλωτές" από άλλες χώρες, παχυλώς αμειβόμενοι, όπως συνέβη και στην Γεωργία (όπου εκεί αποκαλύφθηκε πως αμείβονταν με 125 δολ. ημερησίως, τέσσερις φορές πάνω από τον μηνιαίο μισθό του Γεωργιανού).
Οι εκτεταμένες ταραχές και η πίεση της Δύσης, υποχρέωσαν τον κ. Γιανούκοβιτς σε επαναληπτικές εκλογές, τις οποίες έχασε από τον αντίπαλό του κ. Γιουσένκο. Το 2010 όμως, επανήλθε ο κ. Γιανούκοβιτς στην προεδρία της χώρας, μετά από εκλογές που η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και διεθνείς παρατηρητές δήλωσαν ότι είχε διεξάγει δίκαια.
Τι είναι αυτό, που οδήγησε σήμερα σε επανάληψη εκείνων των γεγονότων; Η ίδια περίπου αιτία, αν δηλαδή η Ουκρανία θα ταυτιστεί με την Δύση, γεγονός που η Ρωσία θεωρεί εχθρική ενέργεια. Αυτό είναι γνωστό και δεν χρειάζονται περισσότερες διευκρινήσεις. Η απομάκρυνση της Ουκρανίας από την ρωσική επιρροή, θα οδηγήσει εκτός των άλλων και στην απώλεια για την Ρωσία του μοναδικού λιμένος -έξω από την επικράτειά της- που έχει σε ουκρανικό έδαφος, στην Κριμαία, για ελλιμενισμό του στόλου της.
Υπάρχουν δύο διαφορετικά γεγονότα, από την εποχή του 2004-5. Αφενός, η Ρωσία έχει βγει τώρα από την αμαρτωλή περίοδο διακυβέρνησής της από τον Γέλτσιν και είναι εμφανώς ισχυρότερη να επιβάλει τις θέσεις της, αφετέρου η Ε.Ε. δεν μπορεί να παράσχει στην Ουκρανία αυτά που απαιτούνται.
Αυτή η αδυναμία -κυρίως η χρηματοδότηση των 20 δισ. ευρώ, που ζητούσε εκτός των άλλων η Ουκρανία- ήταν και η αφορμή ώστε ο πρόεδρος της χώρας κ. Βίκτορ Γιανούκοβιτς να μη υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τα χρόνια που δαπανήθηκαν για να συμφωνηθούν οι όροι, ώστε να ενσωματωθεί η χώρα στο μπλοκ της ΕΕ μαζί με τις άλλες 28 ευρωπαϊκές χώρες.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας κ. Πούτιν εμφανίσθηκε ως ο από μηχανής θεός, έδωσε μια προκαταβολή 2,5 δισ. ευρώ από το συνολικό ποσό των 15 δισ. που ανέλαβε την υποχρέωση να δώσει, και μείωσε δραστικά την τιμή του φυσικού αερίου. Αυτή η στροφή προς την Ρωσία, δεν δυσαρέστησε μόνον τους Δυτικούς, αλλά και μεγάλο μέρος του ουκρανικού πληθυσμού. Να σημειωθεί πάντως, πως το ποσοστό των Ρώσωνς την Ουκρανία είναι μεγάλο, υπάρχουν δε και περιοχές που κατοικούνται αποκλειστικώς από Ρώσους.
Τώρα, οι Δυτικοί απειλούν ότι θα επιβάλουν κυρώσεις σε όσους συμβάλλουν στην δημιουργία της έκρυθμης κατάστασης. Με δεδομένο όμως, ότι υποστηρίζουν αναφανδόν την αντιπολίτευση, και με την κα. Μέρκελ να δέχεται σε συνομιλίες τούς ηγέτες της κατά την ώρα των ταραχών, το μήνυμα των Δυτικών δεν είναι άλλο από το ότι θα επιβάλουν κυρώσεις κατά της ουκρανικής κυβέρνησης και του προέδρου κ. Γιανούκοβιτς.
Εκ μέρους της ΕΕ, η κα. Άστον είπε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να δοθεί λύση που θα περιλαμβάνει "τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης", "προόδους προς μια συνταγματική μεταρρύθμιση" και "προετοιμασίες για διαφανείς και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές". Η Ρωσία, από την πλευρά της, κατηγορεί την ΕΕ για απροκάλυπτη επέμβαση των Δυτικών στα εσωτερικά της Ουκρανίας.
Η κατάσταση είναι απελπιστικά δύσκολη, ό,τι και να συμβεί. Οι πρώτοι νεκροί -ένθεν και ένθεν- δίνουν το έναυσμα ενός εμφυλίου πολέμου, που ακόμη και αν αποτραπεί, οι διχαστικές τάσεις δεν θα παύσουν να διογκώνονται.
Για κατακλείδα, μεταφέρω ένα απόσπασμα από ανάλυση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας "Καθημερινή", που δημοσιεύθηκε στις 2 Φεβ. 2014, το παρακάτω κείμενο.
«Τα περισσότερα ρεπορτάζ αποσιωπούν ότι ακροδεξιοί εθνικιστές και φασίστες πρωτοστατούν σε διαδηλώσεις και επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών κτιρίων. Ένα από τα τρία βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης είναι το σκληροπυρηνικό "Σβόμποντα"», ο ηγέτης του οποίου, Ολέγκ Τιάνιμποκ, ισχυρίζεται ότι μια "ρωσοεβραϊκή Μαφία" ελέγχει την Ουκρανία.
» Αλλά ο Αμερικανός γερουσιαστής Μακέιν ευχαρίστως μοιράστηκε την εξέδρα μαζί του στο Κίεβο, τον περασμένο μήνα. Το ίδιο κόμμα, που ελέγχει τη δυτική πόλη Λβιβ, οργάνωσε τον περασμένο μήνα πορεία 15.000 οπαδών του, που κρατούσαν πυρσούς, στη μνήμη του ηγέτη των Ουκρανών φασιστών, Στεπάν Μπαντέρα, οι δυνάμεις του οποίου πολέμησαν στο πλευρό των ναζί και συμμετείχαν σε σφαγές Εβραίων.
» Αυτά συνέβησαν την εβδομάδα που ο κόσμος τιμούσε την απελευθέρωση του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό. Τελευταία, το κόμμα "Σβόμποντα" υπερφαλαγγίζεται από ακόμη περισσότερο ακραίες ομάδες, όπως ο λεγόμενος "Δεξιός Τομέας", ο οποίος αξιώνει "εθνική επανάσταση" και απειλεί με "παρατεταμένο ανταρτοπόλεμο"».
Έχει άδικο ο Μακεδών, που εδώ και χρόνια υποστηρίζει ότι το Σύστημα θα γεμίσει την υφήλιο με μικρά, αδύναμα προτεκτοράτα;
Ο Μακεδών
http://karfotiko.blogspot.gr