Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Τρόμος στο Πεντάγωνο, φόβος Bolton: «Ετοιμάζουν κάτι πρωτοφανές οι Ρώσοι»

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι αμερικανικές ελίτ για τα επόμενα βήματα της Ρωσίας - Δεν είναι μόνο η στρατιωτική κατάρρευση της Ουκρανία που τους προκαλεί ανησυχία 

Έντονη ανησυχία αλλά και αμηχανία επικρατεί στο αμερικανικό κατεστημένο για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην ουκρανική σύγκρουση.
Η επικείμενη ρωσική νίκη οδηγεί τους Αμερικανούς επιτελείς να ζητήσουν επείγοντα μέτρα από τις ΗΠΑ για να αποτρέψουν τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Οι υπεύθυνοι χάραξης της αμερικανικής πολιτικής μιλούν ήδη ανοιχτά για τη διακοπή μιας υποτιθέμενης ρωσικής «διπλωματικής επίθεσης» – που με άλλα λόγια σημαίνει απλώς προσπάθεια να αποτραπεί ο άμεσος τερματισμός του πολέμου.
Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ John Bolton εκφράζει μεγάλες ανησυχίες για το μέλλον της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κίεβο θα μπορούσε να είναι κοντά στην ήττα.

Τρόμαξε ο Bolton

Ο Bolton δεν πιστεύει ότι η Ρωσία θα καταστρέψει εντελώς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά εκτιμά πως η Μόσχα μπορεί να εξαπολύσει ένα είδος «διπλωματικής επίθεσης» για να τερματίσει τη σύγκρουση σύντομα.
Ισχυρίζεται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αρχίσει να επιδιώκει διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας για την αναγνώριση των κατειλημμένων εδαφών - που ονομάζονται «παράνομα προσαρτημένα» από τους Δυτικούς.
Με αυτό τον τρόπο, η ουκρανική ηγεσία θα γνωρίσει την απόλυτη ήττα, καθώς οι εδαφικές της απώλειες θα παγιώνονταν διπλωματικά, σβήνοντας ουσιαστικά τις διαφωνίες γύρω από το θέμα.
Ως «λύση» σε ένα τέτοιο «πρόβλημα», ο Bolton καλεί τις ΗΠΑ να προσπαθήσουν να αυξήσουν τάχιστα τη βοήθεια προς την Ουκρανία, εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν τη νίκη της Ρωσία στον πόλεμο.

«Ασκείστε επειγόντως πίεση στον Biden»

Με αυτή την έννοια, ζητά από τους Αμερικανούς βουλευτές να πιέσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden να εμπλακεί σε έναν τύπο «στρατηγικής νίκης», με προσπάθειες για την Ουκρανία να προχωρήσει στρατιωτικά και να νικήσει τη Ρωσία.
Ο πρώην σύμβουλος εκφράζει επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι το ποσό της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο μειώνεται.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ουκρανοί ανησυχούν για αυτή τη διαδικασία, καθώς τείνει να τους αποδυναμώσει στο πεδίο της μάχης.
Ως γνωστόν, αυτή η μείωση της βοήθειας οφείλεται στην αυξανόμενη κλιμάκωση στο Ισραήλ, το οποίο έχει γίνει το κύριο επίκεντρο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από τον Οκτώβριο.
Οι φιλουκρανοί πολιτικοί κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν τον τερματισμό της βοήθειας αλλά η Ουάσιγκτον δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να διατηρήσει μια τακτική μαζική στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία και το Ισραήλ ταυτόχρονα.
bolton_b.jpeg
Εκτός πραγματικότητας ο Bolton - Δεν γνωρίζει τις αδυναμίες της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας

Ο Bolton, ωστόσο, αγνοεί την πραγματικότητα της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας και ισχυρίζεται ότι η συστηματική υποστήριξη προς το Κίεβο πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα, διαφορετικά θα υπάρξει μια ρωσική νίκη – κάτι που προφανώς θα ήταν κακό για τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ, επισημαίνει σε άρθρο του ο έγκυρος γεωπολιτικός αναλυτής Lucas Leiroz.
«Τελικά, αν δεν βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να αντέξουν, τελικά η Ρωσία θα κερδίσει.
Νομίζω ότι οι άνθρωποι στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία θα πρέπει να πιέσουν τον Biden, όσο πιο σκληρά γίνεται για να αναπτύξει μια νικηφόρα στρατηγική στην Ουκρανία, όχι απλώς να εμποδίσει την ήττα της Ουκρανίας να χάσει, αλλά να φέρει τη νίκη της Ουκρανίας.
Νομίζω ότι οι Ουκρανοί ανησυχούν για την πιθανή απώλεια της αμερικανικής υποστήριξης.
Ελπίζω ότι θα βρούμε έναν τρόπο να τους προσφέρουμε την πρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη που χρειάζονται», σημείωσε εμφανώς ανήσυχος για το μέλλον το γεράκι του Πενταγώνου.
«Ανησυχώ πολύ για μια ρωσική διπλωματική επίθεση που προσπαθεί να κερδίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, επομένως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό », συνέχισε.

Η μόνη λογική λύση είναι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Η πραγματικότητα βέβαια είναι πολύ διαφορετική, καθώς η Ρωσία απλώς επιδιώκει να διαπραγματευτεί την ειρήνη με ευνοϊκούς όρους για τον τερματισμό των εχθροπραξιών σύντομα.
Η Μόσχα ζητά τη συμφωνία του Κιέβου για διαπραγματεύσεις με σκοπό τον τερματισμό της βίας, εκτιμά ο Leiroz.
Προφανώς με τη Ρωσία να είναι η νικήτρια στο πεδίο της μάχης, αυτή η διαπραγμάτευση θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στα ρωσικά στρατηγικά και εδαφικά συμφέροντα, καθιερώνοντας τις νέες περιοχές ως αδιαμφισβήτητα εδάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Όσο περισσότερο η ουκρανική επιμονή παρατείνει τη σύγκρουση, τόσο περισσότερο αυξάνεται η ρωσική διπλωματική νομιμότητα στην κοινή γνώμη, και αυτό είναι που φοβάται ο Bolton.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ δεν «επιτρέπουν» στο Κίεβο να διαπραγματευτεί, αλλά πλέον είναι διχασμένες, λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.
Μέσα σε όλα αυτά, τα γεράκια, όπως ο Bolton, έχουν γίνει ολοένα και πιο επιθετικά και αντιδραστικά ζητώντας ακόμη και παράλογα μέτρα, όπως την ανάληψη πρωτοβουλιών για να σταματήσει κάθε διπλωματική προσπάθεια.
Ο Bolton κάνει τρομακτικό λάθος να πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει άλλη λύση από την αναγκαστική προσφυγή σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία να επιβάλει τους όρους της.
Το Κίεβο είναι απολύτως ανίκανο να αντιστρέψει τη στρατιωτική κατάσταση της σύγκρουσης.
Λόγω των ανθρώπινων απωλειών του, ακόμη και με την ενδεχόμενη παραλαβή μεγάλου όγκου εξοπλισμού και όπλων, δεν θα είναι δυνατό να επιτευχθούν εδαφικά κέρδη.
Με περισσότερους από 500.000 νεκρούς, το μόνο που μπορεί να κάνει το καθεστώς του Κιέβου από την πλευρά της λογικής, είναι να αποδεχτεί τους ρωσικούς όρους ειρήνης και να αποτρέψει ακόμη περισσότερες ανθρώπινες απώλειες.
Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να είναι επιτυχημένη αυτή η «στρατηγική νίκης» που προτείνει ο Bolton, σημειώνει ο Leiroz.
Οι αμερικανικές επενδύσεις στη βοήθεια προς την Ουκρανία αποδείχθηκαν απολύτως ανίκανες να αποφέρουν θετικά αποτελέσματα.
Πραγματικά, δεν ήταν ποτέ ο αμερικανικός στόχος να «νικήσει» τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας, αφού το Κίεβο είναι σαφώς πολύ πιο αδύναμο στρατιωτικά.
Η μόνη αμερικανική πρόθεση ήταν να «φθείρει» τη Μόσχα, η οποία επίσης απέτυχε.
Κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον, οι Αμερικανοί στρατηγοί θα πρέπει να το αποδεχθούν.

Ritter (πρώην CIA): Οι Ρώσοι εξάντλησαν τους Ουκρανούς, δεν θα υπάρξει καμία παύση στο μέτωπο των επιχειρήσεων

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ακύρωσε απροσδόκητα την εμφάνισή του μέσω video σε μια μυστική ενημέρωση της Γερουσίας των ΗΠΑ.
Αναμενόταν ότι ο Zelensky θα ενημέρωνε τους Αμερικανούς βουλευτές για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και θα τους προέτρεπε να εκταμιεύσουν πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χώρα του.
Εν τω μεταξύ, το τρέχον στρατιωτικό πακέτο της Ουκρανίας έχει σχεδόν εξαντληθεί.
Υπάρχουν επίσης φήμες στον δυτικό Τύπο ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θέλουν ο Zelensky είτε να διεξάγει τις συνομιλίες είτε να παγώσει τη σύγκρουση κατά μήκος της γραμμής επαφής.
Θα αναγκαστεί το καθεστώς του Κιέβου να κάνει μια παύση κατά τη χειμερινή περίοδο;
«Λοιπόν, αυτό που δεν θα δούμε είναι μια παύση», είπε στο Sputnik ο Scott Ritter, πρώην αναλυτής της CIA και πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ.
«Αυτή τη στιγμή, έχουμε μια κατάσταση όπου οι Ρώσοι είναι έτοιμοι.
Αυτοί οι 300.000 Ρώσοι επιστρατευμένοι είναι πλήρως εκπαιδευμένοι.
Η πλειοψηφία τους δεν έχει ριχτεί στο πεδίο της μάχης.
Επιπλέον, απορροφήθηκαν πάνω από 450.000 εθελοντές και συμβασιούχοι στρατιώτες.
Οι Ρώσοι είναι σε πλήρη ισχύ με όλο τον εξοπλισμό, όλα τα μέσα. Δεν θα υπάρξει παύση.
Οι Ουκρανοί από την άλλη δεν έχουν τίποτα να αντικαταστήσει αυτό που συμβαίνει.
Τώρα κυριολεκτικά αρπάζουν εφήβους και έγκυες γυναίκες και τις βάζουν στο πεδίο της μάχης για να γεμίσουν τις τρύπες στις γραμμές.
Δεν υπάρχει τίποτα πίσω, και η Δύση έχει ξεμείνει από χρήματα. Δεν υπάρχει εξοπλισμός.
Οι Ρώσοι δεν πρόκειται να πατήσουν το κουμπί της παύσης για να δώσουν στην Ουκρανία την ευκαιρία να πάρουν ανάσες.
Ο συνολικός σκοπός της ρωσικής προσέγγισης ήταν να εξαντλήσει τους Ουκρανούς. Και τώρα είμαστε εκεί».

www.bankingnews.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...