Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Πόσο κοστίζει ένα φωτοβολταϊκό στέγης για νοικοκυριά με μπαταρία - Σε πόσα χρόνια αποσβένεται με ή χωρίς επιδότηση - Παραδείγματα

 Τέσσερα χρόνια το νωρίτερο και περίπου επτά χρόνια το αργότερο διαρκεί η απόσβεση για την εγκατάσταση φωτοβολταικού στέγης με μπαταρία, η μόνη κατηγορία για νοικοκυριά που φαίνεται ότι θα επιδοτείται με βάση το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ. Τα ίδια ακριβώς συστήματα, αλλά χωρίς επιδότηση, θα χρειαστεί για να αποσβεστούν από 7,5 μέχρι 14,5 χρόνια, δείγμα της σημασίας του προγράμματος «Φωτοβολταικά στις Στέγες», οι αιτήσεις για το οποίο θα αρχίσουν να τρέχουν από το Μάρτιο.

Από: energypress.gr

Το «energypress» με τη βοήθεια του ενεργειακού συμβούλου Στέλιου Ψωμά, παραθέτει τρία παραδείγματα αγοράς φωτοβολταϊκών με μπαταρία, για τρία νοικοκυριά με διαφορετικά προφίλ κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας: Ενα με μικρή κατανάλωση, μόλις 4.500 KWh το χρόνο, ένα με τη διπλάσια, δηλαδή 7.500 KWh το χρόνο και ένα με ακόμη μεγαλύτερη, ήτοι 10.000 KWh.

Στο πρώτο παράδειγμα, αρκεί ένα μικρό φωτοβολταϊκό ισχύος 3 kW, προκειμένου το νοικοκυριό να καλύψει τις ανάγκες του. Στο δεύτερο και τρίτο παράδειγμα, υποθέτουμε ότι τα νοικοκυριά θερμαίνονται με κλιματιστικά ή αντλίες θερμότητας και άρα έχουν αυξημένη κατανάλωση. Συνεπώς χρειάζονται φωτοβολταϊκά ισχύος 5 kW και 7 kW αντίστοιχα.

Σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο υπ. Ενέργειας Κ.Σκρέκας, το πρόγραμμα των ηλιακών στεγών θα επιδοτεί οικιακά συστήματα αυτοπαραγωγής αποκλειστικά με μπαταρίες. Η επιδότηση θα καλύπτει το 60% της συνολικής δαπάνης, ενώ ειδικά η μπαταρία θα επιδοτείται κατά 100%. Η ανώτερη επιδοτούμενη ισχύς φωτοβολταϊκού θα είναι τα 7 κιλοβάτ (kW) και αντιστοίχως, η ανώτερη επιδοτούμενη χωρητικότητα μπαταρίας θα είναι οι 7 κιλοβατώρες (kWh).

Είναι προφανές ότι όσο μεγαλώνει η ισχύς του φωτοβολταικού, τόσο πέφτει και ο χρόνος απόσβεσης. Οσο δηλαδή περισσότερη ενέργεια παράγει το σύστημα, τόσο μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων επιτυγχάνει το νοικοκυριό στην 25ετία, όσο διαρκεί η σύμβαση με το πάροχο, άρα τόσο γρηγορότερα γίνεται η απόσβεση.

Φωτοβολταικό 3 κιλοβάτ με μπαταρία

Στο πρώτο παράδειγμα, ενός νοικοκυριού με ετήσια κατανάλωση 4.500 kWh, του αρκεί ένα φωτοβολταικό ισχύος 3 kW, με μπαταρία χωρητικότητας 5 kWh. Ενα ενδεικτικό κόστος επένδυσης είναι τα 12.000 ευρώ (η τιμή περιλαμβάνει ΦΠΑ 24%) χωρίς επιδότηση, έναντι 6.000 ευρώ, με επιδότηση. Το κέρδος στην 25ετία διαμορφώνεται σε 10.350 ευρώ χωρίς επιδότηση και σκαρφαλώνει στα 17.550 ευρώ, με επιδότηση. Ο χρόνος αποπληρωμής της επένδυσης, χωρίς την επιδότηση, διαμορφώνεται στα 14,6 χρόνια, ενώ όταν υπάρχει επιδότηση, πέφτει στα 7,2 χρόνια.
stigmiotypo-othonis-2023-02-07-073833.png

 Φωτοβολταικό 5 κιλοβάτ με μπαταρία

Εστω ότι οι ανάγκες του νοικοκυριού είναι μεγαλύτερες, για παράδειγμα 7.500 kWh το χρόνο και απαιτούν φωτοβολταϊκό των 5 kW (με μπαταρία χωρητικότητας, επίσης 5 kWh). Τότε, το ενδεικτικό κόστος της επένδυσης ανεβαίνει ελαφρώς στα 14.000 ευρώ, χωρίς επιδότηση και στα 7.000 ευρώ, με επιδότηση. Το νοικοκυριό του παραδείγματός μας θα αποκομίσει στη 25ετία ένα κέρδος περίπου 30.000 ευρώ (χωρίς επιδότηση), έναντι 38.800 ευρώ, με επιδότηση. Ο χρόνος αποπληρωμής διαμορφώνεται στα 8,8 και στα 4,4 έτη αντίστοιχα.
stigmiotypo-othonis-2023-02-07-073949.png

Φωτοβολταικό 7 κιλοβάτ με μπαταρία

Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για ένα νοικοκυριό με πολύ μεγάλη ετήσια κατανάλωση, της τάξης των 10.000 kWh (833 kWh το μήνα). Για να καλύψει τις ανάγκες του χρειάζεται σύστημα 7 kW και μπαταρία χωρητικότητας 7 kWh. Εντελώς ενδεικτικά, το κόστος αγοράς του συστήματος, χωρίς επιδότηση, υπολογίζεται στα 17.500 ευρώ, όταν μετά από επιδότηση, πέφτει στα 8.750 ευρώ. Το κέρδος στην 25ετία, χωρίς επιδότηση, διαμορφώνεται στα 48.650 ευρώ, ενώ με επιδότηση ανεβαίνει κοντά στα 60.000 ευρώ. Τα 7,5 και τα 3,5 χρόνια είναι αντίστοιχα οι χρόνοι αποπληρωμής.
stigmiotypo-othonis-2023-02-07-074008.png

Εχει σημασία να έχουμε πάντα υπόψη ότι σε όλα τα μικρά οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα αυτοπαραγωγής, η χρήση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας αυξάνει το ποσοστό ταυτοχρονισμού της παραγόμενης με τη καταναλισκόμενη ενέργεια (άρα και το οικονομικό όφελος).

Επιπλέον, τα συστήματα αποθήκευσης συμβάλουν στην ενίσχυση των ηλεκτρικών δικτύων και στην αποφυγή προβλημάτων ευστάθειας του δικτύου (κυρίως τις ώρες που αποσυνδέονται τα φωτοβολταϊκά λόγω έλλειψης ηλιοφάνειας και απαιτείται εφεδρική ισχύς από συμβατικές μονάδες).

Εννοείται ότι η αποθήκευση παρέχει ακόμη ασφάλεια εφοδιασμού και προστιθέμενη αξία στα φωτοβολταϊκά, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως UPS σε περιπτώσεις διακοπών ρεύματος.

https://www.freepen.gr/2023/02/blog-post_892.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...