Στα ''κάγκελα'' οι Τούρκοι
Η κυβέρνηση Μπαρζανί, εξέδωσε γραμματόσημο προς τιμήν της επίσκεψης του Πάπα, στην οποία εικονίζεται η κεφαλή του Πάπα πάνω στο χάρτη του κράτους του Κουρδιστάν.
Πολλές τουρκικές επαρχίες όπως των Hatay, Sivas, Erzurum και Kars συμπεριλήφθηκαν στον λεγόμενο χάρτη του Μεγάλου Κουρδιστάν.
Επίσης η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση στο Βόρειο Ιράκ, εξέδωσε ειδική σφραγίδα αναμνηστικών για την επίσκεψη του Πάπα.
Έξαλλοι οι Τούρκοι αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι "ενώ η φιγούρα του Πάπα εμφανίστηκε στη σφραγίδα, η προπαγάνδα του ΡΚΚ έγινε στον χάρτη πίσω από το κεφάλι του", κάνοντας λόγο για σκανδαλώδη ενέργεια.
Τα παραπάνω αποδεικνύουν αυτό που είναι ευρέως γνωστό, ότι οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ, της Βορείου Συρίας, του ΒΔ Ιράν και της Νοτιανατολικής Τουρκίας προσβλέπουν στη δημιουργία του δικού τους ανεξάρτητου κράτους. Η Τουρκία αυτό το ξέρει πολύ καλά, για αυτό και προσπαθεί με ''νύχια και με δόντια'' να το αποφύγει. Για τον σκοπό αυτό διεξάγει ένοπλο αγώνα κατά του ΡΚΚ, με συνεχείς εισβολές και στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Β. Ιράκ , στη Συρία και στο έδαφός της στη ΝΑ Τουρκία, όπου ζούν σχεδόν αμιγώς Κουρδικοί πληθυσμοί.
Οι Τούρκοι δεν διστάζουν μπροστά στα μάτια της κοινής γνώμης, να φυλακίζουν τους ηγέτες του κουρδικού κόμματος HDP, το οποίο είναι το τρίτο από πλευράς ψήφων και βουλευτών στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια αρχικά φίμωσης της ελευθερίας του λόγου, αναφαίρετου δημοκρατικού δικαιώματος και στη συνέχεια διάλυσης του εν λόγω κόμματος. Αναφορικά με τη διάλυση του HDP υπάρχει σχετική εισήγηση του κόμματος των γκρίζων λύκων του Μπαχτσελί και η συναίνεση του κόμματος IYI της ''λύκαινας'' Ασκενέρ.
Όμως ούτε οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, ούτε οι δικαστικές διώξεις, ούτε οι αστυνομικές επιχειρήσεις και μεθοδεύσεις, ούτε οι πολιτικές διώξεις, βασανισμοί και φυλακίσεις μπορούν να κάμψουν τη βούληση ενός λαού στο δικαίωμα στην ελευθερία.
Η αλλαγή ηγεσίας των ΗΠΑ και η άνοδος του Προέδρου Μπάϊντεν, έχει θορυβήσει έντονα τους Τούρκους, αφού διαπιστώνουν ότι οι ΗΠΑ βοηθούν τους Κούρδους της Βορείου Συρίας (YPG). Πρόσφατα μάλιστα έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ δημιούργησαν μια πολύ μεγάλη στρατιωτική βάση την οποία επεκτείνουν στο έδαφος της Συρίας και συγκεκριμένα στο τριεθνές της μεταξύ Τουρκίας-Συρίας-Βορείου Ιράκ. Συνεπώς οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν ως συμμάχους τους τους Κούρδους στην περιοχή, αλλά και να έχουν λόγο στη μεταπολεμική Συρία, με πολύ πιθανό ενδεχόμενο αρχικά την απόδοση διευρυμένης αυτονομίας των Κούρδων.
Αυτό θα έχει ως συνέπεια την ύπαρξη δύο ημιαυτόνομων Κουρδικών κρατιδίων στην περιοχή, αυτό του Β. Ιράκ και εκείνο της Β. Συρίας. Τί φοβούνται οι Τούρκοι ότι θα ακολουθήσει μετά από αυτό; Μήπως η απόσχιση των τουρκικών επαρχιών που διαβιούν σχεδόν αμιγώς Κούρδοι, προκειμένου να αποκτήσουν και αυτοί διευρυμένη αυτονομία και τελικά με τη συγχώνευση και των άλλων 2 κουρδικών ημιαυτόνομων κρατιδίων γεννηθεί το κράτος του Κουρδισταάν, το οποίο άλλωστε ιστορικά υπήρχε στην εν λόγω περιοχή;