Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

«Σαν να κοιμήθηκε…» Οι τελευταίες στιγμές της ζωής του γέροντα Γρηγορίου


Στις 23 Απριλίου του 2020 συμπληρώθηκε ενάμισης χρόνος από το πέρασμα στην αιώνια ζωή του αρχιμανδρίτη Γρηγορίου (Ζουμή). Εμείς στη Μονή Ολσάνσκιϊ τον τιμούμε ως πνευματικό καθοδηγητή και ευχέτη, από την ίδρυση του μοναστηριού μας και μετά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ομπούχοβ κ. Ιωνάς έχει φέρει από το Άγιο Όρος Άθω τη μαρτυρία της αδελφότητας της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου για τις τελευταίες στιγμές του αγαπημένου Γέροντα:
«Ο Γέροντας καθόταν στο ηγουμενείο, περικυκλωμένος από όλη την αδελφότητα. Ήταν εμφανώς πολύ άσχημα, είχε λίγες αναπνοές. Και κάθε φορά για να αναπνεύσει έπρεπε να σηκώνει το κεφάλι.
Ξαφνικά, σήκωσε και τα δύο του χέρια και, ίσα που ακούστηκε, είπε: «Μετά φόβου Θεού…» Οι παραβρισκόμενοι κατάλαβαν ότι θέλει να μεταλάβει.
Μέχρι που να πάει ο ιερέας να φέρει τα Τίμια Δώρα, αποφασίστηκε να τελεστεί επιπλέον το Ιερό Ευχέλαιο. Ο νυν καθηγούμενος, ο πατήρ Αμφιλόχιος, έλεγε ότι όλοι ανησυχούσαν μήπως και δεν προλάβουν να χρίσουν τον Γέροντα με το Ευχέλαιο και να τον μεταλάβουν.
Μετά τα μυστήρια, ο πατήρ Γρηγόριος ανέπνευσε ακόμα μερικές φορές, εξέπνευσε βαθιά και γύρισε το κεφάλι του στον ώμο. Σαν να κοιμήθηκε. Μόνο μετά από κάποιο διάστημα, οι μοναχοί που του κρατούσαν τα χέρια, ένιωθαν ότι αυτά άρχισαν να παγώνουν…
Έτσι αποχώρησε προς τον αγαπημένο του Κύριο ο μέγας ασκητής των ημερών μας. Όπως οι παλαιοί Πατέρες τους οποίους τόσο πολύ αγαπούσε και τους οποίους τόσο πολύ ήθελε να μιμηθεί.
Είθε να τον αναπαύσει ο Χριστός εν σκηναίς δικαίων και εμάς να μας ελεήσει δια των πρεσβειών του!»

Μετάφραση για την πύλη gr.pravoslavie.ru: Αναστασία Νταβίντοβα
otrada.net

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...