Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Ο ψηλότερος ξύλινος ουρανοξύστης



Η περιτριγυρισμένη από χωράφια και με πληθυσμό λιγότερο των 10.000 ατόμων, η νορβηγική πόλη Μπρούμουνταλ κατέχει ένα ξεχωριστό ρεκόρ.
Στις όχθες της λίμνης γειτονική Μτζόσα, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων βόρεια του Όσλο, ο ουρανοξύστης Μτζόσταρνετ ύψους 280 μέτρων είναι το ψηλότερο ξύλινο κτίριο στον κόσμο. Το κτήριο των 18 ορόφων περιλαμβάνει διαμερίσματα, γραφεία το ξενοδοχείο Γούντ. Πέρα από τη φήμη που έχει φέρει στη μικρή πόλη έχει αποτελέσει παράδειγμα παγκοσμίως ότι η ξυλεία μπορεί να προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι του σκυροδέματος και του χάλυβα. Μεγάλες ποσότητες ξύλου συμπιέζονται μαζί δημιουργώντας τεράστιες δοκούς ή πάνελ.



Αρκετοί ουρανοξύστες από ξύλο αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2020. Πέντε μόλις μέτρα κοντύτερο σε ύψος θα είναι το κτήριο Χόχο της Βιέννης με κύριο υλικό κατασκευής το ξύλο που αναμένεται να παραδοθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. Και ενώ η Ευρώπη ηγείται παραδοσιακά της κατηγορίας, η Βόρεια Αμερική πλησιάζει αρκετά γρήγορα καθώς ξύλινοι ουρανοξύστες κάνουν την εμφάνισή τους στο Βανκούβερ, στο Μιλγουόκι, στο Ουισκόνσιν και σε πολλές ακόμα περιοχές.

 
https://perierga.gr/2020/06/o-psiloteros-xylinos-ouranoxystis/

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...