Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Διαδικτυακοί “κλέφτες” που πατούν πάνω στη δουλειά των άλλων

Δεν ήταν η πρώτη φορά που αντίκρυσα κείμενό μου σε άλλο διαδικτυακό τόπο δίχως να αναφέρεται η προέλευσή του.

Ήταν όμως από τις σπάνιες όπου επιμελώς απουσίαζε τόσο το όνομα του συντάκτη όσο και η παράθεση της ενεργής πηγής.

του Στρατή Μαζίδη
Μια σχετικά γνωστή ιστοσελίδα -που δε χρειάζεται να διαφημίσουμε- έκρινε αξιόλογο κλοπής το κείμενό μου με τίτλο “ένα μεγάλο κρεββάτι είμαστε όλοι Πέτρο Τατσόπουλε”.

Δεν υπάρχει κάτι πιο ανέντιμο από το να οικειοποιείσαι τον κόπο και τη δουλειά κάποιου άλλου παρουσιάζοντάς τη ξένη ως δική σου.
Από την άλλη οι ιστοσελίδες που έχουν ως αντικείμενο την επικαιρότητα, χρειάζονται αναρτήσεις για να σταθούν και δεν είναι πάντα εύκολο να έχεις εξ ολοκλήρου πρωτογενές υλικό.

Μπορείς όμως να σέβεσαι τόσο τον αρθρογράφο όσο και το μέσο στο οποίο έγινε η πρώτη δημοσίευση.

Μπορείς επίσης να επικοινωνήσεις με το συντάκτη για να τον ενημερώσεις σχετικά και αυτό έχει εφαρμοστεί πάρα πολλές φορές στη Freepen ενώ ποτέ δεν έχουμε δημοσιεύσει μη πρωτογενές κείμενο δίχως πηγή που να φαίνεται ευκρινέστατα και να είναι ενεργή.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη συγκεκριμένη σελίδα δεν εντοπίσαμε πουθενά ένα e-mail επικοινωνίας. Πάρα ταύτα επαγγέλλεται την αλήθεια και την ειλικρίνεια για την Ελλάδα με ένα σχετικά πατριωτικό προφίλ.  Όπως επίσης και κάποιο άλλο γνωστό ιστολόγιο που μιλά για ελληνική αφύπνιση. Επίσης μέσα από μια περιήγηση στο επίμαχο site δεν εντόπισα όσο παρέμεινα εκεί ούτε μια αναφορά πηγής στην οποιαδήποτε ανάρτηση. Ενώ με ένα απλό γκουγκλάρισμα μιας φράσης μπόρεσα σε αναρτήσεις της να εντοπίσω δεκάδες πηγές. Πήρα ένα back-up του κειμένου μου κι έφυγα…

Κι όμως αυτή η σελίδα λειτουργεί με ελληνικό προφίλ, έχει παραπάνω από 8500 οπαδούς και 61500 ακολούθους στο twitter. Δηλαδή η τακτική της κακής αντιγραφής επιβραβεύεται.
Τελικώς εντοπίζοντας κάποιον σχετιζόμενο με την ιστοσελίδα που δεν μπήκε καν στον κόπο να ζητήσει μια συγγνώμη αναγκάστηκα να προειδοποιήσω τι συνεπάγεται η κλοπή ζητώντας είτε τη διόρθωση είτε το ξεκρέμασμα, όπερ και εγένετο.

Πάρα ταύτα έκρινα σκόπιμο να γράψω για αυτό. Στο διαδίκτυο αναρτώνται κάθε μέρα πολλά άρθρα.

Και με αρκετούς φίλους bloggers έχουμε συζητήσει το θέμα καθώς έτυχε αρκετοί να δουν τα κείμενά τους κάπου αλλού δίχως την παραμικρή ένδειξη της αυθεντικής τους προέλευσης. Και είναι πολύ άσχημο το συναίσθημα να βλέπεις κάτι δικό σου κάπου αλλού δίχως να τηρούνται ορισμένα δεδομένα. Αισθάνεσαι σα να σε έχουν κλέψει.

Άραγε αισθάνονται ικανοποιημένοι όσοι καταφεύγουν σε αυτές τις μεθόδους;

Δεν έχει σημασία αν η δουλειά σου είναι αξιόλογη ή για τα σκουπίδια. Αν γράφεις ενδιαφέροντα πράγματα ή σαχλαμάρες.

Είναι η δουλειά σου, ο κόπος σου. Αυτό μπόρεσες, αυτό έγραψες. Δεν υποχρέωσες κανένα να τη διαβάσει.

Απαιτείς όμως από όσους το κάνουν, να τη σέβονται.

http://freepen.gr/?p=11528
http://eleftheriskepsii.blogspot.gr/
http://logia-tou-aera.blogspot.gr/


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...