Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

H κατάσταση στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν

H κοιλάδα του ποταμού Hezil. Το 2011 η Άγκυρα
 σχεδίαζε  την  κατασκευή φραγμάτων στην περιοχή,
 με την ελπίδα πως το υδάτινο εμπόδιο θα περιορίσει
 τις μετακινήσεις των ανταρτών. Η κατάσταση έχει
 αλλάξει δραματικά..
Του Σάββα Καλεντερίδη
Στο άρθρο μας της Παρασκευής αναφερθήκαμε στην πολιτική του ελεγχόμενου χάους που ασκείται στη Συρία και στην εκτίμηση ότι η πολιτική αυτή, όταν και με όποιο τρόπο κλείσει ο κύκλος της Συρίας, θα εφαρμοστεί στην Τουρκία.


Επειδή μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει ως μια εμμονή την ενασχόλησή μας στην παρούσα στήλη με την Τουρκία και το Κουρδικό, πέραν του ότι τα ζητήματα αυτά λόγω της εμβέλειας και του τεράστιου ενδιαφέροντος που έχουν απασχολούν τους διεθνείς αναλυτές και αρθρογράφους παγκοσμίως, να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι ένεκα της εξ Ανατολών απειλής και των συνεχιζόμενων διεκδικήσεων της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, η χώρα μας επί δεκαετίες έχει επιδοθεί σε κούρσα εξοπλισμών, με τεράστιο κόστος για όλους μας.

Αν το ποσοστό των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας σε σχέση με το ΑΕΠ, ήταν στο μέσο όρω της Ε.Ε., τώρα όχι μόνο θα ήταν διαχειρίσιμο, αλλά είναι πιθανόν να μην υπήρχε καν το δημόσιο χρέος, που τείνει να καταπιεί την πατρίδα και την κοινωνία, ενώ τα υπέρογκα ποσά που δαπανήθηκαν για εξοπλισμούς, αφ’ ενός μεν λείπουν από τις παραγωγικές επενδύσεις, αφ’ ετέρου δε χρησιμοποιήθηκαν και ως μέσον διαφθοράς του πολιτικού συστήματος, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Με άλλα λόγια, η Τουρκία ή και εκείνοι που την ωθούν στις πολιτικές των παράλογων διεκδικήσεων εναντίον της χώρας μας, πέτυχαν ανέμακτα την καταστροφή της πατρίδας μας, που την βλέπουμε να είναι σε εξέλιξη, χωρίς ακόμη να έχουμε δει το περιπόθητο πραγματικό φως στο τούνελ.

Άρα, η Ελλάδα και εμείς οι Έλληνες, έχουμε καθήκον και ιερή υποχρέωση όσο και η υπεράσπιση της πατρίδας μας, να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, για να είμαστε σε θέση να σταθμίζουμε κάθε φορά την κατάσταση, για να επιλέγουμε πολιτικές για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής με τον πιο ανώδυνο και ανέξοδο τρόπο.

Επανερχόμενοι λοιπόν στο θέμα της πολιτικής ελεγχόμενου χάους και του ενδεχομένου αυτή να επεκταθεί και να εφαρμοστεί στην Τουρκία, αφού υπενθυμίσουμε την πιθανότητα να εκλείψει από την πολιτική σκηνή ο Ερντογάν λόγω προβλήματος υγείας, εξέλιξη που θα επηρεάσει αρνητικά το δείκτη αστάθειας στην Τουρκία, που ήδη προβληματίζεται με τι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις, να δούμε τις εξελίξεις στο Κουρδικό, με τα «μάτια» Τούρκων αναλυτών:
Ο Ουμίτ Οζντάγ, ακαδημαϊκός με καρριέρα καθηγητή στις Στρατιωτικές Ακαδημίες και στις Ακαδημίες Ασφάλειας της Τουρκίας, σε άρθρο του στην εφημερίδα Γενί Τσαγ (12-9), μεταφέρει μήνυμα που του έστειλε στέλεχος των δυνάμεων ασφαλείας που υπηρετεί στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν, το οποίο παραθέτουμε μεταφρασμένο κατά λέξιν:

“Το ποτάμι Χεζίλ πηγάζει στο νομό Βαν και αφού διαρρεύσει την ομώνυμη κοιλάδα, περνάει από τις περιοχές Ουλούντερε και Μπεϋτούσεμπαπ του νομού Σίρνακ, και μερικά χιλιόμετρα αφού διέλθει τα σύνορα με το Ιράκ, ενώνεται με τον Τίγρη ποταμό. Μετά το Δεύτερο Άνοιγμα του ΡΚΚ (21 Μαρτίου 2013), οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) έχουν εκκενώσει σχεδόν όλα τα φυλάκια στο ρου του ποταμού Χεζίλ στην παραμεθόριο με το Βόρειο Ιράκ.

Αν και οι στρατιώτες εντοπίζουν με ακρίβεια τις θέσεις των ανταρτών με πληροφορίες που λαμβάνουν από διαφόρους μηχανισμούς συλλογής πληροφοριών, οι νομάρχες δεν τους δίνουν άδεια να επιχειρήσουν εναντίον τους. Την περίοδο αυτή στο όρος Τζούντι (βρίσκεται εντός της τουρκικής επικράτειας, σ.τ.μ.) έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι αντάρτες από ποτέ!

Οι φίλοι και οι συγγενείς πηγαίνουν με άνεση και επισκέπτονται τους αντάρτες στα λημέρια τους στο βουνό. Ολες οι ανάγκες διοικητικής μέριμνας των ανταρτών εξασφαλίζονται και μεταφέρονται στο βουνό χωρίς καμία ενόχληση. Επίσης, επειδή οι δυνάμεις ασφαλείας δεν κάνουν ελέγχους στους δρόμους, το κάθε είδους λαθρεμπόριο δίνει και παίρνει με μεγάλη άνεση.

Οι φατρίες πολιτοφυλάκων που χρόνια τώρα υποστηρίζουν το κράτος, επειδή η δύναμη του κράτους έχει χαθεί από την περιοχή, για να εξασφαλιστούν και να μην έχουν προβλήματα την επόμενη μέρα, έχουν αρχίσει να κάνουν συμφωνίες με το ΡΚΚ. Τα προβλήματα που προκύπτουν μεταξύ των χωριών της περιοχής, γνωστοποιούνται στην Οργάνωση του ΡΚΚ, και ζητείται από εκεί η επίλυσή τους. Εκείνοι που στο παρελθόν ήταν κοντά στο κράτος, τώρα το μετανοιώνουν. Γιατί το κράτος δεν είναι κοντά τους για να τους υποστηρίξει".


Ο ίδιος αρθρογράφος, αφού παραθέτει στοιχεία με βάση τα οποία τα τελωνεία στα σύνορα με Ιράκ και Ιράν ελέγχονται από το ΡΚΚ, για να δείξει την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, επικαλείται απόσπασμα άρθρου του Saygı Öztürk, ο οποίος έγραψε στην εφημερίδα Sözcü: "Οι 'αδειούχοι' αντάρτες κατεβαίνουν από τις μονάδες τους που είναι στο βουνό, στις οικογένειές τους, και όταν λήξει η άδεια, επιστρέφουν στη βάση τους. Οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν ότι δεν τους βλέπουν. Γιατί αυτό θέλει η κυβέρνηση. Ένα μείγμα κωμωδίας και τραγωδίας."

Αυτά συμβαίνουν στη γείτονα και θα πρέπει να αποτελέσουν όχι μόνο αντικείμενο συνεχούς παρακολούθησης, αλλά και επισταμένης καθώς και εμβριθούς μελέτης, για τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω. Είπαμε, είναι καθήκον και ιερή υποχρέωση όσο και η υπεράσπιση της πατρίδας μας.

infognomon

enkripto

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...