TEPARY (Phaeseolus acutifolius), ΤΟ ΞΕΡΙΚΟ ΦΑΣΟΛΙ!
Πριν 8.000 χρόνια γνωρίζουμε ότι το τεπάρυ καλλιεργείτο στην κεντρική Αμερική.
Όλες οι ποικιλίες φασολιάς χρειάζονται πολύ πότισμα γιά να μεγαλώσουν και να έχουν καρπούς, όλες εκτός από το τεπάρυ.
Με μία βροχή την άνοιξη ή το φθινόπωρο το τεπάρυ παράγει φασόλια.
Έχει γεύση καρυδάτη, δεν ενοχλεί το στομάχι διότι αποροφάται σιγά από τον οργανισμό και έχει περισσότερη πρωτεΐνη από άλλα φασόλια. It has a higher protein content (23–30%) than common beans such as pinto, kidney, and navy, as well as higher levels of oil, calcium, iron, magnesium, zinc, phosphorus, and potassium.
Είναι ιδανικό γιά όσους έχουν πρόβλημα με την ζάχαρη.
από που μπορούμε να προμηθευτούμε:
http://www.seedsofchange.com/enewsletter/issue_56/tepary_beans.aspx
http://www.azcentral.com/health/fitness/articles/2010/04/26/20100426tasty-tepary-beans-high-protein-low-glycemic.html
http://www.ebay.com/itm/Brown-Tepary-Tepari-Yori-Mui-Pavi-Bush-Beans-Phaseolus-acutifolius-Seeds-/290750279919?pt=LH_DefaultDomain_0&var=&hash=item896343d936
καλή όρεξη!
http://apogonoitonell.blogspot.gr/2012/11/teparyphaeseolus-acutifolius.html
Από Νίκος Ζώης