Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Εκδήλωση για τον Εθνάρχη Μακάριο στο Λονδίνο.

σχόλιο Γ.Θ : Δεν φοβήθηκε ούτε απειλές, ούτε εξορία, ούτε τον θάνατο. Στάθηκε Πατέρας και Ηγέτης της νήσου των Αγίων και αν ακόμα έκανε λάθη, να υπενθυμίσουμε ότι λάθη δεν κάνει μόνο αυτός που δεν πράττει τίποτα...


Εκδήλωση για τον Εθνάρχη Μακάριο διοργανώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.
Οι παρουσιάσεις των προσκεκλημένων ομιλητών κάλυψαν διάφορες πτυχές της ζωής και των πεπραγμένων του Μακαρίου, υπό το συντονισμό του Κώστα Κλεάνθους, προέδρου του Hellenic Community Trust.
Στο Μακάριο ως εκκλησιαστικό ηγέτη αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε πως με τη βαθιά θεολογική του γνώση και τη συσσωρευμένη εκκλησιαστική εμπειρία του, με το κοφτερό μυαλό, την ευθυκρισία του και το ζήλο για τις εθνικές παραδόσεις, ο Μακάριος «άφησε το στίγμα της προσωπικότητάς του σε ιστορικές στιγμές για την Εκκλησία και την Πατρίδα».
Στη συνέχεια ο ανώτερος λέκτορας Νομικών στο Πανεπιστήμιο του Χέρτφορντσιρ δρ. Κλέαρχος Κυριακίδης εξέτασε τις σχέσεις του Μακαρίου με τους Βρετανούς.
Αναφερόμενος στη Συμφωνία του Λονδίνου σημείωσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος τελούσε υπό «ηθικό δίλημμα», καθώς βρέθηκε υπό πίεση αν όχι υπό εξαναγκασμό από τους εκπροσώπους των τριών εγγυητριών δυνάμεων να αποδεχθεί το σχέδιο που είχε συμφωνηθεί μεταξύ τους ερήμην της Κύπρου.
«Για λόγους που παραμένουν ασαφείς έως σήμερα, ο Μακάριος υπέκυψε στην πίεση», βάζοντας την υπογραφή του, είπε ο δρ. Κυριακίδης.
Η καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Νταϊάνα Μαρκίδη μίλησε για τη μετάβαση από την αποικιακή διοίκηση στην ανεξαρτησία υπό την ηγεσία του Μακαρίου.
Η κ. Μαρκίδη σχολίασε μεταξύ άλλων ότι ίσως ήταν η θερμή λαϊκή στήριξη στο πρόσωπό του τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα που του έδωσε την αυτοπεποίθηση να αλλάξει πολιτική και από την επιμονή στην Ένωση ως μοναδική αποδεκτή λύση να παραδεχθεί το Σεπτέμβριο του 1958 ότι θα ήταν διατεθειμένος να διαπραγματευτεί μια ανεξάρτητη δημοκρατία υπό την εγγύηση των Ηνωμένων Εθνών.
Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν επίσης ο πρώην υπουργός Μιχάλης Κολοκασίδης, με θέμα την οικονομική και κοινωνική πολιτική του Μακαρίου.
Ως κατακλείδα στην παρουσίαση του υπενθύμισε την αναφορά του βρετανικού περιοδικού Economist στο Μακάριο με αφορμή το θάνατό του: «Ο Πρόεδρος Μακάριος απεβίωσε με το πολιτικό πρόβλημα της διαιρεμένης Κύπρου άλυτο. Αλλά άφησε την ελληνική Κύπρο σε αξιοσημείωτα καλή ηθική και οικονομική κατάσταση. Για τους Ελληνοκύπριους οι οικονομικές συνέπειες της διχοτόμησης της Κύπρου από τους Τούρκους εισβολείς το καλοκαίρι του 1974 ήταν καταστροφικές: η ανάκαμψη που ακολούθησε είναι θαυμαστή».
Τις ομιλίες έκλεισε ο Ομότιμος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας δρ. Βαν Κουφουδάκης, με αναφορά στη σχέση του Εθνάρχη με τις ξένες υπερδυνάμεις. Κλείνοντας ο δρ. Κουφουδάκης αναφέρθηκε στον «πρόσφατο μύθο της απόδοσης της συνταγματικής σοφιστείας της ''διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας'' στον Πρόεδρο Μακάριο».
Είναι η αγγλοαμερικανική διπλωματία, κατά τον καθηγητή, βασισμένη στην εποικοδομητική ασάφεια και τις συνεχείς υπαναχωρήσεις διαδοχικών κυπριακών κυβερνήσεων που έχει επιτύχει να κερδίσει την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας ενός «πρωτοφανούς, ασαφούς και παράνομου συνταγματικού κατασκευάσματος όπως η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που ικανοποιεί τις ρεβιζιονιστικές φιλοδοξίες της Τουρκίας».

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...