Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

ΠΩΛΕΙΤΑΙ η Ελλάδα κομμάτι κομμάτι μέσω Η/Υ.

Διατηρητέα στις οδούς Ερμού και Αναγνωστοπούλου αφορούν οι πρώτες πωλήσεις, οι οποίες  γίνονται με ηλεκτρονική δημοπρασία - Το ΤΑΙΠΕΔ έχει μια δεξαμενή περίπου 900 κτιρίων - Σχέδιο για τιτλοποίηση εσόδων από τα κτίρια.


Με επιτυχία έχει ξεκινήσει η διαδικασία-εξπρές πώλησης ακινήτων από τη δεξαμενή κτιρίων του Δημοσίου που έχει στη διάθεσή του το ΤΑΙΠΕΔ. Ηδη, έχουν πωληθεί δύο κεντρικά διατηρητέα κτίρια, στις οδούς Ερμού και Αναγνωστοπούλου, που απέφεραν 7,4 εκατ. ευρώ, ενώ τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να δημοπρατηθούν τρία ακόμη ακίνητα, στη Μητροπόλεως, στην Τσακάλωφ και στο Νέο Φάληρο. Οι πωλήσεις γίνονται με ηλεκτρονική δημοπρασία και οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει μια δεξαμενή περίπου 900 κτιρίων, πολλά από τα οποία παρουσιάζουν ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Η διαδικασία είναι απλή για όσους έχουν συνδέσει ανάλογες διαδικασίες με τη γνωστή εξωφρενική ελληνική γραφειοκρατία. Το ΤΑΙΠΕΔ δημοσιεύει τακτικά στη σελίδα www.e-publicrealstate.gr τα ακίνητα που πρόκειται να δημοπρατήσει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι ενδιαφερόμενοι προσκομίζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να προμηθευτούν τον σχετικό κωδικό που τους επιτρέπει να λάβουν μέρος στην ηλεκτρονική δημοπρασία που πραγματοποιείται σε συγκεκριμένη ημερομηνία και διαρκεί οκτώ ώρες, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή και από το εξωτερικό.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, ευχαριστημένος δήλωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Ανδρέας Ταπραντζής ο οποίος σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου υποστήριξε ότι «σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, το ΤΑΙΠΕΔ κατάφερε να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον και να επιτύχει υψηλό προσφερόμενο τίμημα για τα συγκεκριμένα ακίνητα σε μια χειμαζόμενη αγορά. Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για την αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης περιουσίας του Δημοσίου προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της εθνικής μας οικονομίας». Υπολογίζεται ότι η «δεξαμενή» του Ταμείου αριθμεί συνολικά 900 ακίνητα. Δεν είναι όλα σημαντικά αρχιτεκτονικά, αλλά είναι βέβαιο ότι για ορισμένα εξ αυτών και εφόσον πωληθούν θα αρχίσει μια νέα εποχή.


Σχέδιο για τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από τα ακίνητα

Τον Οκτώβριο ή το αργότερο τον Νοέμβριο θα ληφθούν οι αποφάσεις στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) σχετικά με την τιτλοποίηση εσόδων από τα ακίνητα. Μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα έχει αυξηθεί ουσιαστικά και ο αριθμός των ακινήτων που θα βρεθούν στην κατοχή του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι το Ταμείο θα έχει προσλάβει τον σύμβουλο που θα αναλάβει το έργο αυτό. Σημειώνεται ότι επιδίωξη του Ταμείου και της τρόικας με αυτήν την τιτλοποίηση είναι η προείσπραξη εσόδων, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη μεταβίβαση ακινήτων, μέχρι τώρα έχει γίνει λίγη δουλειά. Στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έχουν μεταφερθεί μόλις 290 ακίνητα και σύμφωνα με τις μνημονιακές μας δεσμεύσεις θα πρέπει να μεταφερθούν άλλα περίπου 700 ακίνητα μέχρι τέλος του έτους. Θεωρητικά θα έπρεπε κάθε τρίμηνο της χρονιάς που διανύουμε να μεταβιβάζονται 250 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ. Και παρόλο που κλείνει και το τρίτο τρίμηνο του έτους, οι μεταβιβάσεις υστερούν σημαντικά. Σύμφωνα με στελέχη του Ταμείου, μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων ν' αποφασίσει τη μεταβίβαση άλλων περίπου 250 ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ.

protothema.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...