Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Foreign Policy: Τι στρατιωτικό εξοπλισμό έχει προσφέρει η Ρωσία στη Συρία;

Σύμφωνα με το Foreign Policy ο Πρόεδρος Ασσάντ δε θα μπορούσε να βρει καλύτερο φίλο από τον Πούτιν. Την τελευταία εβδομάδα ακόμα τρία ρωσικά πλοία ενίσχυσαν το λιμάνι της Ταρτούς.

Ειδικοί επί των στρατιωτικών ζητημάτων αναφέρουν ότι μετά την προμήθεια ενός εξελιγμένου συστήματος πυραυλικής άμυνας από τη Ρωσία, οι επίδοξοι επιτιθέμενοι στη Συρία μάλλον θα πρέπει να το σκεφτούν δυο φορές.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία παρά τα όσα συμφωνήθηκαν στους G20 για πολιτική λύση στη Συρία, στέκονται απέναντι στο ζήτημα που ταλανίζει την περιοχή επί μήνες. Από τη μία, ο Ομπάμα εξέφρασε την επιθυμία του να καθαιρεθεί ο Ασσάντ από την άλλη, η Ρωσία δε χάνει ευκαιρία να εκδηλώσει τη συμπαράσταση της στο καθεστώς.

Οι New York Times την Πέμπτη ανέφεραν ότι η CIA διοχετεύει όπλα στους αντικαθεστωτικούς. Ωστόσο, κατά τη γνώμη του συντάκτη του άρθρου η δραστηριότητα της CIA χωλαίνει μπροστά στις προμήθειες του καθεστώτος από τη Ρωσία.

Η αγοραπωλησία όπλων μεταξύ Συρίας και Ρωσίας έχει ξεκινήσει εδώ και πολλές δεκαετίες ήδη από το 1950. Από τότε ως το 1990 η συνολική αξία αυτής της εμπορικής σχέσης ανέρχεται στα $34 δις.

Μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Πούτιν οι εξαγωγές ρωσικών όπλων στη Συρία αυξήθηκαν. Ενδεικτικό είναι ότι από το 2007 έως σήμερα οι εισαγωγές ρωσικών όπλων στη χώρα πενταπλασιάστηκαν.

Αν και είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των όπλων που έχει προμηθευτεί η Συρία, η λίστα με τα ρωσικά όπλα είναι η εξής:

  • Επιθετικά ελικόπτερα κάποια από τα οποία, παρά τις διαψεύσεις από τη Ρωσία, παραδόθηκαν πρόσφατα;
  • Όλμοι, ολμοβόλα και βλήματα, τα οποία η Συρία χρησιμοποιεί για επίθεση σε αστικές περιοχές. Ρωσικοί όλμοι 240 mmχρησιμοποιήθηκαν ενάντια στην πόλη Χόμς καταστρέφοντας μη στρατιωτικούς στόχους;
  • Άρματα μάχης: Τα ρωσικά άρματα T-72 αποτελούν μέρος του πλούσιου οπλοστασίου των 4950 αρμάτων της Συρίας. 1000 από αυτά παραδόθηκαν λίγους μήνες πριν από τη Ρωσία εκμοντερνισμένα σε T-72s
  • Νάρκες: Η Συρία έχει τοποθετήσει νάρκες κατά μήκος των συνόρων της με την Τουρκία και φημολογείται μέσα στο Λίβανο.
  • Πύραυλοι: Η Συρία έχει αποκτήσει πολλά ρωσικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων GRAD που εκτοξεύουν ως και 40 πυραύλους 20 μίλια μακριά. Δεν είναι κρυφό ότι η Συρία διαθέτει πυραύλους μεγαλύτερης εμβέλειας, καθώς και Scud-Dσυστήματα που μπορούν να μεταφέρουν ως και 1500 κεφαλές 900 μίλια μακριά. Πραγματικά ανησυχητικό για τους γείτονες;
  • Χημικά και βιολογικά όπλα που σύμφωνα με τη CIA η Συρία διαθέτει σε μεγάλες ποσότητες και μεγάλο εύρος ειδών. Από αέρια μουστάρδας μέχρι νευροπαραλυτικά αέρια τύπου σαρίν καιVX;
  • Στρατιώτες: Η ΗΠΑ έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τη Ρωσία ότι στέλνει Ρώσους στρατιώτες για να προστατέψουν τη ρωσική βάση στο Ταρτούς (τη μοναδική ρωσική βάση στη Μεσόγειο);

Από την άλλη, σύμφωνα με το άρθρο οι αντικαθεστωτικοί δεν έχουν την ίδια πρόσβαση στο οπλοστάσιο της χώρας τους με αυτή που είχαν οι επαναστάτες της Λιβύης. Παραμένουν περισσότερο ελαφρά οπλισμένοι.

Ο Πούτιν και ο Ομπάμα μπορεί να μη συμφωνούν σε πολλά σχετικά με τη Συρία αλλά τουλάχιστον την περασμένη εβδομάδα συμφώνησαν πως πρέπει να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να παγιδευτεί η χώρα σε εμφύλιο πόλεμο. Εντούτοις, παραμένει μυστήριο πως θα κατορθώσουν κάτι τέτοιο.

Περίληψη - Μετάφραση Ελπινίκη Καρακώστα
global-chessboard

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...