Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013

Νέο "χαστούκι στην Τουρκία από την Ρωσία Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Νίκος Χειλαδάκης Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος


 Αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ότι θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή με την εγκαταστάτη κοντά στη σύνορα Συρίας Τουρκίας των πυραύλων, Patriot, την στιγμή που μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία, έκανε ο ίδιος ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας, αρχιστράτηγος, Valeri Gerasimov.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Milliyet, (17/1), ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, ήταν πολύ σαφής στο μήνυμα του προς την Άγκυρα, ότι με την εγκατάσταση αυτών των πυραύλων αυξάνεται η ένταση στην περιοχή και δημιουργείται ο κίνδυνος επέκτασης και διάχυσης των συγκρούσεων από την Συρία σε ένα πολύ μεγαλύτερο γεωγραφικό πεδίο.
Ο Ρώσος αρχιστράτηγος τόνισε στο μήνυμα του προς την Άγκυρα, ότι δεν θα επιτραπεί η προοπτική, όπως ανέφερε, με την εγκατάσταση των πυραύλων Patriot στην περιοχή να δημιουργηθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο συριακό εναέριο χώρο. Αυτό, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Valeri Gerasimov, θα είναι κατάφορη επέμβαση στα εσωτερικά της Συρίας και θα είναι αιτία πρόκλησης ευρύτερης πολεμικής σύγκρουσης.
Ακόμα και η εγκατάσταση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή είναι πρόκληση, σύμφωνα με τον Gerasimov, ο οποίος επισήμανε επίσης ότι η παρουσία αυτών των δυνάμεων ενέχει ανά πάσα στιγμή τον κίνδυνο να εμπλακούν στις πολεμικές συγκρούσεις στην Σύρια, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ρώσος αρχιστράτηγος στο αυστηρό αυτό μήνυμα προς την Άγκυρα, ανέφερε επίσης ότι υπάρχει σχέδιο ενίσχυσης ακραίων ισλαμιστικών δυνάμεων οι οποίες μετά την αποχώρηση της νατοϊκής δύναμης της ISAF από το Αφγανιστάν, απελευθερώνονται για να προωθηθούν στην περιοχή με την επιδίωξη διοργάνωσης  προβοκατόρικων ενεργειών και επιχειρήσεων αποσταθεροποίησης σε μια σειρά χωρών, ακόμα και στον ρωσικό Καύκασο .

Η νέα αυτή παρέμβαση της Ρωσίας προς την Άγκυρα έρχεται να εντείνει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις των δυο χωρών οι οποίες διαταραχτήκαν σοβαρά με την υπόθεση της κατάρριψης του τουρκικού αεροσκάφους  στα χωρικά ύδατα της Συρίας.
Τότε πολλά τουρκικά ΜΜΕ είχαν ενοχοποιήσει τους Ρώσους για την κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους. Χαρακτηριστικό της μεγάλης έντασης στις σχέσεις Ρωσίας Τουρκίας που έχει επικρατήσει τελευταία, είναι και το άρθρο του Nuh Yılmaz, αρχισυντάκτη της τουρκικής εφημερίδας, Star Gazetesi  και υπεύθυνος για το εξωτερικό ρεπορτάζ με θέμα, «Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας για το 2013».
Στο άρθρο αυτό τονίζεται πως έχει δημιουργηθεί σοβαρή ρωγμή στις σχέσεις Ρωσίας Τουρκίας, με αποτέλεσμα να έχουν αρχίσει να επηρεάζονται και οι οικονομικές συναλλαγές των δυο χωρών ενώ και η επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας ΗΠΑ, αντανακλάται αρνητικά στις σχέσεις Τουρκίας Ρωσίας. Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται ότι δεν αναμένεται βελτίωση των σχέσεων και όσο συνεχίζεται ο εμφύλιος στην Συρία όλα είναι πιθανά, ακόμα και μια ανοιχτή εμπλοκή της Ρωσίας με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλη την ευρύτερη περιοχή.

http://anavaseis.blogspot.gr/2013/01/blog-post_1169.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...