Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

«Μετά τον Ερντογάν τι;»: Ένα απλώς εξαιρετικό βιβλίο.

Στη θέση ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει την Τουρκία με ένα φοβικό σύνδρομο, συμφώνησαν οι ομιλητές που παρουσίασαν το βιβλίο «Μετά τον Ερντογάν τι;» του δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού και του πανεπιστημιακού Κώστα Μελά, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Το βιβλίο αποτελεί μια διεισδυτική ανάλυση της τουρκικής πολιτικής σε θέματα όπως το Κουρδικό και οι διενέξεις στη Μεσόγειο, αλλά παράλληλα ασχολείται και με την τουρκική οικονομία. Όπως σημείωσε ο πρώην υπουργός, Γεράσιμος Αρσένης, το βιβλίο «είναι έργο ώριμης σκέψης, που δημιουργεί τις βάσεις, ώστε ο αναγνώστης να φτιάξει τα δικά του σενάρια για το μέλλον της Τουρκίας».
Ο κ. Αρσένης επεσήμανε πως, όπως αναλύει και το βιβλίο, «τρεις είναι οι παράγοντες που συνθέτουν το εσωτερικό μέτωπο της τουρκικής πολιτικής: το Κουρδικό, το οικονομικό ζήτημα και η αντίφαση ανάμεσα στις αξίες μιας αστικής δημοκρατίας και του πολιτικού Ισλάμ». Σε ότι αφορά το εξωτερικό περιβάλλον της τουρκικής πολιτικής, ο πρώην υπουργός ανέφερε πως σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία θα εξακολουθήσει να είναι μια μεγάλη χώρα, μια μεγάλη αγορά, με σημαντική διαπραγματευτική δύναμη. Επιπλέον, εξέφρασε την άποψη «να μην περιμένουμε βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων από τις εξελίξεις στην Τουρκία, αυτό θα γίνει, μόνο, αν αποβάλουμε το φοβικό σύνδρομο και γίνουμε ξανά ‘παίκτες’ στην περιοχή».

Ο πρέσβης και πρώην ευρωβουλευτής, Χρήστος Ζαχαράκης, αφού ανέφερε ότι το βιβλίο αποτελεί σημαντική προσθήκη στη σχετική βιβλιογραφία, υποστήριξε πως το βιβλίο δείχνει πως «η κατευναστική πολιτική της Ελλάδας αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία για το φοβικό σύνδρομο που κατατρύχει τις ελληνικές κυβερνήσεις απέναντι στην Τουρκία», και η οποία, όπως είπε, ενθαρρύνεται και από την ελληνική επιχειρηματική και διπλωματική ελίτ. Σχετικά με το θέμα της ΑΟΖ (ελληνικής και κυπριακής), το οποίο χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντικό, ο κ. Ζαχαράκης επεσήμανε πως κυριαρχεί η πάγια υποχωρητικότητα της ελληνικής πλευράς, καθώς, όπως είπε, έχει αποφύγει να ασκήσει το δικαίωμά της.
Ο τέως υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος, έκανε μια αναφορά στην άγνοια που, όπως είπε, έχει η ελληνική πλευρά σχετικά με την τουρκική πολιτική, αναφέροντας ότι κατά την κρίση των Ιμίων, κανείς από την ελληνική πλευρά δεν ασχολήθηκε με το αν συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (σ.σ. το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας είναι κυρίαρχο όργανο του τουρκικού κράτους).
Σχετικά με το τουρκικό casus belli (απειλή πολέμου) σε περίπτωση που η Ελλάδα αξιώσει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Φράγκος αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να υπάρχει χώρα που θα κηρύξει τον πόλεμο σε χώρα γιατί εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Και, όχι μόνο αυτό, αλλά, όπως τόνισε, αυτό διατηρείται ενώ η Τουρκία επιθυμεί να γίνει κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σχετικά με τη Θράκη, ο κ. Φράγκος ανέφερε πως η τουρκική κυβέρνηση έχει αναθέσει στις αρχές της Αδριανούπολης να παρακολουθούν τις εξελίξεις εκεί, ενώ σχετικά με τον Ερντογάν προέβλεψε ότι θα αναλάβει πρόεδρος της Τουρκίας με αυξημένες αρμοδιότητες.

ΠΗΓΗ: ANA-MPA
http://www.defence-point.gr/news/?p=87963

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...