Στα άκρα έχει οδηγηθεί η αντιπαράθεση μεταξύ των Αδελφών Μουσουλμάνων και της μεταβατικής κυβέρνησης της Αιγύπτου, μετά την αιματοχυσία στις διαδηλώσεις και την εκκαθαριστική επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας σε τέμενος στο κέντρο του Καΐρου το Σάββατο.
Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να κηρύξουν παράνομη τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, που ζητεί να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις.Τα σώματα ασφαλείας προχώρησαν σε πολλές συλλήψεις, αφού εκκένωσαν δια της βίας το τέμενος στην πλατεία Ραμσή στο κέντρο του Καΐρου, μετά από σφοδρές ανταλλαγές πυρών με τους οχυρωμένους διαδηλωτές. Εκατοντάδες οπαδοί των Αδελφών Μουσουλμάνων και του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι είχαν καταφύγει στο τζαμί από την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που προκάλεσαν το θάνατο 95 ανθρώπων στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου εξετάζει την πρόταση του μεταβατικού πρωθυπουργού Χάζεμ Μπεμπλάουϊ να κηρυχθεί παράνομη η Μουσουλμανική Αδελφότητα, ενώ υποστηρίζει ότι αντιμετωπίζει πόλεμο από τις «δυνάμεις του εξτρεμισμού».
Ο «πόλεμος» αυτός θα αντιμετωπιστεί με «μέτρα ασφαλείας εντός του πλαισίου του νόμου», δήλωσε ο Μοστάφα Χεγκάζι, σύμβουλος του μεταβατικού προέδρου της Αιγύπτου, Άντλι Μανσούρ. Την Κυριακή θα επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στην Αίγυπτο, οι οποίες παρέμειναν κλειστές από την Τετάρτη, λόγω των βίαιων συγκρούσεων των δυνάμεων ασφαλείας με τους υποστηρικτές του Μόρσι, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 750 ανθρώπους.
Διαδηλώσεις υπέρ των Αδελφών Μουσουλμάνων και του Μόρσι πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία το Σάββατο. Περίπου 4.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τέμενος στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στην πόλη Κόνια σχεδόν 10 χιλιάδες άτομα συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη «σφαγή» στην Αίγυπτο.
Έκκληση προς όλες τις πλευρές στην Αίγυπτο να επιδείξουν τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και να δεσμευτούν «στο δρόμο του διαλόγου» απηύθυνε η Αφρικανική Ένωση, κατά την έναρξη περιφερειακής συνόδου στο Μαλάουι.
Newsroom Enet
national-pride.org