Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Πόλεμος υπηρεσιών πληροφοριών σε όλο τον πλανήτη. Δηλώσεις Barack Obama.

Τίποτα δεν αλλάζει στο πεδίο των υπηρεσιών πληροφοριών και όπως είχα πει δεκάδες φορές , θα ήταν και αφελές κάποιος να πίστευε το αντίθετο. Οι δηλώσεις Obama,  με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας, Francois Hollande δείχνουν ακριβώς πώς πρόκειται να εξακολουθήσει η δράση των υπηρεσιών.

We will not apologize simply because our services may be more effective, but heads of state and governments with whom we work closely . . . should feel confident that we are treating them as real partners.
The US government will continue to gather information about the intentions of foreign governments.  Our services, will not monitor the communications of heads of state atop the ranks of allied partners unless there are compelling national security purposes at stake.

Σε ελεύθερη μετάφραση αυτό που λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι πως δεν θα μπουν σε διαδικασία απολογίας επειδή είναι «ικανότεροι» στον τομέα υποκλοπής , ανάλυσης και αναχαίτισης πληροφοριών και με μια διφορούμενη πρόταση αναφέρει πως όσοι συμπλέουν ουσιαστικά με τις ΗΠΑ και είναι «στενοί συνεργάτες» θα έχουν αντιμετώπιση αντίστοιχη ( ;;; ). Φράση που θυμίζει έντονα και την στάση του G. Bush jr. με το γνωστό «you are either with us or against us» αλλά σαφέστερα με πιο διπλωματική τοποθέτηση.

Μέσα στα παραπάνω και κλείνοντας τις δηλώσεις του, αναφέρει πως η μόνη αλλαγή που θα γίνει είναι να μην γίνεται παρακολούθηση εσωτερικά των ΗΠΑ σε αρχηγούς και αξιωματούχους, κάτι που αμφισβητείται έντονα όμως από πολλούς ήδη και ειδικά μετά την ανάθεση της διοίκησης της
NSA στον Michael Rogers με ειδικότητα στην κρυπτανάλυση και με βιογραφικό που δείχνει ότι είναι άνθρωπος του «προέδρου».

Τα σχόλια σε μια τέτοια δημόσια παραδοχή θα μπορούσαν να είναι πολλά και να αφορούν πάρα πολλά θέματα. Θα παραμείνω μόνο στο γεγονός πως οι ΗΠΑ εδώ και καιρό (από το περασμένο έτος που εκκίνησε η δεύτερη θητεία του B.Obama), έχουν αποφασίσει ότι τόσο η CIA όσο και η NSA θα εγκαταλείψουν τις «δραστικές μεθόδους» με κρυφές επιχειρήσεις (black ops) στο πλαίσιο απομόνωσης και απομάκρυνσης του πενταγώνου (γνωστή η κόντρα με τα «γεράκια» ) από τον νευραλγικό τομέα της ανάλυσης πληροφορίας. Επίσης γνωστό είναι πως στην πρώτη του ομιλία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μια παρουσίαση του στην CIA είχε αναφέρει (παρουσία του Panetta) πως «η υπηρεσία θα πρέπει να επανέρθει στην προσπάθεια επαναδημιουργίας του δικτύου πληροφοριών και συνδέσμων επί πεδίου που είχε στο παρελθόν, όπως επιτάσσει ο ρόλος της».

Η παραπάνω στάση και συμπεριφορά των ΗΠΑ και γενικότερα των υπηρεσιών πληροφοριών δεν πρέπει και δεν μπορεί να προκαλεί έκπληξη, ειδικά για μια χώρα που κινείται σε κυρίαρχο πλανητικό ρόλο. Για αυτό άλλωστε εδώ και καιρό έχει δημιουργηθεί και ένα πλάνο δημιουργίας αντίστοιχης Ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών που θα προστατεύει τα κράτη μέλη και τις κυβερνήσεις τους ( μόνο ;;; ) από φαινόμενα υποκλοπών όπως έχει συμβεί πρόσφατα. Σημαντικό επίσης ρόλο παίζει το γεγονός πως Ρωσία, Κίνα αλλά και Αυστραλία έχουν δημιουργήσει δικές τους ομάδες , πολύ ισχυρές.

Στο όλο σκηνικό του πολέμου στον χώρο της πληροφορίας και του κυβερνοχώρου έχει ήδη προστεθεί και ο νέος νόμος των ΗΠΑ που δίνει το δικαίωμα της «προληπτικής δράσης καταστολής» (
preemptive action) σε περίπτωση «υποψίας» επίθεσης στον κυβερνοχώρο από πρόσωπο, οργανισμό ή ακόμα και χώρα. Με αυτό τον τρόπο θα δίνεται και η επίσημη δικαιολογία αν τυχόν χρειαστεί να δράσει «προ συμβάντος» , όπως ακριβώς τοποθετήθηκε με δήλωση του ο B.Obama όταν είπε πως «θα δράσουν μόνο σε περίπτωση απειλής εθνικής ασφάλειας».

Σημαντικό επίσης σημείο υπάρχει στο γεγονός πως μετά την φράση της Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ , Victoria Neuland με το διάσημο πλέον «Fuck EU» και την συναίνεση του διπλωμάτη Geoffrey Pyatt, πρεσβευτή στην Ουκρανία, δείχνει και την γενικότερη στάση όσον αφορά το πώς αντιλαμβάνονται την θέση των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

Μια θέση που σίγουρα δεν θα περιορίζεται μόνο στον διπλωματικό τομέα αλλά και στην υπηρεσία πληροφοριών. Θυμίζω ότι ακόμα και απέναντι στην πανίσχυρη Βρετανική MI5-MI6, υπήρξε και υπάρχει σοβαρό θέμα συνεργασίας , καθώς δεν είναι λίγες και εκείνες οι φορές που οι υπηρεσίες έχουν δώσει στην δημοσιότητα στοιχεία που εκθέτουν αντίστοιχα για τις δράσεις τους.

Εν κατακλείδι, είναι καλό να γνωρίζουμε και να λειτουργούμε με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί και δεν θα υπάρξει συμφωνία για την «ρυθμιζόμενη» παρακολούθηση μεταξύ χωρών και κυβερνήσεων. Τα συμφέροντα της κάθε χώρας είναι διαφορετικά και αντικρουόμενα. Αν μάλιστα προσθέσουμε το γεγονός πως ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς με κύριο στοιχείο την οικονομία που στοχεύουν οι περισσότεροι να ηγηθούν στον πλανήτη… θεωρώ πως είναι τουλάχιστον αφελές για τον οποιοδήποτε να θέλει να πιστεύει ότι θα υπάρξει «συμφωνία κυρίων» στο θέμα αυτό, όταν ακόμα και συμφωνημένοι νόμοι δεν τηρούνται αμφότερα.

αναφορές - πηγές:

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
IISCA group

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...