ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΥΠΕΡΟΠΛΟ: Υπερηχητικό υποβρύχιο θα φτάνει στις ΗΠΑ σε λιγότερο από 2 ώρες!Το να ταξιδέψει κανείς από τη Σαγκάη στο Σαν Φρανσίσκο σε λιγότερο από δύο ώρες...
μπορεί να ακούγεται σαν φαντασίωση, αλλά η Κίνα πιστεύει ότι έχει βρει τον τρόπο να σχεδιάσει ένα υποβρύχιο που μπορεί να κάνει την ιδέα αυτή πραγματικότητα.
Ακόμη πιο ανησυχητικό, όμως, είναι η ορατή (σίγουρη) πιθανότητα ότι η τεχνολογία αυτή θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ακόμη πιο επικίνδυνων όπλων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post (SCMP), η υπερ-ταχεία τεχνολογία αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο Harbin Institute of Technology και θα επιτρέψει σε υποβρύχια, ή τορπίλες να υπερβούν την ισοδύναμη ταχύτητα του ήχου κάτω από το νερό – περίπου 3.600 μίλια ανά ώρα!
Η ιδέα αυτή βασίζεται στην παλιά Σοβιετική έννοια του supercavitation, το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία μια μεγάλης φυσαλίδας αέρα γύρω από ένα αντικείμενο, έτσι ώστε αυτό να μπορεί να αποφεύγει να αντιμετωπίζει πάρα πολύ τριβή και να ταξιδεύει μέσω του νερού γρήγορα.
Ο καθηγητής Li Fengchen είπε ότι όταν το σκάφος χτυπά το νερό, ένας από τους μηχανισμούς του ψεκάζει συνεχώς μια «ειδική υγρή μεμβράνη» σε όλη την επιφάνεια του αντικειμένου. Αυτή η μεμβράνη τελικά φεύγει, αλλά μέχρι τη στιγμή που το σκάφος να φτάσει τα 46 μίλια ανά ώρα, αυτό συμβαίνει αρκετά γρήγορα για φτάσει σε κατάσταση supercavitation και να δημιουργήσει μια φυσαλίδα αέρα ικανή να βοηθήσει στο να καλύψει προηγουμένως άγνωστες αποστάσεις.
«Η μέθοδός μας είναι διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση, όπως ο φορέας προώθησης», είπε ο Li στη SCMP. «Με το συνδυασμό τεχνολογίας υγρής μεμβράνης-supercavitation, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τις προκλήσεις της εκτόξευσης και να κάνουμε τον έλεγχο πλοήγησης ευκολότερο».
Στη θεωρία, αυτό σημαίνει ότι ένα ταξίδι πέρα από τον Ειρηνικό Ωκεανό, θα πάρει μόλις 100 λεπτά, ενώ ένα υπερατλαντικό ταξίδι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από μία ώρα.
Παρά τους ισχυρισμούς της προόδου, ο Λι πρόσθεσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά εμπόδια που οι επιστήμονες πρέπει να ξεπεράσουν, όπως η δημιουργία ακριβούς ελέγχου του συστήματος διεύθυνσης και ενός κινητήρα αρκετά ισχυρού για να τροφοδοτήσει ολόκληρο το εγχείρημα.
Πολλές λεπτομέρειες γύρω από την τεχνολογία παραμένουν άγνωστες, δεδομένου ότι το έργο εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως στρατιωτικό μυστικό. Το Supercavitation θα μπορούσε ακόμα να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία γρήγορα κινούμενων τορπιλών και άλλα όπλα και οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γερμανία και το Ιράν όλοι εργάζονται στο ίδιο θέμα.
Επίσης, ο Li είπε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν τρόποι για να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογική επανάσταση για να επωφεληθούν κι άλλοι και όχι μόνο οι στρατιωτικοί σκοποί. Θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την ταχεία υποβρύχια μεταφορά, ή να συμβάλει στη δημιουργία μαγιό που επιτρέπουν την άνευ προηγουμένου κινητικότητα.
«Αν ένα μαγιό μπορεί να δημιουργήσει και να κρατήσει πολλές μικροσκοπικές φυσαλίδες στο νερό» είπε, «μπορεί να μειώσει σημαντικά την αντίσταση του νερού. Το κολύμπι στο νερό θα μπορούσε να είναι τόσο εύκολο, όσο το να πετάς στον ουρανό».