Εξάλλου, όπως προκύπτει από τις χθεσινές επαφές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στην ιταλική πρωτεύουσα, οι δύο χώρες σκοπεύουν να προχωρήσουν με κοινούς άξονες στην ατζέντα των ευρωπαϊκών τους προεδριών. Στόχος της Αθήνας και της Ρώμης είναι να αναδείξουν νέες διαστάσεις του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η μεσογειακή και συνεπώς η θαλάσσια διάσταση.
Επί της ουσίας, έλεγαν διπλωματικές πηγές, με τη χθεσινή συμφωνία του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης και του ιταλού Πρωθυπουργού, ομάδες εμπειρογνωμόνων θα αναλάβουν τις διαβουλεύσεις, ώστε η ήδη υπάρχουσα ελληνοϊταλική συμφωνία του 1977 (αφορούσε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο) να εμπλουτιστεί και με την οριοθέτηση της ΑΟΖ και άλλων θαλάσσιων ζωνών. Αγνωστη πάντως παραμένει η στάση που θα τηρήσει η Αλβανία σε μια τέτοια κίνηση, καθώς έχει μεν υπογράψει συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση της μεταξύ τους υφαλοκρηπίδας, αλλά έχει ακυρώσει στο Συνταγματικό Δικαστήριο τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών που υπέγραψε με την Ελλάδα το 2009.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ. Στις επαφές που είχε χθες ο Βαγγέλλης Βενιζέλος τόσο με τον Ενρίκο Λέτα όσο και με τους υπουργούς Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας Εμπα Μπονίνο και Εντσο Μοαβέρο Μιλανέζι συμφωνήθηκε ο συντονισμός της ελληνικής προεδρίας με την ιταλική που ακολουθεί αμέσως μετά, καθώς και από κοινού ανάδειξη του ευρωπαϊκού Νότου ως έννοιας με πολιτικό περιεχόμενο και κοινωνική διάσταση. Διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι οι κοινοί άξονες των Προεδριών θα εστιάσουν στη μεσογειακή διάσταση των δύο χωρών και κυρίως στα θέματα της θαλάσσιας ασφάλειας (λαθρομετανάστευση) και της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής. Αυτός είναι και ο λόγος που χθες συμφωνήθηκε από κοινού το 2014 να είναι έτος της Μεσογείου. «Η κοινή μας πρόθεση είναι να λάβουμε σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες για τον κοινό γεωγραφικό και πολιτισμικό μας χώρο, της μεσογειακής θάλασσας σε επίπεδο προστασίας συνόρων, ασφάλειας, μετανάστευσης και φυσικά σε θέματα ενέργειας», δήλωσε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση με την ιταλίδα ομόλογό του. «Θέλουμε να πούμε στην Ευρώπη ότι η λιτότητα είναι ένα εργαλείο για την επίτευξη ενός στόχου, δεν είναι πολιτική. Το δεύτερο πράγμα που θέλουμε να πούμε είναι ότι η Μεσόγειος δεν αποτελεί προαιρετική επιλογή. Το νότιο τμήμα της Μεσογείου δεν είναι μια απλή γεωγραφική περιοχή, είναι συμφέροντα, προβλήματα, αλλά και σπουδαίες ευκαιρίες για ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε από την πλευρά της η Ε. Μπονίνο.
ΤΑ ΝΕΑ
infognomonpolitics