Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Χανιώτικοι λουκουμάδες

Χανιώτικοι λουκουμάδες 
σχόλιο Γ.Θ : Εύκολοι, νόστιμοι και νηστίσιμοι... Όποιος δεν τους έχει δοκιμάσει, αξίζει να κάνει μια προσπάθεια ή να έρθει Χανιά να τον κεράσουμε...
Aπό τον Γιώργο Παρτσαλάκη
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι
- 450 ml νερό-
30 ml ρακί
- 40 ml συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού-
15 γρ. μαγιά ξερή
- 6 γρ. αλάτι
Για το σιρόπι
- ½ κιλό ζάχαρη
- 500 ml νερό
- 2 ξυλάκια κανέλλα
- Φλύδα από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε κατσαρολάκι βάζουμε τα υλικά του σιροπιού και το αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να ξεκινήσει να βράζει.Αφήνουμε να βράσει για 3-4 λεπτά και το κατεβάζουμε από τη φωτιά για να κρυώσει.
Βάζουμε το αλεύρι με τη μαγιά και το αλάτι σε ένα σκεύος . Προσθέτουμε το νερό που πρέπει να είναι χλιαρό, τη ρακί και το χυμό πορτοκαλιού. Πρώτα ανακατεύουμε σιγά σιγά και στη συνέχεια χτυπάμε δυνατά με έναν αβγοδάρτη τομείγμα μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός. Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Αν είναισε ζέστη θέλει περίπου 20 λεπτά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ σκεύος Όταν είναι έτοιμο το ελαιόλαδο, βάζουμε στο το χέρι μας μια ποσότητα χυλού και τησφίγγουμε στη χούφτα μας έτσι ώστε να βγει από το πάνω μέρος μια μικρή μπαλίτσα. Με τη βοήθεια ενός βρεγμένου κουταλιού παίρνουμε τη μπαλίτσα αυτή και τη ρίχνουμε στοζεστό λάδι, τηγανίζοντας για λίγα λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινήσει. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αυτή για όλους τους λουκουμάδες , και μόλις πάρουνχρώμα τους ρίχνουμε στο σιρόπι για μισό λεπτό.
Σερβίρουμε με σουσάμι και κανέλα

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...