Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Ντοκουμέντο: Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν Έλληνες προσκυνητές στην Παναγία Σουμελά!


Του Abdullah Bozkurt
Η τουρκική κυβέρνηση παρακολουθούσε κρυφά Έλληνες που επισκέπτονταν ένα ιστορικό μοναστήρι στην τουρκική ακτογραμμή της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με την κατάθεση ενός πρώην Τούρκου μυστικού πράκτορα.

Οι αποκαλύψεις έγιναν κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης στις 20 Ιουνίου του 2016, στο 14ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης από τον Muhittin Zenit, έναν 46χρονο πρώην μυστικό πράκτορα της αστυνομίας. Σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνεδρίασης, το όποιο εξασφάλισε η Nordic Monitor, ο πράκτορας, ο οποίος δούλευε στην τουρκική βορειοανατολική επαρχία της Τραπεζούντας, παραδέχτηκε ότι μία από τις εντολές που τους είχαν δοθεί ήταν να παρακολουθούν τους Έλληνες που επισκέπονταν την επαρχία για περιήγηση στα αξιοθέατα.

«Η παρακολούθηση των δραστηριοτήτων στον Πόντο είναι μέρος των εντολών που εκτελούμε, όπως π.χ. ομάδες τουριστών από την Ελλάδα που επισκέπονται το Μοναστήρι της Παναγίας της Σουμελά (ένα ελληνορθόδοξο μοναστήρι του 4ου αι. στην Τραπεζούντα),» είπε ο Zenit, προσθέτοντας ότι αυτός και άλλοι μυστικοί πράκτορες παρακολουθούσαν Έλληνες τουρίστες.



Οι Πόντιοι είναι μια εθνότητα που αποτελείται από Έλληνες που παραδοσιακά ζούσαν στη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας και είχαν ένα αυτόνομο κράτος μέχρι τον 13ο αι. Παρότι πολλοί αιώνες έχουν περάσει, ο αριθμός τους έχει μειωθεί δραματικά και δεν συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, οι Πόντιοι εδώ και καιρό θεωρούνται κίνδυνος για την ασφάλεια από τις διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αποτελεί εξαίρεση.

Η παραδοχή του Zenit επιβεβαιώνει ότι η ανθελληνική παράνοια τροφοδοτούνταν συστηματικά και προσεκτικά από το τουρκικό κράτος, το οποίο χρησιμοποιούσε υπηρεσίες ασφάλειας και μυστικές υπηρεσίες με σημαντικούς πόρους για να παρακολουθούν και να κατασκοπεύουν Έλληνες τουρίστες.

Η Nordic Monitor αποκάλυψε νωρίτερα με ποιον τρόπο η παρακολούθηση της τουρκικής κυβέρνησης υποτιθέμενων κρυφών ελληνικών επιχειρήσεων με σκοπό την αναβίωση του ποντιακού Ελληνισμού στην Τουρκία οδήγησε στη δολοφονία του 61χρονου π. Ανδρέα Σαντόρο, παπικού ιερέως στην εκκλησία της Αγίας Μαρίας στην Τραπεζούντα.

Ένα κείμενο από τις μυστικές υπηρεσίες έδειξε ότι οι τουρκικές αρχές παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές κλήσεις του Ιταλού κληρικού με την υποψία της ανάμειξης σε δραστηριότητες για να βοηθήσει στην τόνωση του ποντιακού Ελληνισμού, πριν τη δολοφονία του από έναν έφηβο εθνικιστή, στις 5 Φεβρουαρίου του 2006. Η αστυνομία επικαλέστηκε υποψίες ότι ο Σαντόρο μπορεί να συμμετείχε σε «αποσχιστικές δραστηριότητες για την αναβίωση του ποντιακού κράτους» ως την αιτιολογία για το αίτημα παρακολούθησης των τηλεφωνικών του κλήσεων, το 2006.

Ο Zenit είναι μια ενδιαφέρουσα φιγούρα. Ήταν ο μυστικός πράκτορας που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχεδόν ένα χρόνο πριν τη δολοφονία του Τούρκου-Αρμένιου δημοσιογράφου Hrant Dink στις 19 Ιανουαρίου του 2007. Είχε υποβάλλει αναφορά στις 15 Φεβρουαρίου του 2006, πληροφορώντας τους ανώτερους του για ένα σχέδιο δολοφονίας για το οποίο άκουσε από έναν πληροφοριοδότη.

Όμως, οι πληροφορίες αγνοήθηκαν από τις αρχές στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Dink διέμενε, και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της αστυνομίας Engin Dinç δεν ανταποκρίθηκε σε αυτές. Ο Zenit αργότερα πήρε μετάθεση σε άλλη επαρχία αλλά βραβεύθηκε από τον Dinç, ο οποίος τον έκανε προσωπικό του προϊστάμενο προσωπικού, το 2013. Μέσα σε μία ώρα από τη δολοφονία, ο Zenit βρέθηκε να έχει μιλήσει σε έναν πληροφοριοδότη που συνδεόταν με τον δολοφόνο, ονόματι Ogun Samast, όπως επίσης και με τον εγκέφαλο της υπόθεσης, τον Yasin Hayal. Προς το παρόν δικάζεται με την κατηγορία ότι γνώριζε για τον σχεδιασμό του φόνου αλλά δεν προέβη σε κάποια ενέργεια για να την εμποδίσει.Υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα.

πηγή
μετάφραση ερω

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...