Φάρμακο «εξαφάνισε» κακοήθεια, χωρίς ακτινοθεραπείες ή χημειοθεραπείες
Ελπίδες σε ασθενείς δημιουργεί ένα πρωτοποριακό φάρμακο που εξαφάνισε την κακοήθεια σε ασθενείς που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές ενός φαρμάκου για την θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ερευνητές υποστηρίζουν σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε σε ιατρική επιθεώρηση ότι φάρμακο εξάλειψε τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε όλους τους ασθενείς που χορηγήθηκε. Το δείγμα ωστόσο της δοκιμής είναι μικρό και τα ευρήματά της πρέπει να επαληθευθούν, διευκρινίζουν.
Το πρωτοποριακό φάρμακο φαίνεται πως εξαλείφει τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε όλους τους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε, χωρίς ακτινοβολία, χειρουργική εξαίρεση ή χημειοθεραπεία. Πρόκειται για το dostarlimab, μια μορφή ανοσοθεραπείας, δηλαδή αξιοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών για να καταπολεμήσει πιο αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα.
Τα πρώτα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine και αφορούν μελέτη σε 12 ασθενείς. Η μελέτη παρουσιάστηκε επίσης στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, έδειξε ότι απρόσμενα ο καρκίνος εξαφανίστηκε σε όλους τους ασθενείς και δεν ήταν πια ανιχνεύσιμος με καμία μέθοδο. (σωματική εξέταση, ενδοσκόπηση, μαγνητική τομογραφία η ΡΕΤ).
Ο ερευνητής δρ Λούις Ντίαζ του Αντικαρκινικού Κέντρου Memorial Sloan Kettering δήλωσε ότι δεν γνώριζε καμία άλλη μελέτη στην οποία μια θεραπεία να έχει εξαφανίσει τελείως τον καρκίνο από όλους τους συμμετέχοντες ασθενείς, έστω κι αν εν προκειμένω ο αριθμός τους ήταν μικρός. «Πιστεύω ότι είναι η πρώτη που έχει συμβεί αυτό στην ιστορία του καρκίνου», δήλωσε. Παραμένει πάντως προς διερεύνηση κατά πόσο όντως οι ασθενείς θεραπεύτηκαν, γι’ αυτό πρέπει να ακολουθήσει μεγαλύτερη κλινική δοκιμή.
Το φάρμακο χορηγήθηκε κάθε τρεις εβδομάδες επί έξι μήνες και το κόστος του είναι υψηλό, περίπου 11.000 δολάρια η δόση. Ο ρόλος του είναι διευκολύνει το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίζει και να καταστρέφει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα. Οι ασθενείς δεν εμφάνισαν σημαντικές παρενέργειες.
Οι ερευνητές δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, δεδομένου ότι η μελέτη τους είναι μικρή και τα ευρήματά της πρέπει να επαληθευθούν σε περισσότερους ασθενείς, από περισσότερα ερευνητικά κέντρα. Επιπλέον, το φάρμακο δεν είναι κατάλληλο για όλους τους πάσχοντες από τη νόσο.