Γενειάδα ή όχι; Από την Αρχαία Ελλάδα και Ρώμη μέχρι το Βυζάντιο.
Οι αρχαίοι Έλληνες άφηναν γενειάδα καθώς αυτό είχε συμβολικές προεκτάσεις. Όλα αυτά μέχρι την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου ο οποίος μάλλον δεν απέκτησε ποτέ πλούσια γενειάδα και έτσι δημιούργησε μια νεα μόδα.
Αυτή η μόδα ίσως να επιβλήθηκε και για πρακτικούς σκοπούς μιας και ο Αλέξανδρος ζητούσε από τους στρατιώτες του να ξυρίζονται για να μην τους πιάνουν οι εχθροί από τα γένια.
Στην αρχαία Ρώμη η μόδα ήταν παρόμοια. Μέχρι το 300 π.Χ. οι Ρωμαίοι άφηναν γένια. Εκείνη τη χρονιά εμφανίστηκε στην Ρώμη ο πρώτος κουρέας από την Σικελία. Ακούγεται παράξενο, αλλά μάλλον οι Έλληνες της Σικελίας οι οποίοι μέχρι πρωτίστως άφηναν γένια, έμαθαν τελικά στους Ρωμαίους να ξυρίζονται. Λέγεται ότι ο πρώτος Ρωμαίος που άρχισε να ξυρίζεται κάθε μέρα ήταν ο Σκιπίων.
Από εκείνη την εποχή και έπειτα, μονάχα οι φιλόσοφοι άφηναν γενειάδα. Ωστόσο η μόδα επανήλθε για λίγο καιρό από τον Αδριανό τον 2ο αιώνα μ.Χ. και συνεχίστηκε με μερικές εξαιρέσεις ως τον Μέγα Κωνσταντίνο.
Έπειτα θα μεσολαβήσουν μερικοί αιώνες (εξαίρεση ο Ιουλιανός) ως τον αυτοκράτορα Φωκά ο οποίος θα επαναφέρει τη γενειάδα στη μόδα και αυτή θα κρατήσει μέχρι το τέλος της Ρωμαϊκής(Βυζαντινής) αυτοκρατορίας ως τον 15ο αιώνα.
Στην εικόνα ψηφιδωτό του Αθηναίου Αλκιβιάδη από τα Αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης. 1ος-4ος αιώνας μ.Χ.