Πρόκειται για ήχο που προκαλείται από ανθρώπινο χέρι και όχι από φυσικό φαινόμενο
Στο θέμα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα με το βουητό που ακούγεται στα Μετέωρα Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο δρόμο Κηφισίας, αναφέρονται διάφοροι επιστήμονες. Ο ήχος που ακούγεται προβληματίζει και ανησυχεί τους κατοίκους της περιοχής που αναζητούν μία απάντηση στο τι ακριβώς συμβαίνει.
O Γεράσιμος Χουλιάρας, Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “Από τις έξι” και σημείωσε ότι έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο της πόλης να κάνει μελέτες και να δει αν πρόκειται για γεωλογικό φαινόμενο ή μηχανικό. Τόνισε ωστόσο ότι πρόκειται για κάτι τοπικό.
Μιλώντας για το συγκεκριμένο γεγονός ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε πως το πιθανότερο σενάριο είναι ότι πρόκειται για ήχο που προκαλείται από ανθρώπινο χέρι και όχι από φυσικό φαινόμενο.
Ο καθηγητής γεωφυσικής και σεισμολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας Κώστας Παπαζάχος επισήμανε ότι ο θόρυβος δεν έχει καμία σχέση με σεισμό. «Ο ήχος αυτός δεν είναι φυσικής προέλευσης και δεν έχει να κάνει με το θέμα των σεισμών. Έχω ενημερωθεί για το θέμα, αλλά είναι ένας ήχος που δεν είναι συνεχόμενος, είναι σαν χτύπος και δεν αποτελεί φυσικό φαινόμενο που να σχετίζεται με τη σεισμολογία. Είναι κάποιο τεχνικό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να λύσουν οι αρμόδιοι».
Σύμφωνα με το thesstoday.gr, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Βασίλης Μέλφος επισκέφθηκε το σημείο το βράδυ της Παρασκευής, 14 Ιανουαρίου και απέκλεισε το ενδεχόμενο να οφείλεται σε κάποιο γεωλογικό φαινόμενο.
Ο ίδιος δήλωσε στο σάιτ: «Ήταν πολύ εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο ήχος ακουγόταν από διάφορα σημεία επί της οδού. Στο σημείο που βρισκόμασταν αντιληφθήκαμε ότι τρανταζόταν το έδαφος. Συγκεκριμένα, έβαλα το αυτί μου στο έδαφος, αφουγκράστηκα και γινόταν ένα χάος από κάτω. Χτυπούσε πολύ δυνατά. Αυτό συνέβαινε σε όλο το μήκος του δρόμου από την Κηφισίας με Ακροπόλεως μέχρι Κηφισίας με Παπαφλέσσα. Υπάρχουν πολλά σκάμματα εκεί και όπου να περπατούσες παράλληλα στο πεζοδρόμιο ακουγόταν έντονα. Η αντήχηση, μάλιστα, ακουγόταν μέχρι το αντλιοστάσιο. Πρόκειται για έναν συνδυασμό των αγωγών του φυσικού αερίου και του νερού που πρέπει να ελεγχθεί από τους αρμόδιους φορείς» ενώ τόνισε ότι αποκλείστηκε το γεωλογικό φαινόμενο.